Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ: ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ... ΠΑΡΚΙΝΓΚ!!!

Η τελειωτική πράξη παίχτηκε χθες για το τελευταίο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ, στην οδό Ναυπάκτου 4 στο κέντρο της Λευκωσίας. Ο χώρος όπου βρισκό...

Η τελειωτική πράξη παίχτηκε χθες για το τελευταίο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ, στην οδό Ναυπάκτου 4 στο κέντρο της Λευκωσίας. Ο χώρος όπου βρισκόταν το σπίτι με το ιστορικό κρησφύγετο, πρόκειται να γίνει χώρος στάθμευσης.

Το κρησφύγετο, ήταν το κέντρο δραστηριοτήτων της ΕΟΚΑ και ο χώρος όπου σημαδεύτηκε από τον τομεάρχη της ΕΟΚΑ Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Εκεί ακόμη ήταν που ο Γιαννάκης Μάτσης κατηύθυνε τη δράση εκατοντάδων αγωνιστών, κρυμμένος σε ένα κρησφύγετο, στο ανώγειο της κουζίνας του σπιτιού, το οποίο δεν υπάρχει πια.

Το κρησφύγετο σχεδιάστηκε από τον αγωνιστή και μετέπειτα Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και η τεχνική του είχε ως εξής: Ο καταζητούμενος αγωνιστής διέμενε στο σέντε (πατάρι), πάνω από την κουζίνα και στο τέρμα του σέντε (πατάρι), κάτω από τα κεραμίδια της στέγης, προστέθηκε άλλος ένας τοίχος αφήνοντας διάκενο μεταξύ αυτού και του εξωτερικού τοίχου.

Σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, ο κρυβόμενος αγωνιστής έμπαινε στο διάκενο, όπου ήταν αδύνατο να εντοπιστεί. Στο κρησφύγετο εκείνο φιλοξενήθηκε σε μερικές περιπτώσεις και ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.



www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.