Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΖΕΙ... "ΜΑΥΡΗ" Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ "ΤΑ ΝΕΑ" ΠΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ...

Ανοδική εμφανίζεται σταθερά η δυναμική της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τη φέρν...

Ανοδική εμφανίζεται σταθερά η δυναμική της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τη φέρνουν πλέον να παρουσιάζει διψήφια ποσοστά και να διευρύνει τον κύκλο πολιτών, οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιλέξουν το συγκεκριμένο κόμμα μπροστά στην κάλπη.
Κλειδί χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές την ανοχή που εξακολουθούσε να δείχνει - τουλάχιστον πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - η ελληνική κοινωνία απέναντι σε ακραίες παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής, οι οποίες σε συνδυασμό με τα αισθήματα ανασφάλειας και αγανάκτησης από σημαντική μερίδα πολιτών επιτρέπουν τη σταδιακή διείσδυση του κόμματος και σε άλλες ομάδες πληθυσμού.
Από τους νέους, προερχόμενους κυρίως από μεγάλα αστικά κέντρα, που αποτελούσαν το κυρίαρχο ακροατήριό της στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως η Χρυσή Αυγή έχει πλέον αποκτήσει ερείσματα και σε άλλους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με την προ μηνών δημοσκόπηση Forum της Metron Analysis, η επιρροή της έχει επεκταθεί και σε πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών, συγκεντρώνοντας μάλιστα 14,2% στην κατηγορία των ψηφοφόρων 45 έως 54 ετών, αλλά και 10,4% σε εκείνη των 55 έως 64 ετών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ. Ανάλογη είναι η διεύρυνση της δυναμικής που εμφανίζει η Χρυσή Αυγή και ως προς την κοινωνική προέλευση των πολιτών οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να την ψηφίσουν. Αγρότες και άνεργοι συγκαταλέγονται πλέον σε αυτούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και μάλιστα σε ποσοστό 16,7% και 14,6% αντιστοίχως.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η Χρυσή Αυγή εστίασε αρχικά σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως αυτές του κέντρου της Αθήνας ή άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε όσες διέθεταν αντικομμουνιστική παράδοση (π.χ. στη Μάνη όπου στις πρόσφατες εκλογές το ποσοστό της έφτασε στο 15%).
Σταδιακά, όμως, επιχειρεί εκτός από τη διατήρηση των χαρακτηριστικών που θα της επιτρέψουν να καταγραφεί ως η έκφραση της «καθαρόαιμης Δεξιάς», να επεκτείνει τη δυναμική της. «Εχει αποκτήσει λαϊκό προφίλ, τώρα επιδιώκει να καλλιεργήσει και εργατικό προφίλ», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
Ωστόσο, η επιρροή της σε εκλογικές περιφέρειες όπως αυτή της Β' Πειραιά είχε ήδη αποτυπωθεί στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, καθώς εμφάνισε ιδιαίτερη ομοιογένεια ως προς την εκλογική της βάση και σε βασικούς δήμους το ποσοστό της ήταν πάνω από εκείνα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
«Φλέρταρε» μάλιστα με το να αναδειχθεί στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια τρίτο κόμμα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, θέση την οποία έχασε για περίπου 120 ψήφους από τους Ανεξάρτητους Ελληνες - έλαβαν 16.294 ψήφους έναντι 16.172 ψήφους της Χρυσής Αυγής. Κι όμως, στις εκλογές του 2009 οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής στη Β' Πειραιά ήταν 933.

ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ- ΡΕΝΤΗ. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, η Χρυσή Αυγή πήρε στον Δήμο Νίκαιας - Ρέντη ποσοστό 8,7%, με το ΚΚΕ να περιορίζεται στο 8% και το ΠΑΣΟΚ στο 7,7%. Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και στο Πέραμα, όπου το κόμμα Μιχαλολιάκου συγκέντρωσε 10,9% έναντι 7,1% του ΠΑΣΟΚ και 6,2%, ενώ στον Δήμο Κερατσινίου έλαβε ποσοστό 8,9%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 8,6% και το ΚΚΕ να εμφανίζει μόλις 6,6%.
Η Χρυσή Αυγή στον Δήμο Κορυδαλλού κινήθηκε στο 7,9%, συγκεντρώνοντας αντίστοιχο ποσοστό με το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή αυτή. Το ΚΚΕ αντιθέτως κινήθηκε και σε αυτή την περίπτωση γύρω στο 6,5%.

Συσπείρωση που ξεπερνάει το 75%
Ιδιαίτερα ψηλό είναι το ποσοστό συσπείρωσης που καταγράφει το κόμμα της Χρυσής Αυγής και το οποίο ξεπερνάει το 75%, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο ακόμη και από το αντίστοιχο ποσοστό που έχει η ΝΔ και κατά 12% από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός πως έχει κατορθώσει να εισπράττει μερίδιο από τις διαρροές ψηφοφόρων από όλο το εύρος των κομμάτων.

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.