Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕ ΤΟ EOKA Shell Pistol ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ... ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑΞΥ 1955-1974

Δείτε στο βίντεο τα αυτοσχέδια όπλα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μεταξύ 1955-1974. Ξεχωρίζει το αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι της ΕΟΚΑ (E...







Δείτε στο βίντεο τα αυτοσχέδια όπλα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μεταξύ 1955-1974.






Ξεχωρίζει το αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι της ΕΟΚΑ (EOKA Shell Pistol) το οποίο γενικά θεωρείται ότι δεν ήταν καλό, λόγω της αναξιοπιστίας στο μηχανισμό βολής του. Το κυνηγετικό τόξο θα ξεπεράσει αυτό το λειόκαννο πιστόλι σχεδόν σε κάθε κατάσταση. Ωστόσο, το πιστόλι της ΕΟΚΑ, με ότι πυρομαχικά ακόμα και με αυτοσχέδια, ήταν εξαιρετικά καταστροφικό σε κοντινή απόσταση. Ήταν σε διαμέτρημα 12 -20 gauge και είχε δραστικό βεληνεκές από 2 έως 5 μέτρα. Ήταν μονής βολής και δεν είχε σκανδάλη. Αυτό το αυτοσχέδιο πιστόλι της ΕΟΚΑ πυροδοτείται με το χτύπημα σε μια τρύπα στην κορυφή του πιστολιού με ένα κομμάτι από πυριτόλιθο.




Επίσης υπήρξαν και τα EOKA Shotgun Pistol, ένα άλλο αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι σε διαμέτρημα 12 gauge με δραστικό βεληνεκές 7 έως 17 μέτρα. Το EOKACypriot Artisan Shotgun, ένα αυτοσχέδιο λειόκαννο από το 1955 σε διαμέτρημα 12 – 20 gauge με δραστικό βεληνεκές 17 - 33 μέτρα. Ακόμα, το EOKA CypriotFolding Shotgun σε διαμέτρημα 12 – 20 gauge με δραστικό βεληνεκές 17 – 33 μέτρα. Στο βίντεο εμφανίζονται και όπλα άλλων τύπων, όπως όλμοι, χειροβομβίδες κ.α.















Το 1955 ξεκίνησε ένοπλος αγώνας κατά της Βρετανικής Κατοχής του νησιού από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους υπό την ηγεσία της οργάνωσης ΕΟΚΑ με εντεταλμένο αρχηγό τον Κύπριο απόστρατο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Γρίβα ή «Διγενή», η οποία έθετε ως στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ελληνικό κράτος («Ένωσις»). Οι Τουρκοκύπριοι, μην επιθυμώντας την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα, τάχθηκαν κατά της αυτοδιάθεσης (που θα οδηγούσε στην προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα) και συντάχθηκαν με τους Άγγλους.



Η Εθνική Οργάνωσις Κυπριων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου και αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φυλλάδιο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ για το σκοπό του Αγώνα. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ guns-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.