Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΝΙΞΕΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ... ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ...!!

Τίποτα δεν σταματά την αύξηση της δηλωμένης ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι άνε...







Τίποτα δεν σταματά την αύξηση της δηλωμένης ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι άνεργοι αναζητούντες εργασία στα νησιά της Περιφέρειας, ήταν πάνω από 14.000, συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 14.749. Μαζί με αυτούς που δεν αναζητούν εργασία κατά τον ΟΑΕΔ, ωστόσο είναι δηλωμένοι στις λίστες του Οργανισμού, ανήλθαν σε 15.870.




Με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για το 2016, οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ήταν μόλις 18.525. Η ροή των εξελίξεων δείχνει ότι πολύ σύντομα οι άνεργοι του βορείου Αιγαίου θα είναι όσοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, διότι οι θέσεις εργασίας μειώνονται και οι δηλωμένοι άνεργοι αυξάνονται.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το 2017 οι δείκτες της ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα επιδεινωθούν. Οι ΜΚΟ το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκαναν μεγάλο αριθμό προσλήψεων, αλλά πλέον δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Κάποιες μάλιστα από αυτές μειώνουν το προσωπικό που απασχολούν. Ο τουριστικός τομέας την περίοδο Απριλίου - Οκτωβρίου, αναμένεται να δημιουργήσει περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας. Οι οποίες σε κάθε περίπτωση, θα είναι λιγότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Διότι η τουριστική κίνηση στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να προσεγγίσει τα μεγέθη του 2015.



Προβληματική εικόνα

Η πρωτογενής παραγωγή αναμένεται να απορροφήσει ένα μικρό αριθμό ανέργων κυρίως μέσα από το πρόγραμμα νέων αγροτών. Όμως οι μειωμένες τιμές παραγωγού στα βασικά αγροτικά προϊόντα (γάλα, ελαιόλαδο, αιγοπρόβειο κρέας) δεν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.




Μια σημαντική αύξηση των τιμών παραγωγού θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας άμεσα και έμμεσα. Διότι η πρωτογενή παραγωγή έχει πολλαπλασιαστική επίδραση σε σειρά άλλων κλάδων παραγωγής.

Μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κλάδο είναι το μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας -το ίδιο ισχύει στον τομέα του τουρισμού και τον τομέα του επισιτισμού.

Ο ειδικός φόρος στο κρασί, η μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι σκήνοι στη Χίο και η υπερφορολόγηση του ούζου, δεν αφήνουν ελπίδες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ούτε σε αυτούς τους κλάδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.