Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΑΓΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ... ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ... «ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»... ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙ...;;;

«Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως κεντρική πόλη των εκδηλώσεων αποτελεί στρατηγική απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού που στοχεύει να ...







«Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως κεντρική πόλη των εκδηλώσεων αποτελεί στρατηγική απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού που στοχεύει να καταδείξει, με τρόπο εμφατικό την ιδιαίτερη σχέση του πολεμικού ναυτικού με τις ακριτικές, νησιωτικές και ηπειρωτικές θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας», διευκρίνισε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης, στην χθεσινή ομιλία του στο δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης.




Αναφορικά με τον σκοπό των εκδηλώσεων «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2017», η οποία ολοκληρώνεται αύριο, ο αρχηγός ΓΕΝ σημείωσε πως είναι η ανάδειξη των άρρηκτων δεσμών των Ελλήνων με τη θάλασσα και της διαχρονικής σημασίας της ναυτικής ισχύος αλλά και η γεφύρωση της δεκαετούς απουσίας του εορτασμού της ναυτικής εβδομάδας, της οποίας οι ρίζες ανάγονται στο 1933. Αναγνώρισε ως κύρια χαρακτηριστικά της εποχής την «αστάθεια και την πολυπλοκότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

Σκιαγραφώντας την περιοχή της Μεσογείου είπε πως «επηρεάζεται τόσο από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όσο και από τις συγκρούσεις και τον παγκόσμια ανταγωνισμό ισχύος που μέρος του αποτελεί και ο έλεγχος των φυσικών αποθεμάτων ενέργειας και πόρων, όπως και των θαλασσίων οδών μεταφορών τους».

Επίσης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα για τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία δημιούργησαν «το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές πηγές της ευρύτερης περιοχής της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου και η προοπτική διοχέτευσης των ενεργειακών πόρων μέσω των Βαλκανίων στην Κεντρική Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως «η ασφάλεια της περιοχής διαταράσσεται από τις περιφερειακές συγκρούσεις, τα ασταθή κράτη, τον εθνικό και θρησκευτικό φανατισμό και τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, ενώ κύριες νέες απειλές που εμφανίζονται στην περιοχή συνιστούν η τρομοκρατία, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα και ο υβριδικός πόλεμος».




Περιέγραψε την αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού η οποία «έγκειται στη δυνατότητα και ικανότητα ανάπτυξης κατάλληλης ναυτικής ισχύος για την υλοποίηση μιας σειράς επιχειρησιακών απαιτήσεων στην περιοχή γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της χώρας και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, αποσκοπώντας πέρα από την υλοποίηση των αμιγώς παραδοσιακών στρατιωτικών αποστολών, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών, της πειρατείας, κι άλλων παράνομων δραστηριοτήτων στα διεθνή ύδατα, καθώς και στην προστασία των θαλασσίων μεταφορών και στην προαγωγή της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας». Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του πολεμικού ναυτικού τα πληρώματα του οποίου «διατίθενται και φέρουν επιτυχώς εις πέρας, με αλτρουισμό και περηφάνια αποστολές έρευνας, διάσωσης ή διακομιδής ασθενών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα υλοποιούν προγράμματα προληπτικής ιατρικής μέσω της διάθεσης προσωπικού, μονάδων υγειονομικού υλικού, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε και την επίσκεψη, εντός της επόμενης εβδομάδας, του πλοίου γενικής υποστήριξης του πολεμικού ναυτικού «Προμηθεύς» σε πλειάδα νησιών με πρώτο σταθμό τη Σαμοθράκη, όπου θα βρίσκεται στις 7 και 8 Ιουνίου, μεταφέροντας διακλαδική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών. «Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, να διατηρήσουμε το στόλο αξιόμαχο, με οποιοδήποτε κόστος απαιτηθεί να καταβληθεί, είτε προσωπικό, είτε συλλογικό, πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο, στην προβολή της στρατηγικής αξίας της χώρας, καθιστώντας την αξιότιμο συνομιλητή και εταίρο», κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΝ. Σημειώνεται πως οι σημερινές εκδηλώσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν απόψε με τη συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στην πλατεία του φάρου, λόγω όμως του τετραήμερου δημοσίου πένθους που έχει κηρυχθεί για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η συγκεκριμένη εκδήλωση μετατίθεται αύριο στις 8 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.