Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΤΟΝΙ ΤΗΣ ΕΦΡΙΝ Β/Δ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ «ΚΟΨΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο τουρκικός στρατός προετοιμάζεται για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίαςστο υπό κουρδικό έλεγχο αυτόνομο καντόνι της Εφρίν στη βορ...







Ο τουρκικός στρατός προετοιμάζεται για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίαςστο υπό κουρδικό έλεγχο αυτόνομο καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.





Την είδηση μεταδίδει η ερντογανική εφημερίδα Yeni Şafak.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι μια τέτοια επιχείρηση είναι πιθανή, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν ότι μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά ένα βράδυ (δήλωση που στο παρελθόν είχε κάνει και ο Ερντογάν).

«Πρωταρχικός στόχος είναι οι τρομοκράτες του PKK στο Εφρίν και στην Τελ Ριφάτ», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία είναι η κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τον Διεθνή Συνασπισμό Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.




Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών. Είναι κοσμικός στρατός και δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί τις YPG της Συρίας ότι αποτελούν παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η Άγκυρα θέλει να καταλάβει την Εφρίν διότι φοβάται πώς από εκεί οι Κούρδοι στο μέλλον θα διεκδικήσουν «έξοδο» στη θάλασσα, επιτιθέμενοι στην επαρχία Χατάι (Αντιόχεια-Αλεξανδρέττα) της Τουρκίας.

Η επαρχία του Χατάι δεν αναγνωρίζεται από τους Κούρδους της Συρίας ως τουρκικό έδαφος αλλά ως συριακό που προσαρτήθηκε παράνομα το 1939.

Μετά την ανεξαρτησία της το 1946 η Συρία συνέχισε να διεκδικεί την επαρχία Χατάι, τουλάχιστον μέχρι το 2009 που επιχειρήθηκε προσέγγιση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως βλέπετε και στον χάρτη, η απόσταση σε ευθεία γραμμή των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι με τις ακτές της Μεσογείου είναι μόλις 32,5 χιλιόμετρα.


tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.