Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ... ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...!!

Οι υπόγειες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κρήτης είναι δυνατόν να οδηγήσουν την χώρα εκτός οικονομικής κρίσης και να ανοίξουν νέα προ...







Οι υπόγειες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κρήτης είναι δυνατόν να οδηγήσουν την χώρα εκτός οικονομικής κρίσης και να ανοίξουν νέα προοπτική για την χώρα.

Αυτό γίνεται ξεκάθαρο πια μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη, οι οποίοι από κοινού έδωσαν συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το σχεδιασμό και τα πλάνα της κυβέρνησης στο ενεργειακό μέτωπο.




Έκαναν λόγο για σχεδιασμό που περιλαμβάνει μεγάλες συνεργασίες, μεγάλους ενεργειακούς δρόμους και δυναμικά επενδυτικά προγράμματα διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Κρήτη όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αφενός λόγω γεωγραφικής θέσης αφού αποτελεί τον κόμβο τον ενδιάμεσο σταθμό των ενεργειακών διαδρομών και των αγωγών και αφετέρου λόγω της ύπαρξης, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Κοιτάσματα, όπως σημείωσε με νόημα, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων από σχετικές έρευνες, που διεξήγαγαν οι εταιρείες PGS και Spectrum νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2.

Το ελληνολιβυκό κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm)!

Εάν λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το Νο.1 κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη τύχη της χώρας και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της οικονομίας αν οι πολιτικές ηγεσίες αξιοποιήσουν το κοίτασμα προς όφελος της χώρας.

Μόνο αυτό το κοίτασμα ή για την ακρίβεια μέρος αυτού του κοιτάσματος, περίπου το 60%, φαίνεται να βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης και αρκεί για την αποπληρωμή ολόκληρου του χρέους σε βάθος 15ετίας! Αντίθετα με τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Ανατολής Μεσογείου που βρίσκονται μέσα στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αυτό απέχει από τις περιοχές «γεωστρατηγικής τριβής» με την Τουρκία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.