Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ: ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ 'Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ... ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ 10ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠ'ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ...!

Ποδοσφαιριστές με ρυτίδες, γκρίζα ή αραιά μαλλιά, πρόσωπα κουρασμένα και θολά. Το ζήτημα είναι οργανικό, γονιδιακό ή μήπως υπάρχουν εξωγ...


Ποδοσφαιριστές με ρυτίδες, γκρίζα ή αραιά μαλλιά, πρόσωπα κουρασμένα και θολά. Το ζήτημα είναι οργανικό, γονιδιακό ή μήπως υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κύτταρα και την εξωτερική τους εμφάνιση;

Το Contra.gr επικοινώνησε με ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους της ιατρικής, της παραϊατρικής και της φυσιοθεραπείας, προκειμένου να πάρει πολύτιμες απαντήσεις για το ζήτημα.

Ρόμπιν φαν Πέρσι: Στη φωτό είναι 30 ετών






"Τα ταξίδια επηρεάζουν αρνητικά"

* Ο Γιώργος Οικονομίδης, γυμναστής του τμήματος στίβου του Πανιωνίου, μίλησε στο Contra.gr για την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι τα αλλεπάλληλα ταξίδια παίζουν σημαντικό ρόλο.

- Η λέξη-κλειδί που ψάχνουμε είναι η υπερχρησία;

"Πράγματι, η υπερχρησία σε διάφορους τομείς επηρεάζει αρνητικά τους ποδοσφαιριστές. Αρκετοί παράγοντες όπως οι συνεχόμενες προπονήσεις, τα αλλεπάλληλα ματς και τα δεκάδες ταξίδια ή το άγχος, το ξενύχτι και το αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο".

- Η χρήση απαγορευμένων ουσιών τι ρόλο παίζει;

"Ο ποδοσφαιριστής που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών επηρεάζεται σωματικά. Καταστρέφονται κύτταρα κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται μακροπρόθεσμα".

- Ο ήλιος ενισχύει την πρόωρη γήρανση;

"Μόνο δερματικά. Κι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το περιβάλλον που μεγάλωσε ή αγωνίζεται στην παρούσα φάση. Σκεφτείτε έναν Σκανδιναβό πχ. να αγωνιστεί στην Αφρική..."

- Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να "γεράσουν" έναν ποδοσφαιριστή πριν από την ώρα του;

"Το άγχος, η έλλειψη ξεκούρασης... Πολλά στοιχεία επηρεάζουν οργανικά κι εξωτερικά έναν ποδοσφαιριστή. Ακόμα και το κλίμα ή η οικονομική ασφάλεια που του παρέχει ένας σύλλογος ενδέχεται να συμβάλλουν στο ψυχικό κομμάτι, το οποίο με τη σειρά του μεταφέρεται στο οργανικό".

Ντιέγκο Κόστα: Στη φωτό είναι 25 ετών








- Τελικά οι ποδοσφαιριστές γερνούν πιο γρήγορα από άλλους αθλητές;

"Δεν έχει γίνει σχετική έρευνα απ' όσο γνωρίζω. Επίσης δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ενός ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη με έναν καλαθοσφαιριστή πχ. που αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Εδώ οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά μ' εκείνες στις ΗΠΑ. Τα ταξίδια είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει".

- Ισχύει ότι οι ποδοσφαιριστές χάνουν πολύ περισσότερα υγρά σε σχέση με αθλητές άλλων σπορ;

"Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι ποδοσφαιριστές χάνουν πολλά υγρά, τα οποία μάλιστα δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν όσο νερό ή άλλα υγρά καταναλώσουν".

- Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας κάποιο πρωτάθλημα, όπου δίνεται βαρύνουσα προσοχή στο ζήτημα;

"Όχι, το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι Ιταλοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια εξαιτίας και των εξελιγμένων κέντρων αποκατάστασής τους".

Τζόζεφ Μινάλα: Στη φωτό είναι 17 ετών





"Ζήτημα γονιδιακής φύσεως"

Ο Σπύρος Ζυγούρης, δερματολόγος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο φαινόμενο γονιδιακής φύσεως.

- Εν αρχή ην το κλίμα;

"Ο ήλιος για την ακρίβεια. Ο πιο σημαντικός παράγοντας δημιουργίας ρυτίδων και χαλάρωσης του δέρματος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτό οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο κι όχι στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, δερματικά τουλάχιστον, ένας παίκτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα εκτίθεται περισσότερο συγκριτικά με παίκτες της βορείου Ευρώπης επί παραδείγματι".

- Οργανικά τι συμβαίνει;



"Τα δερματικά κύτταρα είναι περισσότερο εκτεθειμένα από οποιοδήποτε άλλο όργανο στο εξωτερικό περιβάλλον. Επομένως γηράσκουν γρηγορότερα. Οι ελεύθερες ρίζες "επιτίθενται" στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη που υποστηρίζουν το δέρμα και τα αποδομούν. Έτσι γίνεται ο σχηματισμός των ρυτίδων".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

CONTRA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.