Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ...!!! Η ΚΥΠΡΟΣ ΒΑΣΤΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ...!!! ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ...

Απάντηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ προς στην προκλητική επιστολή της Άγκυρας, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμ...







Απάντηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ προς στην προκλητική επιστολή της Άγκυρας, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο στο τεμάχιο 6




Η Κύπρος απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα ‘Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον διεθνή οργανισμό, με την οποία καταγγέλλεται ως «προκλητική» η ενέργεια της κυπριακής Κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τον ισχυρισμό πως μέρος του τεμαχίου αυτού βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» . Πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου δει».

Στην επιστολή ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017, ο κ. Σινιρλίογλου εκφράζει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική», κατά την έκφρασή του, «ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να παραχωρήσει άδεια υπεράκτιων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» για το τεμάχιο 6, μέρος της οποίας, όπως αναφέρει βρίσκεται εντός των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.




Ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρει επίσης πως η άδεια αυτή που δόθηκε για το τεμάχιο 6 στις 6 Απριλίου 2017 δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της.

Επίσης, αναφέρει πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».

Απειλή πολέμου από την Τουρκία για τα πετρέλαια της Κύπρου

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mignatiou.com, με την επιστολή που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά εγείρει casus belli τόσο προς την Λευκωσία όσο και προς τις δύο εταιρείες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.




Αρκεί φυσικά και μόνο να κοιτάξει κάποιος τον χάρτη των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, για να αντιληφθεί το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης, που ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε, στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.

Η επιστολή Σινιρλίογλου επισημοποιεί τις απειλές, καθώς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».

Η νέα αυτή τουρκική παρέμβαση γίνεται, την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και, την ίδια στιγμή, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Η Άγκυρα, με την στήριξη και του Έσπεν Άϊντε, επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας τα ως προϋπόθεση για την «πρόοδο» των συνομιλιών επί του Κυπριακού και δήθεν για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και η προοπτική επανάληψης μιας νέας Γενεύης.

Δείτε εδώ την τουρκική επιστολή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.