Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΕΦΥΓΕ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΥΚΟ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΛΟΡΙΔΑΣ

Του Σταύρου Μαρμαρινού. ΤΑΜΠΑ. O Γιάννης Λαλιώτης, είχε σχεδιάσει από καιρό με τον φίλο του, Θανάση Μεταξά, πού και πώς θα περνούσα...





Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. O Γιάννης Λαλιώτης, είχε σχεδιάσει από καιρό με τον φίλο του, Θανάση Μεταξά, πού και πώς θα περνούσαν με τις γυναίκες τους τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. Πήγαν και έμεναν στο ίδιο κτίριο στο Μεγάλο Πεύκο, μια πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή, όχι μακριά από την Αθήνα.





Οι μέρες κυλούσαν ευχάριστα για όλους. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, που ξαφνικά, ο Γιάννης Λαλιώτης, εγκατέλειψε για πάντα τη σύζυγό του, Παναγιώτα και τους φίλους του. Τον πρόδωσε η καρδιά του…

Τώρα, η Ομογένεια των περιοχών γύρω από την Τάμπα, όπου διέμενε, πενθεί τον θάνατό του πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, γνωστού σε όλους πολιτικού μηχανικού και κατασκευαστού τεχνικών έργων, που είχε βοηθήσει πάρα πολλούς Ελληνοαμερικανούς σε υποθέσεις τους, Γιάννη Λαλιώτη.

Ηταν ο αγνός πατριώτης, ο συνετός ομογενειακός παράγοντας, ο ειλικρινής φίλος, ο καλός σύζυγος, ο στοργικός πατέρας και παππούς. Είχε πέντε παιδιά και έξι εγγόνια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σορός του θα μεταφερθεί την επόμενη Παρασκευή στην Τάμπα, όπου διέμενε ο Γιάννης Λαλιώτης, μετά τις τυπικές γραφειοκρατικές διατυπώσεις, προκειμένου να τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία και να γίνει ο ενταφιασμός.

Ο εκλιπών, είχε διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φλόριδας το 2007 και διακρινόταν για τον ήπιο χαρακτήρα του και το πρακτικό πνεύμα του. Διετέλεσε, επίσης, ιδρυτικό στέλεχος διαφόρων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Τον Αύγουστο του 1992 ο Γιάννης Λαλιώτης είχε πάει για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πολιτικός μηχανικός στη νότιο Φλόριδα, έξω από το Μαϊάμι, όπου είχαν σημειωθεί βιβλικές καταστροφές από την τυφώνα «Αντριου».

Ο Γιάννης Λαλιώτης γεννήθηκε στο χωριό Αρραβωνίτσα, του Νομού Αχαΐας, στην επαρχία Πατρών της Πελοποννήσου. Το 1962 πήγε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου σπούδασε, ενώ παντρεύτηκε και απέκτησε και τα πρώτα δύο παιδιά του.

Οταν τελείωσε τις σπουδές του στον Καναδά, ήλθε το 1969 με την οικογένειά του στην Αμερική. Στην αρχή βρήκε δουλειά στην Ουάσιγκτον, ως πολιτικός μηχανικός. Ακολούθως, πήρε δουλειά σε μια αμερικανική εταιρεία που ζητούσε να προσλάβει πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα πήγαινε στο γραφείο της στην Ελλάδα. Η εργασία εκείνη είχε σχέση με τον βιολογικό καθαρισμό των υδάτων.





Ο Γιάννης Λαλιώτης ανέλαβε τη θέση αυτή και πήγε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας μετά από δύο χρόνια στην Αμερική, εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στη Φλόριδα. Τα παιδιά του είναι τα εξής: Η Βασιλική και ο Νίκος, που γεννήθηκαν στον Καναδά, η Γεωργία, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ο Σταύρος και ο Κώστας που γεννήθηκαν στην Αμερική.

Στη Φλόριδα, αρχικά άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός για το Δήμο της Τάμπας. Μετά από τέσσερα χρόνια, πήγε στο Τάρπον Σπρινγς, όπου ανέλαβε εργασία για λογαριασμό της πόλης αυτής. Δύο χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο δικό του τεχνικό γραφείο στο Τάρπον Σπρινγκς.

Συνολικά, έχει κάνει πολλά και διάφορα κτίρια, μεταξύ των οποίων και 150-200 εστιατόρια ομογενών και ξένων. Τα τελευταία χρόνια είχε ιδρύσει τεχνική εταιρεία μαζί με τους τρεις γιους του.

Από τα πρώτα του χρόνια στη Φλόριδα, ο Γιάννης Λαλιώτης άρχισε να ασχολείται με τα ομογενειακά κοινά. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παναχαϊκού Συλλόγου στον οποίο διετέλεσε και πρόεδρος, καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας στην οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος και ως γενικός γραμματέας. Κατά το παρελθόν, ήταν ακόμα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη στην Τάμπα.

Σε συνέντευξή του στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» το Νοέμβριο του 2011, ο Γιάννης Λαλιώτης είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι το έργο που έχει γίνει από τις ομογενειακές οργανώσεις της Φλόριδας, είναι πολύ αξιόλογο σε σύγκριση με εκείνο σε άλλες περιοχές της Αμερικής.

Είχε τονίσει, επίσης, ότι θα μπορούσαν γενικά στην Ομογένεια να γίνουν περισσότερα, εάν έμπαιναν μπροστά άνθρωποι που νοιάζονται με την καρδιά τους για τον Ελληνισμό.

Και είχε προσθέσει: «Δεν πρέπει να κοιτούν συμφέροντα και προσωπικά. Από την άλλη, ξέρουμε ανθρώπους που μπορεί να είναι φιλόδοξοι, όμως παράγουν έργο, δουλεύουν, ξεχωρίζουν και προσφέρουν στην Ομογένεια, στις οργανώσεις μας, στη γενέτειρα, στην κοινωνία που ζούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.