Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΠΝΟΥ...

Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού, την οποία, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. θα στηρίξει ο Δ. Καμμένος, θ...


Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού, την οποία, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. θα στηρίξει ο Δ. Καμμένος, θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, όπως γνωστοποίησε το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής.


Σε εκδήλωση του συνδικάτου, όπως σημειώνεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του Γιώργος Δούκας, ανέφερε ότι οι εισπράξεις του κράτους από τα τσιγάρα έχουν μειωθεί δραματικά ενώ αν παταχθεί το λαθρεμπόριο είναι δυνατόν να εισπράξει μέχρι και 5 δισ. ευρώ.


Σήμερα το λαθρεμπόριο - παραεμπόριο κατέχει το 50% του τζίρου


Το 2009 το δημόσιο εισέπραξε περίπου 4 δισ. ευρώ, και το 2014 εισέπραξε κάτω από 2,5 δισ. ευρώ, παρότι το 2009 οι τιμές ήταν μικρότερες.

Οι βιομηχανίες για να επιβιώσουν με την πτώση του τζίρου, απέσπασαν με τον τρόπο τους 1,5 δισ. από το μεικτό κέρδος των λιανέμπορων.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνει πολλά έσοδα ο κλάδος, να κλείνουν καταστήματα, να υπάρχουν αυτοκτονίες, να σύρονται άνθρωποι στα δικαστήρια διότι αδυνατούν να πληρώσουμε ακόμη και τον ΟΑΕΕ στον οποίο χρωστάει ο κλάδος πάνω από 200 εκατ. ευρώ.


Η κρίση και τα "λουκέτα" στα περίπτερα



Στην εκδήλωση ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Ρεκλείτης είπε ότι η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί μετά την επιλογή των καπνοβιομηχανιών να εφαρμόσουν άλλο τρόπο διανομής και διάθεσης των τσιγάρων βγάζοντας έξω τους χονδρέμπορους πρατηριούχους τσιγάρων, οι οποίοι από 150 έμειναν 15 και τα περίπτερα.

Το θέμα είναι να τεθεί βιώσιμο ποσοστό κέρδους στη λιανική τιμή.

Σήμερα είναι πληθώρα τα κλειστά περίπτερα συνέπεια της κρίσης και των πολιτικών που ακολουθούνται.

5 σχόλια

  1. Πάντως, υπάρχει ένα θέμα χάριν αμέσου συζητήσεως. Μακράν των αχρήστων ηθικολογιών, οφείλει να τεθεί ως εξής το κάτωθι πρόβλημα περί φορολογίας: Τί αντιπροσωπεύουν οι φόροι; Σε τί χρησιμεύουν;" Ο Άγγλος φιλόσοφος Ιωάννης Λοκ(1.632-1.704μ.α.χ.χ.) υπεστήριξεν ήδη από του 1.689-1.690μ.α.χ.χ., ότι οι φόροι επιβάλλονται χάριν προσφοράς ορισμένων υπηρεσιών καί άρα οι όποιοι φόροι θα πρέπει να
    πληρώνονται με αντίτιμο την προσφοράν των αντιστοίχων υπηρεσιών. Εξ αυτού ευλόγως τεμαίρουμε, ότι μία σειράν υπηρεσιών, προφανώς μπορούμε να τις αποφεύγουμε. Άρα, ερχόμενος επί των ευλόγων αποριών, ας δούμε το θέμα, ωμώς, κυνικώς καί αναλγήτως. Οι περιπτερούχοι, πωλούν τα κάτωθι εμπορεύματα:
    (1) έντυπα, ενδεχομένως με προσφορές,
    (α) εφημερίδες,
    (β) περιοδικά,
    (γ) βιβλία,
    (2) παιδικά παίγνια,
    (3) σιγαρέττα,
    (4) είδη πόσεως
    (α) αναψυκτικά,
    (β) ποτά,
    (γ) αλκοόλη,
    (δ) εμφιαλωμένον ύδωρ,
    (5) κάρτες χρόνου φορητών τηλεφώνων,
    (6) γλυκίσματα
    (α) σοκολάτες,
    (β) γκοφρέτες,
    (γ) γαριδάκια,
    (δ) πατατάκια,
    (ε) παγωτά,
    (στ) κρουασάν,
    (ζ) παστέλια,
    (η) γλυκίσματα μικρού σχήματος του "ταψιού",
    (θ) μικρού σχήματος πίτες,
    (7) Λοιπά είδη
    Άρα, όπως βλέπουμε, μία σοβαρά επιλογή, καθώς οι τομείς των
    σιγαρέττων(3), των ειδών πόσεως(4), των φορητών τηλεφώνων(5) καί των γλυκισμάτων(6) ευθύνονται περί της προκλήσεως μειζόνων προβλημάτων επί της ανθρωπίνης υγείας, θα μπορούσαν οι αρμόδιες αρχές, να φορολογούν τους σχετικούς τομείς μέσω Φόρου Προστιθεμένης Αξίας 23%, καθώς τα φορητά τηλέφωνα μέσω της ραδιενεργείας, τα σιγαρέττα, η πόση καί τα γλυκίσματα ευθύνονται περί πλειάδος ανθρωπίνων ασθενειών, οπότε κατανοούμε ότι μία υπερφορολόγησή τους, με τον Φ.Π.Α. 23% καθ' άπασαν την επικράτειαν, εξαλείφει προϊόντος του χρόνου, συνδαζομένη με την αύξησιν των τιμών των επιμάχων προϊόντων, τις σχετικές ασθένειες καί άρα συρρικνώνονται οι αντίστοιχες δαπάνες υγείας επί της ελαχίστης δυνατής βάσεως. Αντιθέτως, τα έντυπα καί τα παιδικά παίγνια, προφανώς αντιμετωπίζονται ως ένα σύνηθες είδος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερον λόγον αυξήσεως του Φ.Π.Α., ενώ μόνη περίπτωση περί αυξήσεως του Φ.Π.Α. των εντύπων στο 23% θα πρέπει να θεωρηθεί αυτή των εντύπων με προσφορές, χάριν πατάξεως του σχετικού φαινομένου ή έστω ενισχυμένου καί πάντως επ' ουδενί λόγω υπαγωγής τους επί του χαριστικού Φ.Π.Α. 6,5%, ενώ περί των λοιπών ειδών, θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωσιν.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας πανε το μισθο στα 1500 οπως εξω και ας εχουν τα τσιγαρα και 5 ευρω το πακετο !!!!!
    αλητες ολοι !!!!!!!!
    μονο λογια !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μειωθεί η φορολογία στα καπνικά. Άλλη λύση δεν υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περίπτερο ίσον πολυκατάστημα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to 2009 yphrxan perissotera esoda logo xamhlhs timhs mikrou posostou anergias anwterhs oikonomias k eixesgyrw stous 7ek. kapnistes p auth th stigmh mporei na einai 3ek... synepws mia kalh kinhsh 8a mporouse na htan h meiwsh tis timhs... mporei to kapnisma na einai epivlaves alla auto o kapnisths to gnwrizei hdh....opote h 8a rikseis thn timh diathrontas k auksanontas tous kapnistes h 8a ftaseis thn timh 300-400% panw k 8a deis meiwsh twn kapnistwn k kleisimo twn viomhxaniwn...den yparxoun lyseis alles exoun autes tis dyo as epileksoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.