Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΪΣΑ... ΜΙΑΣ EΦΗΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΡΙΑ

Μετά την επίθεση στο Παρίσι και την αποκάλυψη της ταυτότητας των τρομοκρατών, πολύς λόγος γίνεται σε όλη την Ευρώπη για το πως νεαροί Γά...


Μετά την επίθεση στο Παρίσι και την αποκάλυψη της ταυτότητας των τρομοκρατών, πολύς λόγος γίνεται σε όλη την Ευρώπη για το πως νεαροί Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες «στρατολογήθηκαν» από τους Ισλαμιστές και προχώρησαν σ' αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η αγγλική εφημερίδα Independent ασχολείται με το θέμα, ερευνώντας την ζωή μιας νεαρής Βελγίδας, της Ναΐσα, η οποία περιγράφει με τον πιο δραματικό τρόπο την μεταστροφή της μέσα σε έναν χρόνο από ένα ανέμελο κορίτσι σε μία ορκισμένη τζιχαντίστρια, έτοιμη για όλα.

Η Mαΐσα γεννήθηκε και ζει στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Βελγίου, τις Βρυξέλλες. Οι παπούδες της είχαν έρθει από το Μαρόκο πριν 50 χρόνια, και οι γονείς της όχι μόνο ενσωματώθηκαν πλήρως στην βελγική κοινωνία,α λλά κατάφεραν να εξελιχθούν οικονομικά, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν τα πάντα στην κόρη τους. Η ίδια μιλά τις δύο διαλέκτους του Βελγίου, καθώς και Αραβικά και Αγγλικά που έμαθε στο σχολείο αλλά και στα αγγλικά και αμερικάνικα τραγούδια που τόσο της άρεσαν.

Η φυσιολογική ζωή μιας εφήβου του Βελγίου άλλαξε πριν από έναν χρόνο. Η πρώτη προσέγγιση έγινε από τα social media. H Μαΐσα φόρεσε την jilbab για να κρύψει κάποια κιλά που είχε πάρει. Μόλις όμως δημοσίευσε μία selfie της στο Facebook μία άγνωστη νεαρή γυναίκα ήρθε αμέσως σε επαφή μαζί της. Μίλησαν για το νέο look, πήγαν μαζί για ψώνια, γνωρίστηκε με μία παρέα νεαρών γυναικών, όλες από οικογένειες μεταναστών που ζούσαν σε πιο φτωχές γειτονιές των Βρυξελλών.

Η Μαΐσα άρχισε να βλέπει την παρέα πολύ συχνά, ενώ άρχισαν να πηγαίνουν σε φθηνά μπαρ των Βρυξελλών και να μιλούν για το Ισλάμ, και σιγά-σιγά για την πολιτική αλλά και την δυσμενή θέση των Μουσουλμάνων στον κόσμο. Πολύ γρήγορα η κουβέντα ήρθε στο Χαλιφάτο και στο πόσο καλή ήταν η ζωή εκεί.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία της έδωσαν ένα κινητό τηλέφωνο με προπληρωμένη κάρτα, και μέσω αυτού του αριθμού επικοινωνούσαν διαρκώς μαζί της, είτε με ομιλία είτε πολύ πιο συχνά με μηνύματα, κλείνοντας το επόμενο ραντεβού της ομάδας. Όπως λέει η ίδια, ακόμα και εκείνη την εποχή δεν γνώριζε τίποτα για την ομάδα, μόνο τα μικρά τους ονόματα. Σε κάποια από τις συναντήσεις ανακοινώθηκε ότι ένας νεαρός που ήταν παλιός φίλοςτης Μαΐσα σκοτώθηκε στην Συρία. Είχε ταξιδέψει στο πεδίο μάχης δυο χρόνια πριν μαζί με άλλους έφηβους από της Βρυξέλλες.

Για την Μαΐσα όμως τα κακά νέα ήρθαν αμέσως μετά: «Τώρα πρέπει να κάνεις το καθήκον σου. Πρέπει να πας στην Συρία» ήταν τα λόγια από μέλη της ομάδας, που άρχισαν πλέον να την πιέζουν φορτικά με καθημερινές συναντήσεις για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Οι κουβέντες πλέον δεν είχαν κανένα άλλο αντικείμενο, ούτε άλλα ενδιαφέροντα γύρω από την πίστη και το Ισλάμ, παρά μόνο όλα περιστρέφονταν γύρω από το ISIS. «Έφτασα στο σημείο που το να πάω στην Συρία ήταν πλέον το μόνο που ήθελα να κάνω. Πίστευα ότι άκουγα» λέει η ίδια.

Την άνοιξη φέτος ήρθε η κρίσιμη ώρα. Η Μαΐσα πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην Συρία, είτε είχε τα απαραίτητα χαρτιά είτε το έκανε στην παρανομία. Οι γονείς της έχοντας καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει, της είχαν κρύψει το διαβατήριο. Τότε ζήτησε από τον αρχηγό της ομάδας για λίγο χρόνο. Δεν υπάρχει καθόλου της απάντησαν, και μετά ακολούθησαν οι απειλές: αν δεν ταξίδευε μαζί τους, θα κινδύευε η ζωή της αλλά και οι ζωές των δικών της.

Κάπου εκεί η σοκαρισμένη Μαΐσα αποφασίζει να αποτραβηχτεί, και να πάρει το ρίσκο να αποκαλύψει την ιστορία της. Η ίδια δηλώνει ότι κοιτάζει πίσω και μοιάζει σαν μια μαύρη τρύπα στην ζωή της. «Είχα χάσει τον εαυτό μου λέει, δεν σκεφτόμουν με τις σκέψεις μου».

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του Ιntependent, ειδικοί κοινωνιολόγοι λένε ότι η ιστορία της Μαΐσα είναι απογοητευτικά οικεία. Πρόκειται για μια συνηθισμένη υπόθεση στρατολόγησης, που είναι έξω από την πολιτική ή την θρησκεία. Είναι απλά η ιδέα μερικών νεαρών να βρίσκουν το νόημα και την έξαψη της ζωής στο να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι οικογένειές τους απλά δεν το βλέπουν να έρχεται. Πολλοί από τους γονείς είναι ευχαριστημένοι που βλέπουν τα παιδιά τους να είναι ήρεμα, να σταματούν το ποτό και να αποφεύγουν τα προβλήματα της εφηβείας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μετά την επίθεση στο Παρίσι είναι πια βέβαιο ότι το Βέλγιο έχει τεράστιο πρόβλημα με την παρουσία των Ισλαμιστών στο έδαφός του. Τους τελευταίους 18 μήνες αποτελεί το επίκεντρο ή την βάση για πολλές επιθέσεις από και μέσα στην χώρα. Επίσης είναι γνωστό ότι την περασμένη δεκαετία πολλοί Βέλγοι πολίτες πολεμούσαν εναντίον των Δυτικών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το πρόσφατο χάος στη Μέση Ανατολή δημιούργησε ένα νέο κύμα. Πάνω από 500 Βέλγοι πιστεύεται ότι έχουν φθάσει στην Συρία, ο μεγαλύτερος αριθμός ανά κάτοικο για χώρα της Ευρώπης, με 50 από αυτούς να είναι γυναίκες.

Όπως και να έχει, η συγκλονιστική μαρτυρία της Μαΐσα αλλά και η ταυτότητα των δολοφόνων του Παρισιού, δείχνουν ότι η τρομοκρατία είναι μία πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, από το «άσπρο-μαύρο» που βλέπουν οι πολιτικοί. Χωρίς ξεκάθαρο το θρησκευτικό πρόσημο και με εμφανή τα προβληματικά κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά των νεαρών αυτών, είναι πλέον προφανές ότι ο πόλεμος ενάντια σ' αυτή τη νέα απειλή δεν είναι τόσο εύκολος όσο φαντάζει στο πεδίο της μάχης στην Συρία.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.