Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ... ΝΕΟ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΣΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ «ΖΟΡ»

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα Ζορ στην περιοχή και παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περ...







«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα Ζορ στην περιοχή και παρόμοια κοιτάσματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ENI, Λούκα Μπερτέλι, μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία. Όπως σημείωσε, περισσότερα κοιτάσματα παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.




Το κοίτασμα Ζορ, που ανακάλυψε η EΝΙ, είναι το 20ό μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μία περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του «Φιλελεύθερου», της «Καθημερινής της Κύπρου» και του SigmaLive, ο Μπερτέλι, σημειώνοντας ότι είναι μια περίοδος ενθουσιασμού για την περιοχή, σημείωσε ότι περισσότερος «ενθουσιασμός» αναμένεται στο μέλλον, αφού η μορφολογία της περιοχής «Ερατοσθένης» είναι πολλά υποσχόμενη. Σημείωσε παράλληλα ότι η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται στο μέγεθος των ανακαλύψεων της όπως στο Ζορ, το Ταμάρ και το Λεβιάθαν του Ισραήλ αλλά και το Αφροδίτη της Κύπρου που μαζί υπολογίζεται ότι περιέχουν 75 tcf φυσικού αερίου. Ανέφερε ακόμα ότι κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν σε Ισραήλ και Αίγυπτο είναι το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και το γρήγορο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου ως πιθανού ενεργειακού κόμβου, είπε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως οι ήδη υπάρχουσες υποδομές με τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο αλλά και τον αραβικό αγωγό, καθώς και η γειτνίαση με μεγάλες αγορές για το φυσικό αέριο όπως η Ευρώπη και η Τουρκία.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Πάνος Κελάμης σημείωσε με τη σειρά του ότι υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Ζορ. Η αισιοδοξία, πρόσθεσε, δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από το ίδια τα δεδομένα. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τη γεώτρηση στο τεμάχιο “11” το πρώτο κοίτασμα τύπου Ζορ που θα διερευνηθεί. Να γιατί έχουν λυσσάξει οι τουρκαλάδες στην Κύπρο ΜΑΣ και θέλουν να γίνουν αφεντικά στα εδάφη ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.