Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ ΥΠΟΠΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ...

Τον ελάχιστο φόρο τιμής, στα πέντε αδικοχαμένα παλικάρια, τον τότε Αρχηγό της δύναμης Ευάγγελο Φλωράκη, τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, το...

Τον ελάχιστο φόρο τιμής, στα πέντε αδικοχαμένα παλικάρια, τον τότε Αρχηγό της δύναμης Ευάγγελο Φλωράκη, τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον υποπλοίαρχο Νικόλα Σεργίου, τον Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και τον υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή που σκοτώθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία απότειναν σήμερα Πολιτεία, Εκκλησία και Εθνική Φρουρά τελώντας το ενδέκατο ετήσιο μνημόσυνο τους στα Κούκλια.

Του μνημοσύνου στον ιερό ναό Απόστολου Λουκά στα Κούκλια προέστη ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ. Χάσικος στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως τα πέντε παλικάρια στην συνείδηση όλων μας , είναι σύγχρονοι εθνικοί ήρωες, είναι, -όπως είπε- « οι δικοί μας ήρωες που αψήφησαν τον κίνδυνο , έπεσαν στο πεδίο της τιμής, και θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος».

Η μνήμη τους, συνέχισε , θα παραμείνει άσβεστη στο μυαλό και τις ψυχές μας, το παράδειγμά τους θα μας φωτίζει παντοτινά, θα καθοδηγεί τα δικά μας βήματα και θα υπενθυμίζει το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα « στον χώρο ‘εφ ω ετάχθη’ ο καθένας μας».

Αυτό είναι το τίμημα, πρόσθεσε ο κ Χάσικος «ενιαία και αδιαίρετη η θυσία, όπως ενσαρκώθηκε στο μοιραίο ελικόπτερο», λέγοντας παράλληλα , πως οι ρίζες του δένδρου της ελευθερίας και του Ελληνισμού είναι πολύ μεγάλες. Ξεκινούν από τον Απόστολο Ανδρέα, την Κερύνεια, τα Κούκλια της Πάφου και φτάνουν μέχρι το Αιγαίο, τον Έβρο, το Ιόνιο.

Ο κ Χάσικος αναφέρθηκε, και στην παρουσία του εκλιπόντος Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, που αποτέλεσε- όπως είπε- κινητήριο δύναμη για την αποτελεσματικότερη αναδιοργάνωση και την περαιτέρω ενίσχυσή της, σε καιρούς χαλεπούς.

Εξέφρασε ακόμη την οδύνη του , υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τότε, ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας , ήταν αυτός που ανέλαβε το βαρύ φορτίο που προκάλεσε η απώλεια αυτών των πολύ ξεχωριστών και γενναίων Ελλήνων εξ Ελλάδος και Ελλήνων εκ Κύπρου αξιωματικών.

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως « από ένα περίεργο παιγνίδι της μοίρας, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, εκείνο το πρωινό της 10ης Ιουλίου 2002, αντί να ξημερώσει το φως διήλθε το σκοτάδι, σκορπώντας θλίψη και πόνο στις ψυχές και τις καρδιές μας».

Εκείνο το θλιμμένο και βουρκωμένο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2002, που έμελλε να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας συνέχισε , και να κάμψει προς στιγμήν τις ψυχικές μας αντιστάσεις, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα που τώρα φαντάζουν αιωνιότητα, η Εθνική Φρουρά στερήθηκε για πάντα των πολύτιμων υπηρεσιών πέντε εκ των πλέον εξεχόντων και σημαινόντων στελεχών της, περιλαμβανομένου και του Αρχηγού της.

Ο κ Χάσικος υπογράμμισε επίσης, πως οι αείμνηστοι αξιωματικοί, των οποίων τελέστηκε το μνημόσυνο, υπήρξαν λιτοί, έμπρακτοι και αποτελεσματικοί, και επιτελούσαν παραγωγικά και αθόρυβα τη δύσκολη αποστολή τους, φυλάσσοντας Θερμοπύλες.

Το μοιραίο ελικόπτερο, σύμφωνα με τον κ Χάσικο, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λακατάμειας με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Πάφου, για την παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4.20 π.μ. της 11ης Ιουλίου 2002, περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συμπαρασύροντας στο θάνατο τον Αρχηγό και τους αξιωματικούς που τον συνόδευαν σε αυτή την τελευταία πτήση της στρατιωτικής τους σταδιοδρομίας και της ζωής τους, συγκλονίζοντας τον απανταχού Ελληνισμό.

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, και οι τέσσερις αξιωματικοί, είπε ο κ Χάσικος ότι είχαν να δώσουν στην πατρίδα το έδωσαν και με το παραπάνω.

Τώρα, ανέφερε είναι η δική μας σειρά, να φανούμε αντάξιοι των δικών τους προσδοκιών και της δικής τους θυσίας, μετατρέποντας σε βίωμα και τρόπο ζωής το μέτρο της δικής τους αυταπάρνησης. Να μη ξεχνούμε, δηλαδή, κατέληξε πως «Πατρός τε και μητρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστιν η Πατρίς».

Μετά το πέρας του μνημοσύνου τελέστηκε τρισάγιο στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, και των τεσσάρων αξιωματικών. Δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν δάδα (φλόγα) από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στο σημείο της συντριβής του μοιραίου ελικοπτέρου. Η απόσταση έχει ταχθεί σκοπό, στόχο, και υπόσχεση να καλύπτεται συμβολικά κάθε χρόνο κατά την ημέρα της τέλεσης του επίσημου μνημόσυνου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων κατά το οποίο ρίφθηκαν τιμητικές βολές για κάθε ήρωα , ενώ η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

filoksenos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.