Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ο ΠΛΕΟΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΥΜΜΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ, ΤΗ «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ» ΚΑΙ ΤΙΣ LIVE... ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Διαδικτυακός τρόμος επικρατεί από τις δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προκαλέσει παράλυση στους υπολογιστές επιχειρήσε...








Διαδικτυακός τρόμος επικρατεί από τις δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προκαλέσει παράλυση στους υπολογιστές επιχειρήσεων, τραπεζών, υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών.

Ένα κακόβουλο λογισμικό έχει εξαπλωθεί από κυβερνοληστές σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία και ζητώντας με εκβιαστικό τρόπο από τον «ηλεκτρονικό ασθενή» πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

«Θύματα» έχουν πέσει χώρες όπως οι Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ισπανία και άλλες ενώ καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.




Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ο ισπανικός τηλεπικοινωιακός κολοσσός Telefonica ήταν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των κυβερνοληστών, οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα για να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως από το χτύπημα επηρεάστηκαν και πάνω από 1.000 υπολογιστές στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, ενώ η επιθετική εξάπλωση του ιού έπληξε τον αμερικανικό κολοσσό μεταφορών FedEx και προκάλεσε δυσλειτουργίες και στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Για το παγκόσμιο κύμα συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων, το σοκαριστικό παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα» και τις αυτοκτονίες σε ζωντανή μετάδοση μίλησε στο newsbeast.gr ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.



- Κε Σφακιανάκη, τι είναι οι διαβόητες κυβερνοεπιθέσεις;

«Κυβερνοεπιθέσεις γίνονταν στο παρελθόν, γίνονται και τώρα. Άρα με απλά λόγια οι σημερινές κυβερνοεπιθέσεις με τον ιό τον «Wanna Cry» και τύπου «Ransomware» -το «Ransomware» δεν είναι ιός είναι τύπου επιθέσεις που ζητάνε λύτρα-, είναι επιθέσεις που έγιναν σε υπολογιστές που έχουν σύστημα λειτουργικό Windows και όπου μέσα στα Windows υπάρχει ένα πρωτόκολλο στο οποίο υπήρχε κενό ασφάλειας. Αυτό το κενό εκμεταλλεύτηκαν οι χάκερς, οι κράκερς πιο σωστά, οι κακοί του διαδικτύου, γιατί ο χάκερ δεν κάνει αυτά που κάνει ο κράκερ.

Οι κράκερς κάνουν αυτές τις επιθέσεις και ζητάνε λύτρα. Η επίθεση αυτή που έχει να κάνει με τα λύτρα ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και κορυφώθηκε στις 13 Μαΐου απόγευμα και στις 14 Μαΐου. Οι κράκερς βρήκαν ένα σύστημα το οποίο έβαζε τον ιό σε υπολογιστικά συστήματα που είχαν Windows και υπήρχε και η «τρύπα» του συστήματος, το κενό ασφαλείας. Δεν ψάχνονταν να πάνε σε όλους τους υπολογιστές που είχαν Windows, πήγανε σε συγκεκριμένους υπολογιστές, ήξεραν ποιοι οι υπολογιστές έχουν το πρόβλημα.

Χτύπησαν πάνω από 230.000 συστήματα, πάνω από 150 χώρες δέχθηκαν αυτήν την επίθεση, τον ιό. Η επίθεση αυτή ανεκόπη όταν κάποιος Εγγλέζος, ένα πιτσιρικάς 22χονος πληροφορικάριος βρήκε έναν τρόπο και έκοψε την επίθεση ηλεκτρονικά σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε όμως και δεύτερη έκδοση του ιού, και τώρα που μιλάμε κυκλοφορεί ο ιός, και δίνω μία συμβουλή σε όσους έχουν λειτουργικό σύστημα Windows στους υπολογιστές τους να κάνουν update για να μπορέσουν να κλείσουν αυτό το κενό ασφαλείας.

Όσοι είχαν κάνει update και είχαν κλείσει το κενό ασφαλείας που το είχε στείλει η Microsoft δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Άρα το πρόβλημα το είχαν και το έχουν αυτοί που δεν κάνουν update στα λειτουργικά τους συστήματα».
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.