Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΕΦΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ Η ΜΟΣΟΥΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΡΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Οι αμυντικές γραμμές του Ισλαμικού Κράτους έσπασαν και οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων εισέβαλαν στην καρδιά της πόλης ...





Οι αμυντικές γραμμές του Ισλαμικού Κράτους έσπασαν και οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων εισέβαλαν στην καρδιά της πόλης




Οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), με τη στήριξη αεροπορικών επιδρομών από τις αμερικανικές δυνάμεις, έσπασαν τις αμυντικές γραμμές του Ισλαμικού Κράτους στην καρδιά της πόλης της Ράκας, καταφέρνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στους τζιχαντιστές, στη μάχη για την ανακατάληψη του προπυργίου τους. Την ίδια ώρα, στο γειτονικό Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις (που επίσης στηρίζονται από τις ΗΠΑ), προσπαθούν να εκδιώξουν το ΙΚ από τις τελευταίες συνοικίες που ελέγχει στη Μοσούλη.

Στη βόρεια Συρία, οι SDF έχουν καταλάβει πολλές γειτονιές της πόλης αφότου διείσδυσαν στη Ράκα, στις 6 Ιουνίου. Απομένει όμως να απελευθερώσουν αρκετούς άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων και την οχυρωμένη παλιά πόλη.

Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, επέτρεψε στις χερσαίες δυνάμεις να προελάσουν προς το κέντρο της πόλης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλουν οι τζιχαντιστές. «Στοχευμένα πλήγματα σε δύο μικρά τμήματα του τείχους επέτρεψαν στις δυνάμεις του (αραβοκουρδικού) συνασπισμού να διεισδύσουν στην παλιά πόλη, στα σημεία όπου είχαν αποφασίσει» ανέφερε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πλήγματα αυτά επέτρεψαν επίσης «να προστατευθούν οι ζωές των μαχητών των SDF και των πολιτών» και επιπλέον «να διατηρηθεί ακέραιο το μεγαλύτερο μέρος του τείχους», το οποίο χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Τα τμήματα που επλήγησαν ήταν μεγέθους 25 μέτρων, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι SDF, στον λογιαριασμό τους στο Twitter επιβεβαίωσαν ότι «το πλήγμα ακριβείας προκάλεσε ρήγματα στο τείχος και επέτρεψε την είσοδο στην παλιά πόλη». «Οι δυνάμεις μας διέλυσαν τη βάση του αμυντικού συστήματος του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στη Ράκα. Το Νταές κατέρρευσε» είπε από την πλευρά του ο Νούρι Μαχμούντ, ένας εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής οργάνωσης που αποτελεί τη βασική συνιστώσα των SDF. Ο Μαχμούντ κατηγόρησε ταυτόχρονα το ΙΚ ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «μάχες διεξήχθησαν σε τέσσερα σημεία στα ανατολικά της παλιάς πόλης, όπου οι SDF βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πυκνότητα του πληθυσμού και με τις βόμβες που έχει τοποθετήσει το ΙΚ». Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι ο συνασπισμός πραγματοποίησε και άλλες αεροπορικές επιδρομές, σε άλλες συνοικίες της Ράκας.




«Η πραγματική μάχη ξεκίνησε σήμερα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις SDF είναι να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους για να απομακρύνουν τους πολίτες», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Εκτιμάται ότι απομένουν περίπου 100.000 άμαχοι στη Ράκα, την οποία κατέλαβε το ΙΚ το 2014 και την μετέτρεψε σε «πρωτεύουσά» του στη Συρία. Ο διεθνής συνασπισμός υπολογίζει ότι 2.500 τζιχαντιστές έχουν παραμείνει στην πόλη για να την υπερασπιστούν.

Καθώς οι SDF πλησιάζουν στο κέντρο της πόλης, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών. «Βρίσκονται (οι αραβοκουρδικές δυνάμεις) στην Παλιά Πόλη, δηλαδή σε μια ζώνη πολύ πιο πυκνοκατοικημένη. Μπορεί να έχουμε εκατοντάδες θύματα», προειδοποίησε ο Χούσαμ Ίσα, ένας ακτιβιστής της οργάνωσης «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά», που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκας, της πόλης που μετατράπηκε σε σύμβολο των ωμοτήτων του ΙΚ, ξεκίνησε από τις SDF στις 5 Νοεμβρίου 2016. Η πτώση της πόλης, αν και θα συνιστούσε βαριά ήττα για τους τζιχαντιστές, δεν θα σημάνει και το τέλος της οργάνωσης στη Συρία. Το ΙΚ εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του άλλους τομείς στην επαρχία Ράκα, το μεγαλύτερο μέρος της γειτονικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ αλλά και περιοχές στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Χάσακα.

Στο Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν αργά προς τον τελευταίο τομέα της παλιάς πόλης της Μοσούλης όπου έχουν συγκεντρωθεί οι τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι, για να αμυνθούν, έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σε ένα μήνυμά του στο Twitter ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ, υποστηρίζει ότι «οι τρομοκράτες του ΙΚ» ελέγχουν «λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μοσούλη».
Οι Ιρακινοί διοικητές δηλώνουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα επιτευχθεί η τελική "νίκη", την ίδια ώρα που χιλιάδες άμαχοι φεύγουν από την Παλιά Πόλη.

Η απώλεια της Μοσούλης, την οποία κατέλαβε το ΙΚ το 2014, δεν θα αποτελούσε ούτε σε αυτήν την περίπτωση το τέλος της οργάνωσης στο Ιράκ, αφού ακόμη ελέγχει πολλές περιοχές στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.