Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΦΛΟΡΙΔΑΣ

Του Σταύρου Μαρμαρινού. ΤΑΜΠΑ. Η επιθυμία του πρώην προέδρου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής είχε εκτελεστεί. Στη φετινή χριστ...







Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Η επιθυμία του πρώην προέδρου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής είχε εκτελεστεί. Στη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Λακώνων Δυτικής Φλόριδας, που έγινε στο Κλίαργουότερ, όλα τα διακοσμητικά κατακόκκινα φυτά στα τραπέζια, καθώς και μπουκάλια με κρασί σ’ αυτά, ήταν προσφορά του Ιωάννη Βλαχάκη. Ο ίδιος γελαστός αντάλλασσε ευχές και χαμόγελα με τους συμπατριώτες του, που τον ευχαριστούσαν.




Η αίθουσα του Λακωνικού Σπιτιού είχε γεμίσει από μέλη, φίλους του Συλλόγου και άλλους ομογενείς, που έδωσαν το παρών τους για να γιορτάσουν παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Βλαχάκης δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, όταν μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Κλίαργουότερ, κατέφθασαν εκεί και έψαλλαν τα Κάλαντα και άλλα επίκαιρα παραδοσιακά τραγούδια.

Το κέφι άρχισε από νωρίς, με τη φημισμένη ορχήστρα «Ελλάδα», η οποία εξασφαλίζει την πιο καλή διασκέδαση όπου εμφανίζεται. Ο Ηλίας Πούλος, συνεπήρε όλους με το ατέλειωτο και ζωντανό ρεπερτόριό του. Ο Λεωνίδας Ζαφείρης, παρότρυνε να χορέψουν οι περισσότεροι στην πίστα, με τις πενιές του στο μπουζούκι. Και μαζί τους, ο Ντίνος Θεόφιλος, ο άνθρωπος με τα «μαγικά δάχτυλα» στο αρμόνιο, όπως ονομάζεται, που ξέρει να δημιουργεί μουσική ατμόσφαιρα.

Ενα μέρος της γεμάτης από κόσμο αίθουσας του Συλλόγου Λακώνων στο Κλίαργουότερ, όπου γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα. Πραγματοποιήθηκε και δεύτερη εκδήλωση για δώρα στα παιδιά.

«Ο Σύλλογός μας προγραμματίζει και άλλη γιορτή, που είναι αφιερωμένη στα παιδιά τα οποία παίρνουν τα δώρα τους από τον Αγιο Βασίλη», δήλωσε εκ μέρους της οργάνωσης η Ειρήνη Βλήτα, ταμίας.




«Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε χριστουγεννιάτικο πάρτι για τα μέλη μας, αλλά και όλους τους ομογενείς. Για τα μέλη δεν υπάρχει εισιτήριο. Η εορταστική αυτή εκδήλωση είναι ένα είδος ανταπόδοσης προς τα μέλη μας, που συνεχώς προσφέρουν στο Σύλλογό μας. Πέρυσι, είχαμε γιορτή, αφιερωμένη στα παιδιά, που την κάναμε μία από τις Παρασκευές της κάθε εβδομάδας, που ανοίγει το Λακωνικό Σπίτι και προσφέρει μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Αλλά, δεν είχαμε ορχήστρα, όπως φέτος».

Τον Αγιο Βασίλη υποδύεται κάθε χρόνο με επιτυχία ο Λεωνίδας Λαμπριανάκος. Ομως, οι Λάκωνες πρωτοτυπούν και εδώ, αφού παρουσιάζουν όχι μόνο τον λεγόμενο «Σάντα», αλλά και την κυρία «Σάντα», που είναι η Ελπίδα Λακιώτη, στέλεχος του Συλλόγου. «Ο κ. Λαμπριανάκος έχει το στυλ του Αγιου Βασίλη και η κ. Λακιώτη είναι πάντα χαρούμενη, ώστε είναι κατάλληλη γι’ αυτό το ρόλο».


Για την παράδοση αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, η κ. Βλήτα, τόνισε: «Δεν πρέπει να χάσουμε τα ήθη και έθιμα της Ελλάδος μας. Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν τις ρίζες μας. Πρέπει να τους εμπνέουμε και να τους μαθαίνουμε τα παραδοσιακά μας. Πρέπει, όμως, κι εμείς οι μεγαλύτεροι να μη ξεχνάμε τις παραδόσεις μας».

Η ίδια η κ. Βλήτα, έχει έξι εγγόνια. «Πρέπει να μεταδίδουμε στα παιδιά μας τις παραδόσεις μας, γιατί οι ελληνικές οικογένειες είναι δεμένες μ’ αυτόν τον τρόπο», είπε. «Τα στέλνουμε στην εκκλησία και στο ελληνικό σχολείο, γιατί αλλιώς χάνουμε τις ρίζες μας. Ο Σύλλογος Λακώνων έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Παιδεία».

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Σύλλογος οργάνωσε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ομογένειας, με την ευκαιρία του εορτασμού του Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε». Μετά από Αρτοκλασία, προσφέρεται γεύμα και γίνεται η επίδοση βραβείων σε δασκάλους και δασκάλες.


ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.