Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΔΕΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΧΑΘΕΙ...

Τοίχους με διάκοσμο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τοίχους ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι στον συλημένο τάφο στον τ...


Τοίχους με διάκοσμο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αλλά μέχρι στιγμής μόνο τοίχους ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι στον συλημένο τάφο στον τύμβο Καστά.
Πέρα από την αναμφισβήτη αξία της ανακάλυψης των ανάγλυφων ροδάκω πίσω από το μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.
Οι κίονες, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους.
Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:
"Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων".
Το πόσο σημαντικό έμβλημα ήταν στην αρχαιότητα ο ρόδακας φαίνεται από το γεγονός ότι έχει απαντηθεί σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας.
Στοίχημα πλέον για τους αρχαιολόγους είναι να βρεθούν και κάποια αντικείμενα εντός του τάφου.
Οσο συλημένος και αν είναι συνήθως κάτι βρίσκεται που να ανήκει στον ένοικο του τάφου.
Καποιο δακτυλίδι, κάποιο σκουλαρίκι, κάποια χρυσή πόρπη, ίσως μερικνά νομίσματα.
Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί η λάρνακα, αν και αυτό είναι πλύ δύσκολο γιατί σίγουρα θα ήταν χρυσή και είναι ο  πρώτος στόχος των τυμβορύχων.. defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.