Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΦΑΡΙΝ ΛΑΚΤΕ ΝΕΣΤΛΕ» ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το 1867 δημιουργήθηκε στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας, η πρώτη τροφή για βρέφη σε μορφή σκόνης. Επρόκειτο για ένα μείγμα αγελαδινού γάλα...







Το 1867 δημιουργήθηκε στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας, η πρώτη τροφή για βρέφη σε μορφή σκόνης. Επρόκειτο για ένα μείγμα αγελαδινού γάλακτος και δημητριακών, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα. Μέχρι εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε κάποια εναλλακτική λύση για τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να θηλάσουν. Η ιδέα του Ανρί Νεστλέ για ένα υποκατάστατο με πλούσια θρεπτικά συστατικά ήρθε την κατάλληλη στιγμή, σώζοντας πολλά βρέφη από τον θάνατο.




Το προϊόν ονομάστηκε Φαρίν Λακτέ Νεστλέ (Farine Lactée Nestlé) και έγινε αμέσως αγαπητό από τις μητέρες, τόσο για την διατροφική του αξία όσο και για την εύκολη παρασκευή του. Προσθέτοντας λίγο νερό στην έτοιμη σκόνη, είχαν πλέον μια ωφέλιμη κρέμα για τα παιδιά τους. Ο ιδρυτής της Νεστλέ είχε επίσημη άδεια φαρμακοποιού Ο Χάινριχ Νεστλέ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1814 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν το ενδέκατο από τα 14 παιδιά της οικογένειας Νεστλέ, η οποία διατηρούσε μονάδα παραγωγής υαλοπινάκων. Ο πατέρας του, έχοντας κληρονομήσει την τέχνη κατασκευής τζαμιού από τους προγόνους του, δεν μπορούσε να φανταστεί τον γιο του σε άλλο επάγγελμα.

Ο Χάινριχ όμως είχε μεγαλύτερες βλέψεις και μόλις ενηλικιώθηκε, αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού για τέσσερα χρόνια και έπειτα μετακόμισε στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας, όπου δούλεψε σε τοπικό φαρμακείο. Χάιντριχ Νεστλέ Το 1839 πήρε επίσημη άδεια φαρμακοποιού από τις υγειονομικές αρχές της Λωζάνης. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να συνταγογραφεί και να εκτελεί χημικά πειράματα. Εκείνη την εποχή άλλαξε το όνομά του σε Ανρί (Henri), θέλοντας να ενταχθεί στο γαλλόφωνο περιβάλλον της περιοχής όπου είχε εγκατασταθεί. Το ανήσυχο πνεύμα του Νεστλέ Από το 1843, ο Ανρί Νεστλέ επέκτεινε τις δραστηριότητές του, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στο χώρο της παραγωγής και του εμπορίου.

Οι γνώσεις που απέκτησε από την φαρμακευτική, τον βοήθησαν στο να πειραματιστεί με τη χημική σύνθεση διαφόρων προϊόντων. Παρήγαγε λάδι από σπόρους ελαιοκράμβης και από ξηρούς καρπούς, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τα αλκοολούχα ποτά και το ξύδι. Το λογότυπο της Νεστλέ Τότε αγόρασε και μια μονάδα παραγωγής, στην οποία παρασκεύαζε ανθρακούχο νερό και λεμονάδα. Οι ενέργειες αυτές όμως δεν του χάρισαν την εμπορική επιτυχία που αναζητούσε και γι’ αυτό στράφηκε στην παραγωγή λιπασμάτων, τσιμέντου και φωτιστικού αερίου. Το 1860 ο έρωτας του χτύπησε την πόρτα.




Παντρεύθηκε την κόρη ενός γιατρού, την Άννα Κλεμεντίν Εμάν, η οποία του άλλαξε όχι μόνο τη ζωή αλλά και τις ερευνητικές ανησυχίες. Η Άννα λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, γνώριζε από πρώτο χέρι τη βρεφική θνησιμότητα. Από την άλλη, ο ίδιος ο Νεστλέ είχε χάσει τα μισά από τα αδέρφια του πριν ενηλικιωθούν. Αυτοί οι λόγοι τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει ένα προϊόν, που θα λειτουργούσε ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος και θα έσωζε τα μη θηλάζοντα βρέφη από το θάνατο.

Πράγματι το 1867, το γάλα του Νεστλέ χάρισε τη ζωή σε ένα νεογέννητο και η πρωτοποριακή φόρμουλά του έγινε συνώνυμο της επιτυχίας. Η ανακάλυψή του έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση της ομώνυμης εταιρίας, η οποία αργότερα προώθησε στην αγορά το πρώτο σοκολατούχο γάλα, την πρώτη σοκολάτα γάλακτος και τον πρώτο διαλυτό καφέ. Ο Ανρί Νεστλέ πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Ιούλιο του 1890. Σήμερα η εταιρία που φέρει το επώνυμό του, εξακολουθεί να εδρεύει στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας, διαθέτοντας εγκαταστάσεις σε περίπου 200 χώρες και σημειώνοντας ετησίως υψηλά κέρδη....

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.