Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΙΘΑΚΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑΚΗ...

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εφέτος η Ιθάκη θα εορτάσει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ ΙΘΑΚΗΣ...

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εφέτος η Ιθάκη θα εορτάσει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΟΥ του «Παπουλάκη».

Οι ακουλουθίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Σ Α Β Β Α Τ Ο 23 Μ Α Ϊ Ο Υ 2 0 1 5

7:30 π.μ. Όρθρος και Θ. Λειτουργία εις τον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγ. Βαρβάρας Σταυρού Ιθάκης.

6:00 μ.μ. Ι.Παράκλησις του Αγίου Ιωακείμ εις τον Ι. Κοιμητηριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Σταυρού Ιθάκης και εν συνεχεία λιτάνευσις των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνος του Αγίου προς τον Ι. Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης.

7:15 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ καί συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ εις τον Ι. Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης.


Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η 24 Μ Α Ϊ Ο Υ 2 0 1 5

7:00 π.μ. Όρθρος – Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του

Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ και

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ ΘΕΟΦΙΛΟΥ εις τον

Ι. Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης.

6:00 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός και Ι. Παράκλησις του Αγίου εις τον

Ι. Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης.

Η πνευματική γενέτειρα του Αγίου (Ι. Μ. Βατοπαιδίου) ανέλαβε να προβάλλει τον Άγιο στη συνείδηση του λαού. Έτσι το 1991 ο ηγούμενος της Ι. Μονής αρχ. Εφραίμ και πατέρες της αδελφότητας πήγαν στην Ιθάκη και μαζί με τον μητροπολίτη και την βοήθεια κατοίκων του νησιού εντόπισαν τον τάφο.

Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου έγινε στις 23-5-1992 από τους ίδιους και με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αφού πρώτα έγινε Θεία Λειτουργία. Ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη», έγινε η ανακομιδή. Είναι αξιοσημείωτο πως η χαριτόβρυτος κάρα του Αγίου μοιράστηκε στα δύο από μόνη της και η ευλογία πήγε και στην Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου. Η τελευταία επιφύλαξε θερμή υποδοχή μετά από 170 έτη.

Η αναγνώριση της αγιότητας του Ιωακείμ του Βατοπαιδινού Παπουλάκη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, διότι προέκυψε με την παραδοσιακή διαδικασία. Πρώτα αναγνωρίστηκε από τα θεία χαρίσματα που του δόθηκαν και σκόρπησε προς κάθε κατεύθυνση. Κατόπιν πέρασε στην συνείδηση του λαού αυθόρμητα. Και κατόπιν οδηγήθηκε η διοίκηση να κάνει την επίσημη πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.