Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΑΡΙΚΑ ΒΙΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...

Με σεβασμό, περηφάνια, αλλά και με παράπονο ευδιάκριτο στο βλέμμα της, η Μαρίκα Βιοπούλου-Μικρομάστορα βγάζει προσεκτικά από τις διαφάνει...



Με σεβασμό, περηφάνια, αλλά και με παράπονο ευδιάκριτο στο βλέμμα της, η Μαρίκα Βιοπούλου-Μικρομάστορα βγάζει προσεκτικά από τις διαφάνειες ιερά κειμήλια της οικογένειάς της που παραπέμπουν στην πατρίδα, τη μνήμη της οποίας μια ολόκληρη ζωή κράτησε άσβεστη στην ψυχή της. Είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων –στα τουρκικά, αλλά και σε ελληνική μετάφραση– που είχε ο άρχοντας παππούς της στην Τραπεζούντα, τα οποία η κ. Βιοπούλου-Μικρομάστορα προσέχει σαν κόρη οφθαλμού.





Σπίτια, καταστήματα (ο παππούς της ήταν χρυσοχόος), μεταλλεία ασημιού και οικόπεδα στην εξοχή αναγράφεται ότι ανήκαν στον Παναγιώτη Βιόπουλο. Στο ίδιο έγγραφο και η ευτελής αποζημίωση που πήρε γι’ αυτά ο ιδιοκτήτης από το τουρκικό κράτος μετά την Καταστροφή του 1922. Οι πρόγονοι της κ. Βιοπούλου-Μικρομάστορα τα έχασαν όλα. Εκείνο που τους πείραξε περισσότερο, όμως, ήταν ότι έχασαν την ίδια τους την πατρίδα!

«Η γιαγιά μου τα προσωπικά της αντικείμενα –το ρουχισμό της και τα χρυσαφικά της– για χρόνια τα είχε τακτοποιημένα και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να τα πάρει μαζί της και να γυρίσει στον Πόντο, στην Τραπεζούντα.

Αυτό είχε συνέχεια στο μυαλό της και δεν μπορούσε να δεχθεί ότι εκείνη η ζωή χάθηκε. Η μητέρα μου στενοχωριόταν που την έβλεπε και της έλεγε “αρχόντισσα, πώς κατήντησες έτσι;”», λέει στο pontos-news.gr η κ. Βιοπούλου-Μικρομάστορα.


Οι παππούδες, Κώστης και Μαρίκα Βιοπούλου

Τραπεζούντιοι και ευκατάστατοι ήταν και οι δύο γονείς της 75χρονης σήμερα κ. Μαρίκας –γιος του εύπορου Βιόπουλου ο μπαμπάς της, και κόρη εμπόρου με κατάστημα στο μεϊντάνι η μαμά της– αλλά γνωρίστηκαν στην Ελλάδα. Ο πατέρας της πήγε στην Καλαμαριά –ήρθε στην Ελλάδα το 1930 από το Νοβοροσίσκ της Σοβιετικής Ένωσης, όπου κατέφυγε το 1917 η οικογένειά του, προκειμένου να ξεφύγουν από τη μήνι των Τούρκων–, ενώ η μητέρα της βρέθηκε στον Πειραιά. Παντρεύτηκαν από προξενιό κι έζησαν τη ζωή τους στην Καλαμαριά. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PONTOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.