Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΛΟΝΟΣΙΑ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ - ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η ελονοσία προκαλεί επαναλαμβανόμεν...





Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Η ελονοσία προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις με ρίγη και πυρετό. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη ασθένεια “ευθύνεται” για τον θάνατο περίπου 660.000 ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως.





Ενώ είναι συχνή σε εύκρατα κλίματα, η ελονοσία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Εδώ και χρόνια υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς υγείας για την μείωση της συχνότητα εμφάνισης της ελονοσίας με τη διανομή κουνουπιέρων σε ευαίσθητες περιοχές, για την προστασία των ανθρώπων από τα τσιμπήματα των κουνουπιών καθώς κοιμούνται. Ταυτόχρονα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται συστηματικά για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη της ελονοσίας.

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι συχνή, πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι σας, για την ασφάλεια της υγείας σας. Πολλά παράσιτα της ελονοσίας παρουσιάζουν, πλέον, ανοσία στα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Ελονοσία: Αίτια

Η ελονοσία προκαλείται από έναν μικροσκοπικό παράσιτο που μεταδίδεται συνήθως από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Αλλά τα κουνούπια δεν έχουν ελονοσία από μόνα τους. Απλά την μεταδίδουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ξεκινώντας από ένα άτομο πού ήδη έχει ελονοσία.

Κύκλος μετάδοσης από τα κουνούπια
Μη μολυσμένα κουνούπια. Ένα κουνούπι μολύνεται όταν τραφεί με το αίμα ατόμου που έχει ελονοσία.
Μετάδοση του παρασίτου. Εάν είστε το επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει ένα κουνούπι, τότε μπορεί να μεταδώσει τα παράσιτα της ελονοσίας σε σας.
Στο ήπαρ. Τα παράσιτα στην συνέχεια ταξιδεύουν στο συκώτι, όπου (κάποιοι τύποι) μπορεί να παραμένουν ακόμα και για ένα έτος.
Στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα παράσιτα “ωριμάσουν”, αφήνουν το συκώτι και μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τότε είναι που οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν τα συμπτώματα της ελονοσίας.
Στο επόμενο άτομο. Εάν ένα μη μολυσμένο κουνούπι σας τσιμπήσει σε αυτό το σημείο του κύκλου, τότε θα μολυνθεί με τα παράσιτα της ελονοσίας σας και θα τα μεταδώσει στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει.



Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Επειδή τα παράσιτα της ελονοσίας επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν την ασθένεια μέσω της έκθεσης σε ήδη σε μολυσμένο αίμα, όπως:
Από την μητέρα στο έμβρυο
Μέσω μεταγγίσεων αίματος
Όταν χρησιμοποιούνται κοινές βελόνες για την ένεση φαρμάκων

Ελονοσία: Συμπτώματα

Μια λοίμωξη ελονοσίας γενικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις με τα ακόλουθα συμπτώματα:
Μέτριο έως σοβαρό ρίγος
Υψηλός πυρετός
Αυξημένη εφίδρωση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πονοκέφαλο
Εμετό
Διάρροια



http://www.mayoclinic.org


http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.