Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ... ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΩΡΕΙΑ «ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ» ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΝΙΔΙΟΥ!..

ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ...






ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΟΣΩΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ... ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΤΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΤΕΙΛΑ ΣΕ ΥΠΑΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑ ΑΡΧΕΣ




Εμείς οι υπογράφουσες οργανώσεις σας γράφουμε σχετικά με τις βίαιες επιθέσεις εναντίον Ρομά και τις εμπρηστικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου 2017 σε μια γειτονιά Ρομά της περιοχής Μενίδι Αττικής (προάστιο της Αθήνας).

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας[1], στις 10 Ιουνίου 2017 ένα 11χρονο αγόρι μη Ρομά σκοτώθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα άγνωστης προέλευσης κατά τη διάρκεια γιορτής για τον τέλος της σχολικής χρονιάς. Ένας 23χρονος άνδρας Ρομά συνελήφθη ως ύποπτος από την αστυνομία και στις 12 Ιουνίου 2017 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή για οπλοχρησία[2]. Κατόπιν, η τοπική κοινότητα των Ρομά κατηγορήθηκε συλλογικά για το θάνατο του αγοριού. Αμέσως μετά, ένας οργισμένο πλήθος περίπου 1.500 ατόμων, συγκεντρώθηκε στη γειτονιά των Ρομά του Μενιδίου και έριξε μολότοφ μπροστά από το σπίτι της οικογένειας του 23χρονου Ρομά υπόπτου.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης[3] από ακροδεξιές ομάδες δείχνει εμπρηστικές επιθέσεις στις 12 Ιουνίου στο σπίτι του ύποπτου Ρομά (2.20) καθώς και εκατοντάδες υποστηρικτές των Ανένταχτων Μαιάνδρων Εθνικιστών/Combat 18, να πορεύονται φωνάζοντας «γύφτοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Το βίντεο αργότερα (3.30) δείχνει μια άλλη εμπρηστική επίθεση εναντίον ενός δεύτερου σπιτιού που ανήκει στην οικογένεια του ύποπτου Ρομά και πλήθη που φωνάζουν “γύφτοι, μουνιά, των μπάτσων μαγαζιά”. Το βίντεο τελειώνει με απειλή μεγαλύτερης βίας κατά των Ρομά στο Μενίδι (8.55). Και τα δύο σπίτια υπέστησαν εκτεταμένο εμπρησμό[4] αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.




Στις 11 Ιουνίου συνεχίστηκε η διαδήλωση κατά των Ρομά και σημειώθηκαν εκδηλώσεις βίας στο Μενίδι. Υπήρξε μια προσπάθεια από τον όχλο να σπάσει τις αστυνομικές γραμμές και να επιτεθεί στην κατοικημένη περιοχή των Ρομά. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μερικοί άνθρωποι έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες στα σπίτια των Ρομά, καταστρέφοντας δύο από αυτά. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε με δακρυγόνα, προκαλώντας σύγκρουση με το πλήθος.

Στις 12 Ιουνίου ξεκίνησε μια πορεία κατά των Ρομά στην περιοχή του Μενιδίου. Η πορεία πυροδότησε εκδηλώσεις βίας, καθώς το θυμωμένο πλήθος έριξε αυτοσχέδιες βόμβες και πέτρες στην αστυνομία στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε μια περιοχή που συνορεύει με τη γειτονιά των Ρομά. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες. Στις 10.30 μ.μ. η πορεία έφθασε στην κατοικημένη περιοχή των Ρομά. Η παρέμβαση της αστυνομίας έχει μέχρι στιγμής σταματήσει περαιτέρω εκδηλώσεις βίας κατά των Ρομά.

Στις 13 Ιουνίου, οι μη Ρομά κάτοικοι του Μενιδίου ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά των Ρομά μπροστά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις 16 Ιουλίου, κατόπιν πληροφοριών ότι δεν είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) υπέβαλε καταγγελία στην Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την Καταπολέμηση της Ρατσιστικής Βίας. Στις 20 Ιουνίου, το ΕΠΣΕ ενημερώθηκε εν συντομία ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα για τα γεγονότα αυτά.

Ζητάμε επειγόντως από την αντίστοιχη αρχή σας να διερευνήσει πλήρως και (αν χρειαστεί) να ασκήσει δίωξη κατά των ατόμων που εμπλέκονται στα περιστατικά αυτά αμέσως μόλις αποκατασταθεί η τάξη. Η σαφής παρουσία βαθιά εδραιωμένου αντι-τσιγγανισμού στην περιοχή απαιτεί να γίνει αυτό όχι μόνο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ατόμων που έχουν πληγεί, αλλά και για την προστασία ολόκληρης της κοινότητας των Ρομά. Υπογραμμίζουμε ότι είναι απαραίτητο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο φυλετικού κινήτρου προκειμένου να εκπληρωθούν οι νομικές υποχρεώσεις βάσει της απόφασης-πλαισίου 2008/913 /ΔΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του άρθρου 8, καθώς και του άρθρου 14 σε συνδυασμό με τα άρθρα 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.




Προτρέπουμε τον Υπουργό Εσωτερικών και το Δήμαρχο του Μενιδίου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ρομά κατοίκων στο Μεδίνι, καθώς οι πορείες των νεοναζιστικών ομάδων συνεχίζουν να απειλούν τη ζωή και την ασφάλεια των Ρομά της περιοχής και της χώρας. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές σας να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα περιθωριοποίησης των πολιτών Ρομά στην Ελλάδα και το προφανώς επικίνδυνα αυξημένο επίπεδο αντι-τσιγγανισμού στην περιοχή και στην κοινωνία.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ζητάμε, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγχώριες και διεθνείς διαδικασίες σχετικά με τη γνωστοποίηση προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 5 (Πρόσβαση σε έγγραφα) του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τον Νόμο 2690/1999 σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες δημόσιου συμφέροντος, να μας παρασχεθούν γραπτώς οι σχετικές πληροφορίες.

Εμείς, οι υπογράφουσες οργανώσεις, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι οι ζητούμενες πληροφορίες αφορούν τη θεσμική απάντηση σε περιστατικό εικαζόμενα υποκινούμενο από φυλετικό μίσος και όχι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

Έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα σχετικά με τις βίαιες εμπρηστικές επιθέσεις κατά της κοινότητας των Ρομά και, αν ναι, πότε; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η καταγγελία που κατατέθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι;

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από το γραφείο σας για να προσδιορίσετε τα αίτια του συμβάντος;
Έχουν εντοπιστεί οι ύποπτοι;
Έχουν κληθεί μάρτυρες για να καταθέσουν;
Έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον συγκεκριμένων ατόμων για το συμβάν και, αν ναι, με ποιες κατηγορίες;
Έχει διερευνηθεί και / ή ληφθεί υπόψη το πιθανό φυλετικό κίνητρο του συμβάντος κατά τη διάρκεια των οποιωνδήποτε ερευνών;
Ποια μέτρα (εάν υπάρχουν) σχεδιάζονται ή έχουν ήδη ληφθεί για την επαναστέγαση των θυμάτων της εμπρηστικής επίθεσης;
Ποια μέτρα προβλέπονται για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων Ρομά στη γειτονιά του Μενιδίου;

Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και τις θεσμικές απαντήσεις. Είμαστε διαθέσιμοι για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις, αν χρειαστεί. Ανυπομονούμε για την απάντησή σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο atanas.zahariev@errc.org ή ταχυδρομικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά, Wesselényiutca 16, H-1077 Βουδαπέστη, Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.