Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... O KAΠΕΤΑΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΚΕΛΕΨΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ...!!!

15/08/1904: Ανταρτικό σώμα αποτελούμενο από έξι άνδρες, υπό τον Μακεδόνα οπλαρχηγό Παντελή Κανδυλά  τον "καπετάν Κόκκινο", που προ...

15/08/1904: Ανταρτικό σώμα αποτελούμενο από έξι άνδρες, υπό τον Μακεδόνα οπλαρχηγό Παντελή Κανδυλά  τον "καπετάν Κόκκινο", που προέρχεται από την ελεύθερη Ελλάδα, εισέρχεται στη Δυτική Μακεδονία με σκοπό να δράσει εναντίον των Βούλγαρων κομιτατζήδων στην περιοχή Βογατσικού.

Ο Παντελής Κανδύλας γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στο Βογατσικό Καστοριάς. Συμμετείχε στη Μακεδονική επανάσταση του 1896, καθώς και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Το 1904 συγκρότησε ένοπλη ομάδα, αποτελούμενη από 5 άνδρες. Το ίδιο έτος συναντήθηκε με τον Παύλο Μελά, τον οποίο συνόδευσε στο Λέχοβο της Φλώρινας.

Τέθηκε επικεφαλής ομάδας, συνεργαζόμενος με το Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα), με τον οποίο συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις στα Καστανοχώρια και στην επαρχία Βοΐου. Πήρε μέρος στην επιχείρηση του Λιμπισόβου (σήμ. Άγιος Ηλίας) Κοζάνης, όπου εξοντώθηκε ο κομιτατζής Κωνστάντο Ζίφκωφ.

Το 1905 συνελήφθη από τις Οθωμανικές αρχές, με άντρες του Αλέξανδρου Καραλίβανου και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση.

ΩΡΕ Τ' ΑΚΟΥΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΤΗ; ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο "ΣΤΟΧΟΣ" ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ! ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ...!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.