Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ... Η ΝΑΟΜΙ ΚΑΜΠΕΛ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ!

Σε μήνυμά της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν ανέφερε ότι χρειάζεται μια επανάσταση στα ελληνικά μέσα ενημέρ...

Σε μήνυμά της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν ανέφερε ότι χρειάζεται μια επανάσταση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που να ενθαρρύνουν τη συζήτηση, τη σκέψη και τις νέες ιδέες αλλά και ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας.

Η κ. Κλάιν υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή της στη χώρα μας διαπίστωσε ότι ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι αποθαρρυντικός ως προς τη συζήτηση των εναλλακτικών λύσεων και πρόσθεσε ότι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή, φέρουν οι όμιλοι των ΜΜΕ που δημιουργούν αισθήματα απελπισίας στο λαό. Δηλαδή, σημείωσε, στα ΜΜΕ ζει και βασιλεύει η ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και ότι το δίλημμα που τίθεται είναι ή θα συνεχιστεί η λιτότητα ή θα επακολουθήσει βιβλική καταστροφή, κάτι που όπως παρατήρησε, είναι λανθασμένο.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος, συντονιστής του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην παρέμβασή του στην κομματική εκδήλωση για τα ΜΜΕ ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της ενημέρωσης μπορούν να αναιρεθούν ή να περιοριστούν με δύο τρόπους: ή με την απαγόρευσή τους, μέθοδο που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά καθεστώτα ή με τη συγκέντρωση των μίντια και τον έλεγχό τους από ισχυρά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μουλόπουλος εκτίμησε ότι η «συγκέντρωση των μίντια στα χέρια εργολάβων, προμηθευτών του Δημοσίου, εμπόρων όπλων, επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλοιώνει σήμερα αυτά τα δικαιώματα και τείνει να τα καταργήσει».

Σε ειδική αναφορά για το ρόλο της τηλεόρασης, ο κ. Μουλόπουλος είπε ότι η τηλεόραση αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα της Δημοκρατίας. Γιατί, όπως εξήγησε, εκφράζει την αντίθεση μεταξύ αφενός της ελευθερίας του Τύπου, των ιδεών, της πληροφόρησης και αφετέρου του ελέγχου, της χειραγώγησης, της στρέβλωσης αυτής της ελευθερίας από τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. H τηλεόραση, πρόσθεσε, από MME (Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης) αναδεικνύεται ο κατ' εξοχήν προνομιούχος χώρος που παράγει εξουσία. Που υπαγορεύει, συνέχισε, τον χρόνο και τον τρόπο του πολιτικού διαλόγου: «ή παίζεις το παιχνίδι μου ή δεν υπάρχεις», κάνοντας λόγο για αλλοίωση των θεσμών άκρως επικίνδυνη.

Η πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού στην παρέμβασή της τόνισε ότι η δομή της δημόσιας σφαίρας μεταβλήθηκε άρδην με την υπογραφή το 2009 του μνημονίου και τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα ιδιότυπο μετα-αποικιακό καθεστώς. Εκτίμησε ότι η δημόσια σφαίρα διασπάστηκε σε μία μνημονιακή -καθεστωτική και σε αντιθετική -μνημονιακή. Στην πρώτη, υποστήριξε, τοποθετείται η συρρικνούμενη και σπαρασσόμενη ηγεμονική δημόσια σφαίρα της συμπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η δημόσια τηλεόραση, ένα μέρος του Τύπου και το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών), ενώ στις αντιθετικές επεσήμανε ότι είναι η Αριστερά που εκφράστηκε με το «κίνημα των πλατειών», με το φιλικό της Τύπο και την μπλογκόσφαιρα.

Η κ. Κομνηνού σημείωσε ότι ανησυχητική είναι πρόσφατη έρευνα της Eurostat που δείχνει ότι οι μισοί Έλληνες δεν έχουν συνδεθεί ποτέ με το διαδίκτυο. Γενικά, ανέφερε, υπάρχει πρόβλημα στρατηγικής στα νέα μέσα: οι εταιρείες είτε ανακυκλώνουν την όποια πρώτη ύλη παράγουν είτε αναπαράγουν αντιγραφές από άλλα μέσα με πρωτογενή ύλη, κανιβαλίζοντας όμως τη διαφημιστική πίτα. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν αμφιβολίες και για τις εμπορικές προοπτικές εφαρμογών (λ.χ. i-pad), η δημιουργία των οποίων επιχορηγείται από τα κοινοτικά προγράμματα γι' αυτό, όπως είπε, άλλωστε και καλπάζει.

 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.