Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΑΣ ΣΚΑΚΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΝΙΚΗΣΕ 2,5 - 1,5 ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΚΑΚΙΣΤΗ ΝΑΤΑΝ ΣΑΡΑΝΣΚΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!..

Μια «μονομαχία» σκακιού πρωταγωνίστησε στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτ...







Μια «μονομαχία» σκακιού πρωταγωνίστησε στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων Σταυρούλα Τσολακίδου αντιμετώπισε τον Νατάν Σαράνσκι, έναν από τους λίγους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να νικήσουν τον Γκάρι Κασπάροφ.

Ο κ. Σαράνσκι, γνωστός ως ένας από τους διαφωνούντες της Σοβιετικής Ένωσης, με φυλακίσεις και εξορίες, έχει χρηματίσει υπουργός κυβερνήσεων του Ισραήλ, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής του Jewish Agency, οργανισμού για τους Εβραίους της διασποράς. Πέραν αυτών είναι μανιώδης σκακιστής.




Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αγώνας Σαράνσκι-Τσολακίδου ήταν ιδέα του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, η οποία γεννήθηκε όταν συναντήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στα Ιεροσόλυμα, στη διάρκεια της τριμερούς που είχε διεξαχθεί τότε.

Η έφηβη πρωταθλήτρια από την Καβάλα, εμφανώς αγχωμένη – πριν από την έναρξη – και αμήχανη με τις κάμερες και τους φωτογράφους, έχασε την πρώτη παρτίδα αφού εμφανίστηκε τρακαρισμένη, ενώ ο αντίπαλος της εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες, τα όπλα και τις στρατηγικές του.

Στη δεύτερη παρτίδα υπήρξε μια «περίεργη» ισοπαλία. Η Τσολακίδου ανέκτησε την αυτοκυριαρχία της και ουσιαστικά είχε κερδίσει, αφού ο Σαράνσκι έμεινε μόνο με τον βασιλιά του, αλλά η παρτίδα κηρύχθηκε ισόπαλη, αφού είχε λήξει ο χρόνος. Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού πάντως είχε χαθεί πια για τον Σαράνσκι, που κατάφερε απλώς να μην χάσει.

Η τρίτη και η τέταρτη παρτίδα ανέδειξαν το ανώτερο επίπεδο της Τσολακίδου. Στην τρίτη ο Σαράνσκι έδειξε αδύναμος να προσαρμοστεί μαθαίνοντας τις δυνατότητες της αντιπάλου του και ενώ θα μπορούσε να αρκεστεί στην τελική ισοπαλία, διεκδίκησε με πάθος τη νίκη ζητώντας και τέταρτη παρτίδα, η οποία εξελίχθηκε σε πανωλεθρία γιαυτόν, αφού δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι είχε υποστεί ματ. Μάλιστα, έγινε για ένα τέταρτο τεχνική ανάλυση της παρτίδας ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.




Το τελικό σκορ ήταν 2,5-1,5 υπέρ της Τσοκαλίδου και καμία διπλωματική ευγένεια δεν μπορεί να της στερήσει τη νίκη, παρότι γράφτηκε και μεταδόθηκε ότι η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη. «Η Σταυρούλα είχε άψογη τεχνική και στρατηγική στις δύο τελευταίες παρτίδες», σχολίασε ο Γιώργος Κανακάρης, πρώην πρωταθλητής νέων, που απάντησε χαμογελώντας πως «δεν σκέφτομαι καν ότι μπορώ να την αντιμετωπίσω σε παιχνίδι». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Βασίλης Θεοδωρίδης, εμφανίστηκε περήφανος για την νίκη.

«Ήταν πολύ καλός, παίζει πολύ επιθετικά, μου άρεσε το παιχνίδι που κάναμε, αν και προτιμώ τους αγώνες χωρίς χρονόμετρα», τόνισε η νεαρή πρωταθλήτρια.

«Τελικά ήρθα για να παίξω σκάκι και όχι για άλλους λόγους», δήλωσε με την σειρά του ο Νατάν Σαράνσκι, ο οποίος χαρακτήρισε τη Τσολακίδου, «νέα ελπίδα της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.