Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Εφ. Μιλλιέτ 31-10-2011 (αυτούσια μετάφραση)   Ξένες εφημερίδες και πρακτορεία τις τελευταίες μέρες γράφουν πως η Τουρκία έθεσε υπό την ...


Εφ. Μιλλιέτ 31-10-2011 (αυτούσια μετάφραση)  



Ξένες εφημερίδες και πρακτορεία τις τελευταίες μέρες γράφουν πως η Τουρκία έθεσε υπό την προστασία της τις ένοπλες συριακές ομάδες που άρχισαν ένοπλο αγώνα ενάντια στο καθεστώς Άσαντ.

Με βάση τα δημοσιεύματα στελέχη του ¨Ελεύθερου Συριακού Στρατού¨ οργανώνουν επιθέσεις ενάντια στις Συριακές Δυνάμεις Ασφαλείας και μετά επιστρέφουν στην Τουρκία.

Εάν αυτά είναι αληθινά τότε μπορούμε να πούμε πως πλέον η Τουρκία έχει αρχίσει να κολυμπά σε επικίνδυνα νερά. Η Άγκυρα φυσικά δεν αρνείται πως αναγνώρισε στους διαφυγόντες στρατιωτικούς ¨για ανθρωπιστικούς λόγους¨ το δικαίωμα να καταφύγουν εκεί.


Στην δήλωση του προς το Haberturk o φερόμενος ως διοικητής του ¨Ελεύθερου Συριακού Στρατού¨ συνταγματάρχης Ριάντ Ελ-Εσάντ είπε πως δεν πήραν βοήθεια σε όπλα από την Τουρκία αλλά όπως ανέφερε ¨Η Τουρκία μας παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και μας προστατεύει¨.


Όμως ακόμη και η κουβέντα του διοικητή μιας οργάνωσης που αρχίζει ένοπλο αγώνα ενάντια στο καθεστώς Μπάαθ πως ¨Η Τουρκία μας προστατεύει¨ θα προκαλέσει τον θυμό της Συρίας και υποδαυλίζει την κερδοσκοπία σε αυτό το θέμα.

Αυτή κατάσταση δεν αφήνει μόνο την Άγκυρα σε περίεργη θέση, αλλά αποκαλύπτει και τις αντιθέσεις της Τουρκίας έναντι της Αραβικής Άνοιξης. Στο τέλος η κυβέρνηση του ΑΚΠ εμπλεκόμενη στα εσωτερικά της Συρίας και υποδαυλίζει την αντίληψη για ανατροπή του εκεί καθεστώτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την φράση του πρωθυπουργού πως ¨Η Συρία αποτελεί εσωτερικό μας θέμα¨. Αυτά που ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου στην επίσκεψη που έκανε στην Ιορδανία επιβεβαιώνουν αυτήν την προσέγγιση. Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την πραγματοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του Συριακού λαού, και δήλωσε πως ¨Δεν θα επιτρέψουμε ούτε το χάος, ούτε την καταπίεση στην Συρία. Αυτό αποτελεί την ευθύνη μας απέναντι στον λαό της Συρίας¨. Αυτά τα λόγια δείχνουν ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει στην ¨ανθρωπιστική διάσταση¨ αλλά παίρνει μέρος πλέον. Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν και αυτά που ανέφερε πριν κάποιο διάστημα σε συνέντευξη του στο NTV ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ. Ο στρατηγός Οζέλ ανέφερε πως παρακολουθούνε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Συρία και εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο δυνατό να επέλθει η εσωτερική σταθερότητα στα πλαίσια των διεθνών κανόνων. Ήταν όμως ενδεικτικό ότι ακόμη από την πρώτη πρόταση της απάντησης του αισθάνθηκε την ανάγκη να πει πως ¨Τα γεγονότα που γίνονται στην Συρία αποτελούνε πρώτα εσωτερικό θέμα αυτής της χώρας¨.

Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτό που ανέφερε ο Ερντογάν πως ¨Η Συρία αποτελεί εσωτερικό μας θέμα¨. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς πως αυτή στάση του Γενικού Επιτελείου πηγάζει από αυτούς που σκέπτονται πως η Συρία θα παράσχει απευθείας στήριξη στο ΠΚΚ. Φυσικά καμμία δημοκρατική χώρα που πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή και αδρανής απέναντι στην φρίκη της Συρίας. Η Τουρκία που ξεσηκώνει τον κόσμο για την Γάζα και στο θέμα της Συρίας φαίνεται να έχει μια προσέγγιση ειλικρινής και σωστή. Εδώ όμως χρειάζεται συνέπεια.

Διότι είναι εύκολο να κατηγορείς την Δύση πως ενώ συγκρούεται με το καθεστώς στην Συρία, παραμένει άφωνη και δεν κάνει τίποτε για την Γάζα απέναντι στο Ισραήλ. Άλλωστε ως έθνος όταν πρόκειται για την Δύση μας αρέσει να την κατηγορούμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου ενώ δηλώνει πως ¨Δεν θα επιτρέψουμε την καταπίεση στην Συρία¨ θεωρεί αποδεκτό για παράδειγμα, η σουνιτική μειοψηφία στο Μπαχρέιν να ασκεί με την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας κάθε καταπίεση σε βάρος της σιιτικής πλειοψηφίας, χωρίς η Άγκυρα να βγάζει κιχ.

Αυτό δίνει μια εικόνα ¨επιλεκτικότητας¨ και ¨δύο μέτρων και δύο σταθμών¨. Εντέλει κατά την άποψη μας η ¨επέμβαση¨ στην Συρία είναι κάτι καλό με βάση τους δημοκρατικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Για να είναι όμως αυτό πιο πιστευτό και αποτελεσματικό πρέπει να είμαστε πιο οργανωμένοι στα του οίκου μας και πιο συνεπείς στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κατηγορίες του τύπου πως ¨Η Τουρκία δεν επεμβαίνει στην Συρία με βάση ανθρωπιστικά κίνητρα αλλά με βάση νεοοθωμανικά και ιμπεριαλιστικά κίνητρα¨, κάτι που το καθεστώς της Συρίας και οι υποστηρικτές του το λένε από τώρα. Όπως είπαμε πρόκειται για επικίνδυνα νερά. ΠΗΓΗ

-----------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.