Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΣΗΜΕΡΑ... ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ "ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ" ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ...!!! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ...!!! Ο Ανθυ...

Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ...!!!

Ο Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς, που ορίστηκε από το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο στην Αθήνα αρχηγός όλων των ανταρτικών σωμάτων στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με 30 άνδρες, Μακεδόνες, Κρήτες και Λάκωνες, διέρχεται τη νύχτα της 27/28 Αυγούστου 1904 την ελληνοτουρκική μεθόριο, κοντά στη Μονή Μερίτσας (Οξύνεια Καλαμπάκας), για να αρχίσει τον αγώνα του κατά της βουλγαρικής  ένοπλης δραστηριότητας.

Ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και γαμπρός επ' αδελφή του Ίωνα Δραγούμη. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897 και μπήκε μυστικά για πρώτη φορά στη Μακεδονία τον Φεβρουάριο του 1904, μαζί με τον Κοντούλη, τον Παπούλα και τον Κολοκοτρώνη. Για δεύτερη φορά επέστρεψε τον Ιούλιο, ως δήθεν ζωέμπορος με το όνομα Πέτρος Δέδες.

Για τρίτη και τελευταία φορά πέρασε τα σύνορα από τη μεριά της Κοζάνης στις 27 Αυγούστου του 1904 με σώμα 35 ανδρών από Μακεδόνες, Κρητικούς, Λάκωνες κλπ., ως αρχηγός των Σωμάτων Μοναστηρίου – Καστοριάς. Έδρασε με το ψευδώνυμο καπετάν Μίκης Ζέζας, σύνθεση των ονομάτων των παιδιών του. Ο θάνατός του από τουρκικό βόλι στη Στάτιστα Καστοριάς -το σημερινό Μελά- στις 13 Οκτωβρίου του 1904, συντάραξε τους Πανέλληνες και τον έκανε ήρωα και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης έλεγε σε γνωστό του: «Όπου να ‘ναι φτάνουν από κάτω και Ελληνικά σώματα. Κρητικοί και Μανιάτες. Θα δεις κάθε κλαδί και παλικάρι». Και πραγματικά δεν διαψεύσθηκε ο μάρτυρας Ιεράρχης, μεγάλη επίσης μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, αφού ακολούθησαν άλλα αντάρτικα σώματα, που η παρουσία τους και η δράση τους εμψύχωνε τους Έλληνες Μακεδόνες.

Αρχηγοί και οπλαρχηγοί των ελληνικών σωμάτων, στο μακροχρόνιο και σκληρό εκείνο αγώνα, ξεκίνησαν από όλα τα μέρη της ελεύθερης Ελλάδας και είναι αναρίθμητες οι πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας ενός αγώνα.

2 σχόλια

  1. "ME KΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ" ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ...
    ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ.
    ΧΚΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GIATH OI ALLOI EINAI LAMOGIA???????????STHN KRHTH KAI STHN MANH ALONIZOYN OI ALBANOPAKISTANOI, !!!!!!OTAN TO KRATOS TOYS STIRIZEI BLEPE (dendia) O ELL>.DEN EXEI DIKAIOMA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.