Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ... ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ!

Η φωτογραφία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters προκαλεί ερωτηματικά για το ρόλο της Κίνας, την ώρα που το ασιατικό κράτος καλεί α...






Η φωτογραφία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters προκαλεί ερωτηματικά για το ρόλο της Κίνας, την ώρα που το ασιατικό κράτος καλεί από κοινού με τη Ρωσία τον Κιμ Γιονγκ Ουν να «σταματήσει τις δοκιμές»

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τους κομπασμούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι πλέον «μπορεί να χτυπήσει παντού στον κόσμο», μία φωτογραφία που δημοσιεύει το Reuters με πηγή το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας προκαλεί αντιδράσεις και αναδεικνύει μια άλλη πτυχή του «προβλήματος».




Σύμφωνα με το πρακτορείο, η φωτογραφία δείχνει τον επίμαχο πύραυλο Hwasong-14 να μεταφέρεται από ένα τεράστιο φορτηγό, το οποίο είναι κινεζικής προέλευσης και πιστεύεται ότι πωλήθηκε από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα «για μεταφορά ξυλείας». Το όχημα είναι βαμμένο με χρώματα παραλλαγής και έχει υποβληθεί σε τροποποιήσεις για τη νέα του χρήση, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατέφθασε στην Βόρεια Κορέα από την Κίνα αγορασμένο νόμιμα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η χρήση ενός κινεζικού οχήματος με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύει τις προκλήσεις που ενέχει η επιβολή κυρώσεων στο απολυταρχικό ασιατικό κράτος. Επιπλέον, δημιουργεί ερωτηματικά για τον ρόλο της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας κάλεσε σήμερα τον Κιμ Γιονγκ Ουν από κοινού με τη Ρωσία να «σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων».

Από το 2006, ο ΟΗΕ έχει απαγορεύσει την πώληση και αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, οι έλεγχοι συχνά είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα και να εμποδίσουν την πώληση εξοπλισμού «διπλής χρήσης», όπως τα εν λόγω φορτηγά.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή είναι η πρώτη φορά που το κινεζικό φορτηγό εμφανίζεται να χρησιμοποιείται ενεργά σε αποστολή εκτόξευσης πυραύλου. Το 2013 και το 2014, ωστόσο, το ίδιο όχημα είχε εμφανιστεί σε στρατιωτικές παρελάσεις να μεταφέρει μοντέλα βαλλιστικών πυραύλων (ακόμα υπό ανάπτυξη) πράγμα που σημαίνει ότι είχε υποβληθεί ήδη σε μετατροπές για την αλλαγή χρήσης του.

Την υπόθεση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η εταιρεία παραγωγής του φορτηγού ξυλείας, Hubei Sanjiang Space Wanshan Special Vehicle Company, είναι θυγατρική της κρατικής China Aerospace Science and Industry Corp, η οποία κατασκευάζει διάφορα είδη πυραύλων για την κινεζική κυβέρνηση.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, δέχεται ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τηρήσει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στο κράτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσουν τις πυρηνικές βλέψεις του εταίρου της έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς και ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.








Η κοινή πρόταση Μόσχας - Πεκίνου για την επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο


Ρωσία και Κίνα, κοινοποίησαν σήμερα στη Μόσχα την κοινή τους πρόταση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Με την πρόταση τους, που διατυπώνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες των δύο υπουργείων, προτρέπουν την Βόρεια Κορέα, με "εκούσια πολιτική απόφαση" να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να απόσχουν από την διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας.

Παράλληλα Ρωσία και Κίνα, καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ τους, να ορίσουν τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις σχέσεις τους, αποκλείοντας τη χρήση ισχύος και τον πόλεμο για την επίλυση της διένεξης, επιλέγοντας την ειρηνική συνύπαρξη και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με στόχο την διευθέτηση όλων των ζητημάτων, περιλαμβανομένου και του πυρηνικού ζητήματος. Ρωσία και Κίνα καλούν επίσης την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία τους αυτή, που "ανοίγει έναν πραγματικό δρόμο για την διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Κορεατική Χερσόνησο", όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Παράλληλα απεύθυναν έκκληση προς την Βόρειο Κορέα να τηρεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Βόρεια Κορέα σήμερα, μέσω της οποίας κοινοποίησε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, θεωρώντας την ανακοίνωση αυτή απαράδεκτη, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούν την Βόρεια Κορέα να μην παραβιάζει τις θέσεις των αναφερθέντων ψηφισμάτων.


Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης, η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν ότι η εγκατάσταση στην Βορειοανατολική Ασία, συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας THAAD συνιστά σοβαρό πλήγμα στα συμφέροντα που σχετίζονται με την στρατηγική ασφάλεια των περιφερειακών χωρών, περιλαμβανομένων της Ρωσίας και την Κίνας, και δεν συμβάλλουν στο να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, όπως και να στο να διασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.



Κιμ Γιονγκ Ουν: Τώρα πια μπορούμε να χτυπήσουμε παντού στον κόσμο



Παγκόσμια ανησυχία ξανά για τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, η οποία νωρίτερα σήμερα προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, που έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας. Λίγες ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν, που διεμήνυσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού στον κόσμο. «Ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός (ICBM)» είπε η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι, αν και η Β. Κορέα έχει στο παρελθόν εκτοξεύσεις πυραύλους, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί διηπειρωτικό πύραυλο στις δοκιμές της.



Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε τον στόχο του έπειτα από 39 λεπτά, αφού διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.