Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΡΗΜΑΔΙΟ! ΜΠΑΙΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΓΑΝΑ... ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστό πως ένας με...








Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστό πως ένας μεγάλος αριθμός Τμημάτων, σε όλη τη χώρα, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ αυτών και του Λαγανά. Η είδηση προκάλεσε αναμενόμενη ταραχή και αναστάτωση τόσο τους κόλπους της τοπικής αστυνομίας όσο και της τοπικής κοινωνίας. Η κατάργηση ενός εκ των πλέον νευραλγικών Τμημάτων στη χώρα, ακούστηκε, τότε, ως ανέκδοτο, δεδομένου ότι στόχος όλων ήταν η ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και όχι η… εξαφάνισή του. Διαβήματα, έγγραφα και αιτήματα προς την πολιτική ηγεσία έπεσαν τελικώς στο κενό. Το Τμήμα καταργήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και αναμένεται να βάλει οριστικό λουκέτο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τόσο οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο νησί όσο και οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εκφράζουν ανοιχτά πλέον τους φόβους τους πως, αν η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν ενισχύσουν την Αστυνομική Διεύθυνση της Ζακύνθου, η παραβατικότητα θα εκτιναχθεί στα ύψη, διακυβεύοντας για μία ακόμη φορά τη φήμη του νησιού μας.




Αντίστροφη μέτρηση

Η δυσλειτουργίες μέσα στην Υπηρεσία έχουν ήδη ξεκινήσει και φαίνεται πως τα επακόλουθα της κατάργησης του Τμήματος του Λαγανά θα είναι πολύ σοβαρότερα από όσο αναμενόταν. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά την κατάργηση του Τμήματος, οι αρμοδιότητες αστυνόμευσης ολόκληρης της περιοχής Λαγανά, Καλαμακίου, Αγίου Σώστη και Παντοκράτορα, θα μεταφέρονταν στις Υπηρεσίες Εδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, στην πόλη. Στο Τμήμα Λαγανά υπηρετούν συνολικά 12 αστυνομικοί διαφόρων βαθμών, τα οποία θα μετακινηθούν σε τέσσερις Υπηρεσίες: στην Αστυνομική Διεύθυνση (Τμήμα, Ασφάλεια και Τροχαία) και στο Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών.
Παράλληλα, η εδαφική του αρμοδιότητα περνά στο Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών που διατηρείται ως περιφερειακό Τμήμα. «Διαπιστώνουμε ότι ακόμη και σε κεντρικό επίπεδο επικρατεί σύγχυση», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Παναγιώτης Λιβέρης.

Αβέβαιος Σχεδιασμός

Ολοι βρίσκονται σε αναβρασμό και η διαχείριση της νέας αυτής πραγματικότητας απαιτεί χρόνο. «Το γεγονός ότι ελήφθη τέτοια απόφαση από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μπορεί αμέσως να εφαρμοστεί. Προτάσεις σχεδιασμού δεν έγιναν. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κλειστό Αστυνομικό Τμήμα, δίχως να γνωρίζουμε τι θα γίνει αύριο. Ακόμη είναι πολύ νωρίς», εξηγεί ο κ. Λιβέρης. «Καταρχήν, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το κλείσιμο του Λαγανά, θα πρέπει να οριστούν οι γεωγραφικές περιοχές που θα αστυνομεύουν οι νέες Υπηρεσίες έτσι όπως θα διαμορφωθούν. Ακόμη, κάτι τέτοιο, δεν έχει οριοθετηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Επειτα αναμένεται να οριστούν οι ανακατανομές των οργανικών θέσεων σε όλες τις Υπηρεσίες. Οσο για το Σχέδιο Αστυνόμευσης του Λαγανά, θα είναι το επόμενο βήμα και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου.

«Στο πόδι»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης οργάνωσης, σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, είναι η ενημέρωση που έλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το Τμήμα θα είχε κλείσει. Στην τελευταία επικοινωνία, ωστόσο, της Αστ. Διεύθυνσης με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστό ότι δεν προλαβαίνει να εφαρμοστεί η κατάργηση μέχρι το τέλος του μήνα και, κατά πάσα πιθανότητα η λειτουργία του θα παραταθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου –μάλιστα η παράταση αφορά τα υπό κατάργηση Τμήματα ολόκληρης της Ελλάδας και όχι μόνο του Λαγανά. Η γενική αίσθηση στους κόλπους της τοπικής αστυνομίας είναι πως ο σχεδιασμός έγινε στο πόδι και για την απόφαση που ελήφθη δεν έχει υπολογιστεί η παραμικρή συνέπεια.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης, αποδελτίωσης και κατάταξης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος ώστε μέχρι τα τέλη Μαρτίου να ολοκληρωθεί η κατάργηση. «Αυτό που διαπιστώνουμε πάντως στην Ενωση είναι ότι μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό σε επίπεδο διοίκησης, διεύθυνσης αλλά κοινωνίας, το τεράστιο κενό που θα μείνει από την απώλεια το Τμήματος αυτού», επισημαίνει ο κ. Λιβέρης. «Τώρα αρχίζουν όλοι να αντιλαμβάνονται πως το Τμήμα αυτό, ακόμη και υποστελεχωμένο, παρείχε τεράστιας σημασίας υπηρεσίες και έκανε πολλή δουλειά στην περιοχή και πως, όλος αυτός ο όγκος δουλειάς θα μεταφερθεί στις Υπηρεσίες της πόλης. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους, αφού ούτε το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, ούτε το Τμήμα Τροχαίας ούτε το Τμήμα Ασφαλείας έχουν εξοικείωση με το αντικείμενο αρμοδιότητας του Τμήματος Λαγανά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι». Τα πράγματα θα είναι λοιπόν δύσκολα φέτος. Όπως εξηγεί ο κ. Λιβέρης, ο σχεδιασμός εμφανίζει «κενά». Μένει λοιπόν να διαπιστώσουμε πως θα υλοποιηθεί η μεγάλη και πρωτόγνωρη αυτή αλλαγή για το νησί.




Οι ενέργειες φορέων και συλλόγων

Η επικύρωση της κατάργησης έρχεται μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου η είδηση αυτή αποτελούσε απλώς ένα σενάριο. Ηδη τότε, μέλη των παραγωγικών φορέων και τάξεων, σύλλογοι ξενοδόχων και ενοικιαζομένων σωματείων, επιμελητήριο, εμπορικός σύλλογος και πλήθος ακόμη φορέων, θορυβημένοι από τη φήμη της κατάργησης, ξεκίνησαν μια σειρά ενεργειών, απευθυνόμενοι στις κεντρικές αρχές, προκειμένου να αναβληθεί η κατάργηση. Απέστειλαν επιστολές και διαβήματα στο Βουλευτή, Στ. Κοντονή καθώς και στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως αναφέρεται ωστόσο από τους εκπροσώπους των φορέων αυτών, δεν έλαβαν την παραμικρή απάντηση και ανταπόκριση.

Ελλειψη δυναμικών αντιδράσεων

Αυτό το διάστημα οι αντιδράσεις είναι αλήθεια πως είναι ακόμη άτονες. Μπορεί να κρίνεται απόλυτα «απαράδεκτη, ανήκουστη, επικίνδυνη και επιπόλαια απόφαση» και μπορεί να είχαν αποσταλεί έγγραφες διαμαρτυρίες και ενστάσεις, πάνω από δύο φορές, αλλά ουδεμία επιπλέον έντονη αντίδραση σημειώθηκε έκτοτε. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες της περιοχής αγνοούν τον τρόπο που θα λειτουργήσει από εδώ και στο εξής η αστυνόμευση στο Λαγανά από φέτος, τόσο σε ό,τι αφορά περιστατικά μικρής παραβατικότητας όσο και σοβαρής εγκληματικότητας. «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε καθίσει όλοι σε ένα τραπέζι, φορείς και αρχές, και να ακούσουμε από υπεύθυνα στόματα, το πώς θα αστυνομευτεί φέτος ο Λαγανάς», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Λαγανά, Νταίζη Καψάσκη. «Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αντί να ενισχυθεί, το Τμήμα Λαγανά με δυνάμεις ειδικευμένες έτσι ώστε η ανταπόκριση να γίνεται άμεσα, όταν υπάρχει σοβαρό και επείγον περιστατικό, καταργείται».

Η στάση της Ενωσης Αστυνομικών Ζακύνθου

Η Ενωση έχει απευθύνει έγγραφα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, για ανάκληση της απόφασης, τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ έγιναν και συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Αρβανιτάκη, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Αστυνομική Διεύθυνση κατά το παρελθόν και είναι ένας από τους ανθρώπους που χειρίζονται την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. Επαφές έγιναν και με πολλούς ακόμη εκπροσώπους της ηγεσίας της Αστυνομίας και είχαν μεταφερθεί όλες οι ανησυχίες και τα προβλήματα που να ενέκυπταν με τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Ωστόσο, οι αστυνομικοί εκφράζουν την απορία τους, για ποιο λόγο οι αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς είναι τόσο υποτονικοί, «χλιαροί». Όπως λέει μάλιστα ο κ. Λιβέρης, αν και η απόφαση έχει επικυρωθεί, έχει δημοσιευτεί, δεν υπάρχει η αναμενόμενη έντονη αντίδραση από την τοπική κοινωνία ούτε όμως και σε επίπεδο θεσμών, π.χ. από την πλευρά του Βουλευτή, Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη αλλά και από τοπικούς φορείς και κατοίκους. «Μου φαίνεται αξιοπερίεργο. Πιστεύω πως, επειδή ο Λαγανάς δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να γίνει. Κατά τον Απρίλιο ή Μάιο όμως, πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Αλλά τότε, θα είναι πολύ αργά», λέει ο κ. Λιβέρης. Υγεία και ασφάλεια. Αυτή είναι η σειρά προτεραιότητας. «Αντιλαμβανόμαστε πως η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε γενικό αναβρασμό με τα σκουπίδια και τα κλειστά χειρουργεία, αλλά η κατάργηση απλώς θα προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στο νησί», επισημαίνει.



imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.