Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ... ΒΙΝΤΕΟ: ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ

Μαχαίρια, ο μοναδικός ποντιακός χορός που επιτρέπει ένα περιθώριο αυτοσχεδιασμού. Εδώ από τους χορευτές του Πολιτιστικού Οργανισμού «...





Μαχαίρια, ο μοναδικός ποντιακός χορός που επιτρέπει ένα περιθώριο αυτοσχεδιασμού. Εδώ από τους χορευτές του Πολιτιστικού Οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία», στο πλαίσιο της παράστασης Κρήτη και Πόντος – Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Βράχων, την Παρασκευή 21 Ιουλίου.



pontos-news.gr


Δέν υπάρχουν πολλές αναφορές για τον συγκεκριμένο χορό όπως στην περίπτωση του χορού Σέρρα. Μία αναφορά όμως που υπάρχει μας λέει οτι καθώς οι χορευτές ( πυρριχιστές ) χόρευαν δύο απο αυτούς ξέφευγαν απο τον κύκλο και συνέχιζαν με έναν χορό στον οποίο έκαναν θεαματικές κινήσεις με τα ξίφη τους. Το τέλος του χορού με σπαθιά μας δίνει ζωντανή την εικόνα της μάχης. Ο Ξενοφώντας περιγράφει στην «Κύρου ανάβαση» τη δεξίωση που έδωσε για τους Παφλαγόνες καθώς και τους χορούς αυτούς: δύο Θράκες χορέψαμε ένα χορό με συνοδεία φλογέρας, φορτωμένοι με τον οππλισμό τους, επέδειξαν δε μεγάλη ευλυγισία στα πηδήματα και στον χειρισμό των σπαθιών τους. Στο τέλος ένας από τους δύο όπως πίστεψαν οι καλεσμένοι χτύπησε θανατηφόρα τον άλλο, ο οποίος έπεσε καταγής, μιμούμενος με πολλή πειστικότητα τον πεθαμένο. Οι Παφλαγόνιοι πολύ ενθουσιάστηκαν με τους χορούς, όταν είδαν πως εντυπωσιάσθηκαν με την επίδειξη, έπεισαν ένα από τους Αρκάδες, που κατείχε μια σκλάβα, καλή χορεύτρια από την Αρκαδία, να της επιτρέψει να χορέψει τον πυρρίχιο, δίνοντάς της ένα καλό φόρεμα και μια ασπίδα. Εχόρεψε με μεγάλη ευλυγισία τον χορό αυτό και καταχειροκροτήθηκε. Τότε οι Παφλαγόνιοι ερώτησαν αν και οι γυναίκες μάχονται κοντά στους άνδρες, και οι Έλληνες απήντησαν ότι «οι γυναίκες διώξανε τον βασιλιά από το στρατόπεδο». Παίζεται με όλα τα μουσικά όργανα κι αυτό.
Πηγή: http://www.pontiakineolaia.com/joomla...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.