Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑΤΙΘΕΡΙΖΕΙ Η ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ... ΙΔΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΣΤΟ... ΣΕΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΛΕΡΓΙΕΣ, ΛΕΝΕ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι τα ασυνήθιστα γονίδια που προκαλούν τις αλλεργίες μεταβιβάστηκαν στους πρώτους ανθρώπους μέσω της «δ...



Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι τα ασυνήθιστα γονίδια που προκαλούν τις αλλεργίες μεταβιβάστηκαν στους πρώτους ανθρώπους μέσω της «διασταύρωσής» τους με τους Νεάντερταλ και άλλα είδη ανθρωπιδών που ζούσαν στην Ασία

Εάν συγκαταλέγεστε στο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει αλλεργίες, μπορείτε πλέον να κατηγορείτε τους μακρινούς σας προγόνους επειδή έκαναν... σεξ με Νεάντερταλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Genetics, το οποίο ειδικεύεται σε μελέτες που αφορούν στα ανθρώπινα γονίδια.

Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι τα ασυνήθιστα γονίδια που προκαλούν τις αλλεργίες μεταβιβάστηκαν στους πρώτους ανθρώπους μέσω της «διασταύρωσής» τους με τους Νεάντερταλ και άλλα είδη ανθρωπιδών που ζούσαν στην Ασία, την εποχή που οι πρόγονοί μας έφτασαν εκεί από την Αφρική.

Οι Νεάντερταλ και άλλα είδη ανθρωπιδών ζούσαν στηνΕυρώπη και τη δυτική Ασία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού φτάσουν οι πρώτοι άνθρωποι και επομένως είχαν προσαρμοστεί πλήρως στα παθογόνα της περιοχής.

Μέσω της διασταύρωσης με αυτά τα τοπικά είδη, οι άνθρωποι έγιναν δέκτες των γονιδίων αυτών των ανθρωπιδών, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν αντίστοιχες «αντιστάσεις» σε αυτά τα παθογόνα. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Max Planck της Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στη Λειψία της Γερμανίας, τρία από αυτά τα γονίδια εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην «εγγενή ανοσία» του ανθρώπου, δηλ. τους μηχανισμούς του σώματός μας που αντιδρούν σε μολύνσεις, πριν κληθούν άλλα όργανα μας να τις αντιμετωπίσουν.

Και παρόλο που τα γονίδια των Νεάντερταλ αποδείχθηκαν από μια άποψη σωτήρια για τους πρώτους ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να επιβιώσουν στο καινούργιο περιβάλλον και να συνεχίσουν την εξάπλωσή τους ανά τον κόσμο, οπλισμένοι με ισχυρές άμυνες ενάντια σε καινούργιες ασθένειες που αλλιώς θα τους αφάνιζαν, υπάρχει - όπως σε όλα τα πράγματα - και η αρνητική πλευρά.

Αυτά τα γονίδια που αντιδρούν ταχύτατα στα επιβλαβή παθογόνα μπορούν επίσης να ευθύνονται και για τις «υπερβολικές αντιδράσεις» του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ορισμένες ουσίες, όπως η γύρη την άνοιξη ή οι τρίχες των ζώων, επομένως και για τις αλλεργίες που αναπτύσσουν σήμερα ορισμένοι φορείς τους.

Όπως εξηγεί η Janet Kelso, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου  Max Planck, «κάποιοι από εμάς που εμφανίζουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αλλεργίες, όπως αυτή στη γύρη την άνοιξη, μπορούμε να κατηγορούμε πλέον τους Νεάντερταλ για αυτή μας την αδυναμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.