Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

× ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»
Beaking News

Σάββατο, Μαΐου 27, 2017

ΦΡΕΣΚΟΤΑΤΟΣ ΣΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 40% ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»
Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ είναι λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα.
«Πρόσφατα είδατε δημοσιεύματα ότι 1.200.000 συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ ή μέχρι αυτό το ποσό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέγεθος, έναν αριθμό συνταξιούχων, που δείχνει συγκριτικά με πέρυσι, ότι είναι λιγότεροι εκείνοι οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη πιο κάτω από 500 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν στο μεταξύ οι συνταξιούχοι που παίρνουν παραπάνω από 500 ευρώ», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, κάνοντας λόγο για μια «οργανωμένη αντικυβερνητική προπαγάνδα» από Μέσα Ενημέρωσης.

Μιλώντας για τους αγρότες, ο υφυπουργός ανέφερε πως «με τα 87 ευρώ ασφάλιστρο που καταβάλλει κάθε μήνα το 90% των αγροτών, έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη πολύ πιο μεγάλη από αυτή που ελάμβαναν, γιατί ο αγρότης δεν έπαιρνε σύνταξη πάνω από 450 ευρώ». Τώρα όμως, πρόσθεσε, «μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με τις εισφορές που καταβάλει».
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο Τάσος Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «φέρνει πρακτικό αποτέλεσμα και δημιουργεί βάσεις για τη οικονομική ανάπτυξη και την καλύτερη οργάνωση των παροχών, τόσο στην υγεία, όσο και στην σύνταξη».

Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «είναι ένα πνευματικό ίδρυμα το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση και εκπαίδευση και μάλιστα εξειδικευμένη, και η παρουσία μου εδώ θέλει να τονίσει την ανάγκη υποστήριξης αυτής της δράσης στο χώρο της εκπαίδευσης».

«Έχουμε προβλέψει στον νόμο, ότι σε περίπτωση που η μείωση υπερβαίνει το 20%, θα καταβάλλεται το 50% της διαφοράς στον συνταξιούχο, που συνταξιοδοτείται με τους νέους όρους και επομένως δεν είναι αληθές ότι πάμε σε 40% μειώσεις, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα»
«Δεν υπάρχει περίπτωση για μειώσεις 40 και 45%, δεν μπορεί να γίνει αυτό, λόγω του νόμου που προβλέπει την καταβολή της σχετικής διαφοράς» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με το νέο σύστημα απονομής συντάξεων σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

«Έχουμε προβλέψει στον νόμο, ότι σε περίπτωση που η μείωση υπερβαίνει το 20%, θα καταβάλλεται το 50% της διαφοράς στον συνταξιούχο, που συνταξιοδοτείται με τους νέους όρους και επομένως δεν είναι αληθές ότι πάμε σε 40% μειώσεις, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μετά το 2019 προβλέπεται η διάταξη του νόμου, που μιλάει για περικοπή της προσωπικής διαφοράς, η οποία όμως δε θα υπερβαίνει το 18% της σύνταξης» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, που με επίκληση των εκθέσεων του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» αναφέρονταν σε 1,2 εκατ. συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Αν δει κανείς με προσοχή και τα προηγούμενα δεδομένα, τέτοια νούμερα δεν υπάρχουν [...] Οι αγρότες παίρνουν κάτω από 500 ευρώ, δεν είναι νέες συντάξεις αυτές, εκεί εντάσσονται και οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες ήταν μικρές, οι συντάξεις αναπηρικές, οι οποίες ήταν μικρές, δεν πρόκειται για μία μεταβολή των συντάξεων στον παρόντα χρόνο, που οδηγεί σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι ήδη καταγεγραμμένες από παλιά οι συντάξεις αυτού του ύψους και δεν πρόκειται για μία μείωση η οποία επήλθε τώρα». Σε ό,τι αφορά τις εισφορές για τα βαρέα και ανθυγιεινά σημείωσε ότι «η παραπάνω εισφορά δεν προσαυξάνει τη σύνταξη, μειώνει τον χρόνο αποχώρησης, βγαίνει κανείς νωρίτερα με πλήρη σύνταξη από ό,τι βγαίνουν άλλοι συνταξιούχοι».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη εισφορών από τον ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε: «Πρέπει να τελειώσει η περίοδος του εξαμήνου, για να κάνουμε μία πιο ορθή αποτίμηση, αν και στο α’ τρίμηνο είχαμε ένα καλό επίτευγμα». «Υπάρχουν εισφορές οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, διότι οι χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, παρατάθηκαν [...] Το α’ τρίμηνο του 2017 εισπράξαμε εισφορές από 322.000 αγρότες, σε σύνολο 512.000, ενώ στο εξάμηνο του 2016 είχαμε εισπράξει εισφορές μόνο από 296.000» ανέφερε.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου τρόπου είσπραξης των οφειλών, γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξει και «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων. «Λέω με κατηγορηματικό τρόπο πως θα προσφέρεται σε εκείνους που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι ρυθμίσεις οφειλών θα γίνουν, αλλά θα γίνουν στο μέγεθος του καθενός, στον τρόπο που κανείς μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται σε αυτές τις οφειλές [...] Κάποιος που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 5 δόσεις δε θα επιτραπεί από το σύστημα να πάει στις 120 δόσεις. Θα υπάρχει και κούρεμα των προσαυξήσεων, όσο πιο πολλές δόσεις υπάρχουν σε κάποιον, τόσο λιγότερο κούρεμα θα έχει. Θα υπάρχει σε προσδιορισμένο τρόπο που το σύστημα μέσα από αλγορίθμους θα βγάζει στον κάθε οφειλέτη» διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου