Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΣΤΥΛΟ;

Το βρετανικό εκλογικό σύστημα διαφέρει από το ελληνικό σε αρκετά σημεία. Ενα είναι ότι εκεί σημειώνουν την ψήφο με μολύβι. Γιατί...








Το βρετανικό εκλογικό σύστημα διαφέρει από το ελληνικό σε αρκετά σημεία. Ενα είναι ότι εκεί σημειώνουν την ψήφο με μολύβι.

Γιατί δε χρησιμοποιούν στυλό, προκειμένου να εξαλειφθεί η υποψία παραποίησης του εκλογικού αποτελέσματος; Αυτό θα ήταν μία εύλογη απορία.





Την οποία και διατύπωση ο Κένεθ Πρίσλει, ένας απλός πολίτης, ο οποίος έστειλε το ερώτημά του στην αρμόδια υπηρεσία της Βρετανίας λέγοντας: «Έπεσε στην υπόληψή μου ότι χρησιμοποιούμε μολύβια στην εκλογική διαδικασία για να σημειώσουμε την επιλογή μας. Ωστόσο το μολύβι μπορεί εύκολα να σβηστεί. Δεδομένου αυτού, θα μπορούσε να υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Γιατί δε χρησιμοποιούμε μαύρο στυλό; » ρώτησε.

Η αρμόδια επιτροπή για την διεξαγωγή των εκλογών του έστειλε την ακόλουθη απάντηση:

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο το μολύβι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να σημειώνουν (οι ψηφοφόροι) τα ψηφοδέλτια και διατίθεται μέσα στα εκλογικά τμήματα.

Ωστόσο, κανείς δεν εμποδίζει τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν στυλό- δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση τα ψηφοδέλτια να είναι σημειωμένα με μολύβι.




Τα μολύβια χρησιμοποιούνται τόσο για ιστορικούς όσο και για πρακτικούς λόγους.

Η χρήση μολυβιού από μόνη της δεν αυξάνει την πιθανότητα να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα- εξάλλου, ενώ τα μολύβια μπορούν να σβηστούν, με τον ίδιο τρόπο τα σημάδια με στυλό μπορούν να «σταυρωθούν» (στη Βρετανία δεν έχουν περιορισμό στο τι σημάδι θα βάλουν τικ ή Χ).

Το κλειδί στην ακεραιότητα της διαδικασίας, είναι ότι ο ψηφοφόρος σηματοδοτεί την επιλογή του στο ψηφοδέλτιο ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Για το σκοπό αυτό, η νομοθεσία έχει οικοδομήσει συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας στη διαδικασία, όπως η απαίτηση να υπάρχουν οι σφραγίδες στα εκλογικά κουτιά, στο τέλος της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το νόμο, οι υποψήφιοι και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δικαιούνται επίσης να είναι παρόντες σε αυτό το στάδιο και να «προσκολλούν» τις δικές τους σφραγίδες εάν το επιθυμούν.

Οταν ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων, μπορούν μάλιστα να παρατηρούν το «σπάσιμο» αυτών των σφραγίδων.

Για τον λόγο αυτό, συμβουλεύουμε τους αρμόδιους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάθε ψηφοδέλτιο αν παρατηρήσουν κάτι ασυνήθιστο και στην περίπτωση που συμβεί και τέτοιο να το αποθηκεύσουν ξεχωριστά για μελλοντική έρευνα.

Η παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι σοβαρό αδίκημα και αν κάποιος έχει αποδεικτικά στοιχεία ή συγκεκριμένες ανησυχίες ότι ορισμένα ψηφοδέλτια έχουν παραποιηθεί ή αλλοιωθεί θα πρέπει να το αναφέρει στην αστυνομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.