Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ: ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ 868.633 ΕΥΡΩ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ

ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ! Τραγική ειρωνεία: το νέο Δ.Σ. που πιάνει δουλειά στο Ελληνικό ...







ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ!

Τραγική ειρωνεία: το νέο Δ.Σ. που πιάνει δουλειά στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έστω και αυτό το... άσχετο με το αντικείμενό του Δ.Σ., είναι μεμιάς υπό προθεσμία. Με το που θα... ορκιστεί, θα αναγκαστεί να διαχειριστεί ένα «καυτό» πόρισμα 44 σελίδων που υπογράφει η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Μαρία Τριανταφύλλου (με ημερομηνία 18/2/2017 - παραδόθηκε στο ΕΚΚ περίπου πριν από 20 ημέρες) και αφορά τα πεπραγμένα του ΕΚΚ κατά την περίοδο 2012-2014.




Σύμφωνα με το πόρισμα, συνολικά 868.633 ευρώ (από τη στιγμή που δεν θα δικαιολογηθούν) ζητούνται να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Για τα συγκεκριμένα ευρήματα και ακανθώδη ζητήματα κακοδιαχείρισης καλείται η διοίκηση του ΕΚΚ να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Ειδάλλως υποχρεούται να ζητήσει πίσω τα χρήματα από εκείνους που, σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, τα πήραν χωρίς να τα δικαιούνται. Ηδη τα πρώτα ραβασάκια έφτασαν σε εμπλεκόμενους. Σε διαφορετική περίπτωση ο φάκελος θα πάει στον εισαγγελέα. Για άλλα ευρήματα δίδεται προθεσμία 2 μηνών, για άλλα 4 μηνών και για άλλα 6 μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Να επισημάνουμε ότι οι διεξαχθείσες έρευνες, τόσο η έκθεση των ορκωτών λογιστών (παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2015) που αφορά στο διάστημα ελέγχου 2011-2014, όσο και το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας του ΥΠΟΙΚ (παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2017) και αφορά το διάστημα ελέγχου 2012-2014 επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών, βασίζονται σε μια ενδεικτική και μόνο δειγματοληψία και όχι στο σύνολο των παραγωγών και δράσεων που χρηματοδότησε το ΕΚΚ κατά το επίμαχο διάστημα.

Αν σε αυτό το δείγμα έχουν αναδειχθεί αυτές οι ατασθαλίες, τι να υποθέσει κανείς για τις πλέον των 100 παραγωγών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ αυτό το διάστημα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.




Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και δεξιά το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, τα οποία έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.» Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και δεξιά το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, τα οποία έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.» |
Το πόρισμα βασίστηκε σε μια Εκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου ορκωτών λογιστών για την περίοδο 2011-2014, μια έκθεση 60 σελίδων που αποτελεί κόλαφο κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών για το ΕΚΚ αλλά, οποία έκπληξις, κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα ζητά από το ΕΚΚ να επιστραφούν τα 23.370 ευρώ που κόστισε η έκθεση γιατί, σύμφωνα με το πόρισμα, αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ.

Ωστόσο η συγκεκριμένη έκθεση φυσικά και παραδόθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο που την παρήγγειλε όμως (με πρόεδρο τον Αλέξη Γρίβα και γενικό διευθυντή τον Γρηγόρη Καραντινάκη) ούτε και το επόμενο (με πρόεδρο τον Γιάννη Λεοντάρη -παραιτήθηκε 28/3/2017- και γενική διευθύντρια την Ηλέκτρα Βενάκη) φάνηκαν να ασχολούνται σοβαρά με όσα είχαν διακριβωθεί σε αυτήν.

Το ακόμα πιο περίεργο της υπόθεσης (το οποίο εξηγείται βέβαια αλλά δεν είναι της παρούσης) είναι ότι η έκθεση των ορκωτών λογιστών «κυκλοφόρησε» σε δύο εκδοχές(!), μια πρώτη με ημερομηνία 23 Ιουλίου και μια δεύτερη με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2015 και η οποία παρουσιάζει κάποιες αλλαγές.

Συνηθίζεται άραγε να βγαίνουν δύο εκθέσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη έκθεση (χωρίς τις... αλλαγές) έφτασε στα χέρια του τότε υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη και ήταν εκείνος που ζήτησε κατευθείαν, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, διαχειριστικό έλεγχο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Πριν από μια διετία γράφαμε κι εμείς στην «Εφ.Συν.» ένα μεγάλο ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στο ΕΚΚ αναφέροντας ένα μικρό μέρος απ’ όσα περιέχονται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών και συναντώντας την αντίδραση του τότε προέδρου Αλέξη Γρίβα και του γενικού διευθυντή Γρηγόρη Καραντινάκη.

Με επιστολές τους μάλιστα προς την «Εφ.Συν.» που δημοσιεύσαμε ολόκληρες, κατέθεσαν τη δική τους, αντίθετη, άποψη για τα γεγονότα. Τώρα, 2017, το πόρισμα αυτό των 44 σελίδων επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα του 2015 και το δικό μας ρεπορτάζ.

Αφορά βέβαια την περίοδο 2012-2014 αλλά επεκτείνεται σε μεγαλύτερο βάθος φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του ‘80: ζητείται να δικαιολογηθούν αλλιώς να επιστραφούν επιπλέον 649.101 ευρώ από πολύ παλιότερα χρωστούμενα που περνούσαν από έτος σε έτος χωρίς ποτέ να ζητούνται από εκείνους που τα πήραν χωρίς να τα δικαιούνται (βάσει του πορίσματος, αθροιστικά, η πρόσφατη και η παλιότερη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΕΚΚ φτάνει το ποσό του 1.517.734 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.