Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΘΕΙ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί ένα άτομο να χτυπηθεί από κεραυνό και ο τύπος του χτυπήματος υπαγορεύει τις επιπτώσεις που μπορεί...



Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί ένα άτομο να χτυπηθεί από κεραυνό και ο τύπος του χτυπήματος υπαγορεύει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα.

Άμεσο χτύπημα: Συμβαίνει όταν ο κεραυνός χτυπάει τον άνθρωπο απευθείας από το σύννεφο, χωρίς να παρεμβάλλεται οτιδήποτε άλλο.

Διπλανό χτύπημα: Ο κεραυνός χτυπά κάτι κοντά στο σημείο όπου στέκεστε και, στη συνέχεια, “μεταπηδάει” και επάνω στο σώμα σας.

Δια της αφής χτύπημα: Συμβαίνει όταν ακουμπάτε κάτι (πχ έναν φράκτη ή ένα δέντρο), ο κεραυνός χτυπάει εκείνο το αντικείμενο και το ρεύμα διαπερνάει μαζί του και το δικό σας σώμα μέσω του σημείου επαφής.

Η χειρότερη περίπτωση είναι η πρώτη, η οποία, στατιστικά, είναι και η πιο θανατηφόρα. Ακολουθούν σε σοβαρότητα οι άλλοι δύο τύποι χτυπήματος από κεραυνό. Βασικά, το ποσό του ρεύματος και της τάσης που διέρχεται από το σώμα σας μειώνεται με κάθε έναν από αυτούς τους τύπους. Αν ο κεραυνός σας χτυπήσει με άμεσο τρόπο, τότε ολόκληρη η ενέργειά του διαπερνά το σώμα σας. Στα άλλα σενάρια, η ένταση ελαττώνεται διότι ένα μέρος, ή και η περισσότερη ενέργεια, διασκορπίζεται αλλού.

Επιπτώσεις στον οργανισμό

Το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα είναι εκείνα που πλήττονται συνηθέστερα όταν ένα άτομο έχει χτυπηθεί από κεραυνό:

Κυκλοφορικό σύστημα: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλειοψηφία των θανάτων από απευθείας χτύπημα από κεραυνό οφείλονται σε καρδιακή ανακοπή.

Αναπνευστικό σύστημα: Η μεγαλύτερη απειλή για το αναπνευστικό σύστημα είναι η παράλυσή του. Τότε, η τεχνητή αναπνοή είναι απαραίτητη, ώστε το θύμα να μην πεθάνει από την έλλειψη οξυγόνου.

Νευρικό σύστημα: Όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζεται, ένας αριθμός από ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να συμβούν, όπως αμνησία, προσωρινή παράλυση, διαταραχή αντανακλαστικών, κενά μνήμης, αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Σημάδια στο σώμα: Τα “δέντρα” του κεραυνού

Όταν ο κεραυνός διέρχεται από το ανθρώπινο σώμα, αφήνει ξεκάθαρα σημάδια στο δέρμα, τα οποία μοιάζουν με “δέντρα” με πολλές διακλαδώσεις. Ο επιστημονικός όρος αυτού του φαινομένου είναι σχέδιο τύπου “Lichtenberg”, όπως βλέπετε στις ακόλουθες φωτογραφίες.



Τα σημάδια αυτά σχηματίζονται όταν σπάνε τα λεπτά τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα από το σοκ της ηλεκτρικής εκκένωσης. Συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες από το περιστατικό και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες.


Τι άλλο συμβαίνει αφότου χτυπήσει ο κεραυνός

-Η θερμότητα από τον κεραυνό μπορεί να κάνει τα ρούχα να πιάσουν φωτιά. Επιπλέον, τα ρούχα μπορεί να σχιστούν από την εκρηκτική δύναμη του αέρα, ο οποίος υπερθερμαίνεται από τον κεραυνό.

-Η δύναμη του κεραυνού που εξέρχεται από το πόδι ενός ατόμου μπορεί να “εκτοξεύσει” τα παπούτσια του.

-Μπορεί να προκύψει άμεση βλάβη στον εγκέφαλο και να επέλθει κώμα, αν το ηλεκτρικό ρεύμα εισέλθει από το κρανίο.

-Τα νεύρα μπορεί να καταστραφούν από την ηλεκτρική εκκένωση του κεραυνού, η οποία μπορεί στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση ή μούδιασμα στα άκρα.

-Ρήξη του τυμπάνου του αυτιού είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Πηγή: 24wro.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.