Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ! ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ

της Δήμητρας Συμεωνίδου Το αίτημα για τη δημιουργία χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα ασθενείς του νοσοκομείου Κομο...



της Δήμητρας Συμεωνίδου

Το αίτημα για τη δημιουργία χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα ασθενείς του νοσοκομείου Κομοτηνής, επανέρχεται μετά από χρόνια με παρέμβαση της αντιδημάρχου Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου.


Εντός του νοσοκομείου λειτουργεί παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα και εκεί έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι συγγενείς των ασθενών αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς. Τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας τελεί θείες λειτουργίες στον ιερό χώρο. Στο εκκλησάκι αναμένεται να τελεστεί θεία λειτουργία και στις 27 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου.

Χώρο να προσεύχονται θέλουν και οι μουσουλμάνοι. Το 2011, οι πιέσεις του τότε βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν βρήκαν έδαφος και έτσι διαμορφώθηκε ένα μικρό δωμάτιο μέσα στο νοσοκομείο για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Όπως είχε γίνει γνωστό τότε μέσα από τις σελίδες του «Χ» «το γραφείο που φιλοξενούσε τον μηχανολογικό εξοπλισμό του τηλεφωνείου χωρίστηκε στα δύο και προετοιμάζεται για να φιλοξενία χώρου προσευχής των μουσουλμάνων συμπολιτών που προσέρχονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Το γεγονός καταγράφεται για την χρονική συγκυρία που αποφασίστηκε η υλοποίηση του σχετικού αιτήματος που είχε υποβληθεί από τον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν ξέρουμε αν τελικά αποφασίστηκε λόγω του κλίματος των εκλογών που αναπτύσσεται τελευταία ή ήταν μια ειλημμένη απόφαση.

Πάντως τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι κατά 80% οι ασθενείς και συνοδοί του Σισμανόγλειου είναι μουσουλμάνοι οπότε προκύπτει η σχετική ανάγκη και στο θέμα της προσευχής. Ο χώρος είναι γύρω στα 10 τ.μ. και έχει όπως πληροφορούμαστε την έγκριση της μουφτείας αλλά και της μητρόπολης. Θα έχει δική του είσοδο και δεν θα επιβαρύνει κανέναν από τους λειτουργικούς χώρους του νοσοκομείου». Ο ιερός χώρος των μουσουλμάνων λειτούργησε, αλλά είναι απλώς ένα μικρό δωμάτιο το οποίο σήμερα είναι κλειστό.

Έτσι η αντιδήμαρχος Σιμπέλ Μουσταφάογλου επανέφερε το θέμα και μάλιστα υπέβαλε το σχετικό αίτημα, επίσημα στο διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής τον περασμένο Μάρτιο. Στο κείμενο της η κ. Μουσταφάογλου επισημαίνει ότι «όλοι αγωνιούμε για την βελτίωση των συνθηκών του νοσοκομείου της Κομοτηνής, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής του υποδομής. Εξάλλου ο στόχος είναι ένας: η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των συμπολιτών μας που προστρέχουν στο νοσοκομείο. Είτε για δική τους ανάγκη, είτε για να συμπαρασταθούν κάποιο οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο.

Σε αυτές τις στιγμές η προσωπική πίστη του καθενός αποτελεί ξεχωριστό και σημαντικό στήριγμα, ώστε να αντιπαρέλθουμε τις προσωπικές μας αγωνίες και δυσκολίες. Κατανοώ τις αυξημένες ανάγκες και τις περιορισμένες δυνατότητες του νοσοκομείου Κομοτηνής, ωστόσο έχω διαπιστώσει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν καταλληλότερες συνθήκες για την άσκηση των προσωπικών καθηκόντων των μουσουλμάνων σύμφωνα με τα οριζόμενα της θρησκείας του Ισλάμ. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία χώρου λατρείας και προσευχής των χριστιανών συμπολιτών μας, εντός του νοσοκομείου και θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη, αντίστοιχα και οι μουσουλμάνοι να έχουν την δυνατότητα να προσεύχονται στις κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με την θρησκεία του Ισλάμ», αναφέρει στο κείμενο της η αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με την ίδια το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς από το 2013 υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους εντός του νοσοκομείου. «Κύριε διοικητά, εφόσον το αίτημά μου για διαμόρφωση χώρου προσευχής σας βρει σύμφωνο, αλλά και υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου, προτίθεμαι να συμβάλω στην εξεύρεση των οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν για αυτή τη διαμόρφωση, σύμφωνα με τα θρησκευτικά ήθη του Ισλάμ», καταλήγει η Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Υπενθυμίζεται πάντως ότι χώρο προσευχής των μουσουλμάνων είχε κάνει στο ιδιόκτητο κέντρο αποκατάστασης στην κλινική Αγ. Γεώργιος και Αγ. Μαρίνα ο Κων. Στασινόπουλος.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

-----------------
-----------------

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ «ΣΤΟΧΟ»... ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΝΤΟΥ! ΤΟΛΑΜΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΟΥΤ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ!




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.