Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

OΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ... ΞΕΡΑΪΛΑ! «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΚΙΑ: «ΜΕ ΦΕΣΩΣΕ 21 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΦΤΙΑΞΩ ΣΠΙΤΙΑ!»

Στην ένορκη κατάθεση του, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου αποκαλύπτει τις σχέσεις του κυπριακού κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ με το ποδοσφαιρικό σωμ...



Στην ένορκη κατάθεση του, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου αποκαλύπτει τις σχέσεις του κυπριακού κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ με το ποδοσφαιρικό σωματείο Ομόνοια και τον ρόλο εταιρειών που ελέγχονται από το ΑΚΕΛ

Περίπου 21 εκ. ευρώ ζητάει από τον τέως Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ο εργολάβος και πρώην στενός του φίλος Μιλτιάδης Νεοφύτου, ο οποίος έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη με αγωγή.

Ο κ. Νεοφύτου στην ένορκη κατάθεση του στο Δικαστήριο αποκαλύπτει τις σχέσεις του κυπριακού κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ με το ποδοσφαιρικό σωματείο Ομόνοια αλλά και τον ρόλο εταιρειών που ελέγχονται από το ΑΚΕΛ και διακινούν χρήματα. Ο κ. Νεοφύτου υποστηρίζει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας του είπε να αναλάβει την Προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας Ομόνοια, ώστε μέσα από επιτυχίες να τον βοηθήσει στην επανεκλογή του στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι όσα χρήματα θα ξοδεύονταν από την Ομόνοια, θα τα πλήρωνε το ΑΚΕΛ μέσα από διάφορες εταιρείες που ελέγχει.

Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου ζητάει από τον κ. Χριστόφια να τον πληρώσει για τις εργασίες που έκανε στο εξοχικό του σπίτι αλλά και στο σπίτι του στη Λευκωσία, με κόστος πέραν του 1 εκ ευρώ. Ο κ. Χριστόφιας πλήρωσε μόνο 270.000, παρά το ότι ο κ. Νεοφύτου δεν ζήτησε χρήματα πέραν του πραγματικού κόστους, χωρίς να επιθυμεί να κερδίσει. Ο κ. Χριστόφιας κατά τον κ. Νεοφύτου είχε ζητήσει στα σπίτρια του να μπουν ειδικά υλικά που επιθυμούσε, αλεξίσφαιρα τζάμια ενώ στο εξοχικό του είχε ζητήσει να γίνει και πισίνα.

Πόθεν έσχες

Κατά την περίοδο που έγιναν οι πληρωμές, ο κ. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Χριστόφιας έπρεπε να υποβάλει τη δήλωσή του για το πόθεν έσχες. Τον Μάιο 2013 ο γενικός διευθυντής της εταιρείας του έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από τη λογίστρια του κ. Χριστόφια, με το οποίο ουσιαστικά τον παρακαλούσε να προχρονολογήσουν τις αποδείξεις ώστε να φαίνεται ότι ο τότε Πρόεδρος είχε καταβάλει νωρίτερα τις 200.000 που πλήρωσε τον Ιανουάριο του 2013. Ο κ. Νεοφύτου φοβήθηκε νομικές περιπλοκές και δεν ικανοποίησε το αίτημα.

Προεκλογικά έξοδα

Ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στην απόφαση του κ. Χριστόφια να διεκδικήσει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2008, και του ζήτησε να εξεύρει κάποιο ακίνητο κοντά στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία ώστε να χρησιμοποιηθεί για την προεκλογική του εκστρατεία. «Βρήκαμε ένα ακίνητο, το οποίο όμως έχρηζε βελτιώσεων και ο εναγόμενος (Χριστόφιας)  μού ανέφερε χαρακτηριστικά πως ‘ό,τι στοιχίσει, θα το πληρώσουμε’. Το ποσό που η εταιρεία μου πλήρωσε, πέρα από τα έξοδα διαμόρφωσης, περιλάμβανε ακόμα και τα ενοίκια, όπως και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τηλεφωνίας και νερού. Όμως ούτε γι’ αυτά μάς πληρώθηκε οποιοδήποτε αντίτιμο, ενώ με τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, τα έπιπλα και άλλος εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ».

Και ποδόσφαιρο

Μεγάλο μέρος της κατάθεσης του κ. Νεοφύτου αφορούσε την ποδοσφαιρική ομάδα Ομόνοια, ενώ τον κ. Χριστόφια τον κατηγόρησε ακόμα και για παρεμβάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου αλλά και προς τη ρωσική τράπεζα RCB ώστε να αυξάνεται το τραπεζικό όριο υπερανάληψης της εταιρείας του χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις για να βοηθείται οικονομικά η ομάδα. «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εναγόμενος (Χριστόφιας), όπως μου το περιέγραφε ο ίδιος, ήταν η κακή πορεία της Ομόνοιας, για την οποία φοβόταν ότι θα είχε αντίκτυπο στη συσπείρωση του κόσμου του ΑΚΕΛ προς την υποψηφιότητά του. Με την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, μου ζήτησε τόσο ο ίδιος όσο και ο Άντρος Κυπριανού (νυν ΓΓ του ΑΚΕΛ) να αναλάβω την προεδρία της ομάδας ‘επειδή έπρεπε να την βοηθήσω επειγόντως’. Όταν εξέφρασα φόβους για τη θέση που μου πρότεινε επειδή δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, ο κ. Χριστόφιας με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι απλά θα ακολουθώ τις οδηγίες που θα μου έδινε ο ίδιος προσωπικά. Όταν ρώτησα για τα έξοδα, μού είπε ότι ήταν δικό του θέμα» και συγκεκριμένα ότι «θα μεριμνούσε για να καλύψει όλα τα χρήματα που θα βάζαμε τόσο εγώ όσο και η εταιρεία μου», είπε ο κ. Νεοφύτου και συνέχισε:

«Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιείτο το σχέδιο του εναγόμενου (Χριστόφια) για την Ομόνοια ήταν να καταβάλλει η εταιρεία μου χρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα μας επιστρέφονταν μέσω πληρωμών από εταιρείες που ήλεγχε ο εναγόμενος (Χριστόφιας)  και το ΑΚΕΛ. Τα πρώτα χρόνια η συμφωνία τηρείτο και μας επιστράφηκαν πολλά χρήματα. Δυστυχώς όμως, όταν συνεπεία κάποιων γεγονότων η δημοτικότητα του εναγομένου (Χριστόφια) κατακρημνίστηκε με αποτέλεσμα να μην έχει πιθανότητες επανεκλογής, σταμάτησε να τηρεί τη συμφωνία. Στα πλαίσια της συμφωνίας μας, από τις 26/3/2008 μέχρι τις 3/9/2012, οπότε και τελικά παραιτήθηκα από την προεδρία της ομάδας, είχαμε καταβάλει για τη λειτουργία και τις οφειλές του σωματείου συνολικό ποσό 21.606.123 ευρώ.

Σε μια περίπτωση, περί τα τέλη του 2011, η Ομόνοια χρειαζόταν επειγόντως 2 εκατ. ώστε να περάσει τα κριτήρια του Δεκεμβρίου της UEFA και να μην της επιβληθούν κυρώσεις από τις ποδοσφαιρικές αρχές. Ο εναγόμενος μου τηλεφώνησε και μου είπε να πάω στη Λεμεσό να βρω τον Κιρίλ Ζιμάριν, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Russian Commercial Bank (RCB), ο οποίος θα μου έδιδε τα χρήματα που χρειαζόταν η Ομόνοια. Πράγματι συναντήθηκα με τον κ. Ζιμάριν, τον οποίον δεν γνώριζα προηγουμένως, στην παρουσία του στενού μου συνεργάτη Σταύρου Αλετρά κι η εν λόγω τράπεζα συμφώνησε να δανειοδοτήσει την Ομόνοια με τα 2 εκατ. με μόνη εξασφάλιση την προσωπική μου εγγύηση.

Ωστόσο, επειδή η προθεσμία των κριτηρίων ήταν πολύ κοντά και δεν προλαβαίναμε, ο εναγόμενος παρενέβη προς την Τράπεζα Κύπρου ώστε να αυξηθεί το όριο παρατραβήγματος της εταιρείας μου και να καταβληθούν από εκεί τα χρήματα. Ακολούθως, όταν η RCB θα μας έδινε το δάνειο, η συμφωνία ήταν να κατατεθεί το ποσό κατευθείαν στην εταιρεία μου. Για το θέμα των παρεμβάσεων του εναγομένου για να αυξάνονται τα όρια παρατραβήγματος της εταιρείας μου προς όφελος της Ομόνοιας έχει δώσει ένορκη μαρτυρία ο Νικόλας Καρυδάς, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία υπό την προεδρία του Γεώργιου Πική.

Πράγματι, όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο από την RCB, αυτό πήγε κατευθείαν στην εταιρεία. Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις του εναγομένου, το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η RCB να μου κινήσει αγωγή ως εγγυητή. Πρόκειται για την αγωγή υπ’ αρ. 2411/2013 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία έχω καταστήσει τον εναγόμενο τριτοδιάδικο. Συνολικό ποσό 678.332 επιστράφηκε στην εταιρεία από την Ομόνοια, ενώ το υπόλοιπο ποσό που μας επιστράφηκε μέχρι στιγμής, συνολικού ύψους 5,9 εκατ., προήλθε από την εταιρεία New Winner Investments Limited, η οποία είναι συμφερόντων του ΑΚΕΛ».


http://www.protothema.gr/greece/article/610979/vomva-apo-ton-steno-filo-hristofia-me-fesose-me-21-ekat-euro-gia-na-stirixo-tin-omada-tis-omonoias-kai-na-tou-ftiaxo-spitia/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.