Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

× ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»
Beaking News

Κυριακή, Νοεμβρίου 25, 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...

romfea.gr._ "Δεν θα ξεχάσω ποτέ την λαοθάλασσα, που με υποδέχθηκε σήμερα", ανέφερε ο νέος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερείου κ. Θεόκλητος, κατά την υποδοχή του σήμερα στην Αρναία.

Κλήρος, άρχοντες του τόπου και ο λαός της Αρναίας που υποδέχθηκε σήμερα τον Μητροπολίτη τους, τον οποίο τον καλωσόρισαν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας ΑΞΙΟΣ!

"Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να πατήσω πρώτα το χώμα της Αρναίας, τον ευλογώ και τον ευχαριστώ γιατί με αξίωσε να πατήσω το χώμα της Μακεδονίας και της Χαλκιδικής!", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεόκλητος.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος για τον λαό τόνισε: "Θέλω όταν απέλθω από τον κόσμο, να μπορεί να είμαι υπερήφανος για τούτο τον λαό και να θυμάμαι! Άλλη ποιότητα! Άλλοι άνθρωποι με ανοιχτές καρδίες, Μακεδόνες με ιστορία και πνευματικότητα. Αρωματισμένοι από την αλμύρα μεν της θάλασσας και του βουνού το αέρι, αλλα από την άλλη μεριά από το λιβλανι του Αγίου Όρους".

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού αναφερόμενος στα περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Θέλω να θυμήσω σε μερικούς που λένε ότι θα γίνει χωρισμός Εκκλησίας και πολιτείας, ότι τι να χωρίσουν την σάρκα από τα οστά; Το αίμα από την καρδία και την συνείδηση; Ξεχνάνε μερικοί ότι η ελευθερία και η συνείδηση αυτού του Έθνους, συνελήφθη στους νάρθηκες των ναών και των Ιερών Μονών, μεγάλωσε κάτω από τους τρούλους των ναών".

"Τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετεί η Πολιτεία η Εκκλησία τους διακονεί! Ποιούς να χωρίσουμε;Τον λαό δεν μπορούμε να τον χωρίσουμε από την Εκκλησία, γιατί είναι μάνα του ήταν, μάνα του ήταν και μάνα του θα μείνει", πρόσθεσε ο κ. Θεόκλητος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ανέρθηκε στην κρίση που βιώνει η χώρα μας, τονίζοντας ότι "η κρίση που έχει επέλθει τώρα τελευταία, θα ξεπεραστεί μην φοβάστε!"

"Θαρρώ πρέπει όλη να ακούσουμε τους στίχους του έλληνα νομπελίστα που λένε: Με τη καρδιά, με τη πνοή, τι πόθους και τη πάθος, πήραμε την ζωή μας λάθος! Αλλάξαμε ζωή; Πρέπει να αλλάξουμε ζωή…", σημείωσε ο νέος Μητροπολίτης Ιερισσού.

Εν συνεχεία στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας, τελέστηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ιερισσού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τον νέο μητροπολίτη υποδέχθηκαν εντός του ναού πλειάδα αρχιερέων, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές καθώς και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ανέγνωσε την εγκύκλιο της εκλογής του Μητροπολίτη Θεοκλήτου, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα.

Τον Μητροπολίτη Ιερισσού εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίοθυ, προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος.

Επίσης τον νέο Μητροπολίτη Ιερισού, προσφώνησε και ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.

"Oι κάτοικοι της επαρχίας ταύτης έχουν γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, ειναι απλοί και καλοκάγαθοι με βαθιά πίστη και αγάπη στην Εκκλησία. Σέβονται τον Επίσκοπό τους, και τους κληρικούς! Οι πιστοί της επαρχίας Σας, θα είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες στο ποιμαντορικό σας έργο, και πάντοτε θα είναι πρόθυμοι για τον επίσκοπο τους", ανέφερε ο κ. Νικόδημος.

Λόγο εκφώνησε και ο Μητροπολίτης Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο οποίος συγκινημένος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Σήμερα αυτή η μητρόπολη γίνεται για σένα η γη της επαγγελίας! Ωφείλης να ανταποκριθείς στις ευθύνες της Εκκλησίας και του λαού σου..."

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος στον επιβατήριο λόγο του τόνισε: "Μετά την εκλογή και χειροτονία εμού του ταπεινού και ασήμου, ήλθε η ευλογημένη ώρα της ενθρονίσεώς μου στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου που ο Κύριος ηυδόκησε να με καταστήση ποιμένα και οι σεπτοί Ιεράρχαι οι συγκροτούντες την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την τιμία ψήφο τους με ανεβίβασαν στον τρίτο της Ιερωσύνης βαθμό και σ’αυτήν την περίοπτη επισκοπική θέση."

"Είναι η ώρα να μιλήσωμε σε ψυχές χάριν των οποίων Χριστός απέθανεν. Και πρώτα απ’ όλα στον φιλόθεο ιερό Κλήρο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως. Στους συνεργάτες και συνεκδήμους του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου. Άγιοι πατέρες με τη χάρη του Θεού είμαι ο Επίσκοπός σας και σεις η δόξα μου, το σέμνωμά μου, η μέριμνά μου, η άμετρη χαρά μου και κυρίως η ελπίδα μου. Σας προσκαλώ να είστε κοντά μου, δίπλα μου. Είστε της Εκκλησίας ποιμένες; Είστε του Χριστού ποιμένες; Άρα είστε και του Επισκόπου αδελφοί, φίλοι, τέκνα πνευματικά, συνεργάτες, συστρατιώτες. Σας διαβεβαιώ ότι επιθυμώ και προσδοκώ ανά πάσαν στιγμήν να υπερηφανεύωμαι για σας κράζων˙ «ουδένα…έχω ισόψυχον» (Φιλ. β 20), παρά μόνον σας και τις χριστοκίνητες καρδιές σας", πρόσθεσε επίσης ο κ. Θεόκλητος.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Απευθύνομαι ειδικώς προς τους δύο πρώτους εκλεκτούς συνεργάτες του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου. Τον άγιο Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη και τον άγιο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Ριγανά. Έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα αρίστη συμπεριφορά απέναντί μου και πνεύμα συνεργασίας ζηλευτό. Το δε έργο τους είναι όντως θεάρεστο. Ήλθαν ευγενέστατα και μετείχαν εις την εις Επίσκοπον χειροτονίαν μου εις Τρίπολιν. Το τιμώ τούτο. Ήσαν συνυποψήφιοί μου κατά την εκλογήν του νέου Μητροπολίτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Τίποτε δεν τους εμπόδισε να χαρούν στη χαρά μου και να αποδεχθούν την απόφαση της Εκκλησίας περί του προσώπου μου ως Επισκόπου τους. Άγιοι πατέρες, επιθυμώ διακαώς την αδιατάρακτη συνέχιση του έργου σας, την άδολη και καρποφόρα συνεργασία μαζί σας και προσβλέπω στην αγάπη και τον σεβασμό σας σε όσα η τάξις της Εκκλησίας ορίζει και σας διαβεβαιώ «μάρτυς γαρ μου εστιν ο Θεός, ως επιποθώ πάντας υμάς εν σπλάγχνοις Ιησού Χριστού» (Φιλ. α 8). Εύχομαι δε και η δική σας ανέλιξη σε ανώτερες εκκλησιαστικές βαθμίδες να είναι τάχιστη και ανάλογη του κόπου και του ιδρώτος του προσώπου σας στο νοητό πνευματικό στάδιο της Εκκλησίας μας."

"Κυρίως απευθύνομαι στα νέα παιδιά μας. Στην απαντοχή, στην κρυφή μας καύχηση, στα κρυφά χρυσά όνειρά μας. Παιδιά μου αγαπητά, το γνωρίζω, σας απογοητεύσαμε εν πολλοίς οι μεγαλύτεροι. Και περισσότερο όσοι φέρομε το βάρος κάποιας ευθύνης απέναντί σας η μετέχομε λίγο η πολύ σε αυτό που ονομάζεται εξουσία. Φίλοι, ας χτίσουμε τον Χριστό πάλι μέσα μας", υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιερισσού.

----------------------------------------

« Προηγουμενη
Επομενη »

1 σχόλιο