Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΣΕΧΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΙΒΑΝ-ΜΑΡΤΙΝ ΤΖΙΡΟΥΣ... ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΕ!

Την εποχή της ΕΣΣΔ και της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην τότε Τσεχοσλοβακία o Τζίρους εκδήλωνε δημόσια διαφωνίες, κάτι που υπήρξε η αιτί...

Την εποχή της ΕΣΣΔ και της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην τότε Τσεχοσλοβακία o Τζίρους εκδήλωνε δημόσια διαφωνίες, κάτι που υπήρξε η αιτία της παραμονής του συνολικά επί οκταετία στις φυλακές.

Όταν ο Τζίρους είχε τραγουδήσει σε ένα καφέ στην Πράγα ένα αντιρωσικό τραγούδι μετά απο τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οδηγήθηκε για μια διετία (1973-1974) στη φυλακή, κάτι που επαναλήφθηκε και στη δεκαετία του 1970, αλλά και του 1980.

Συγγραφέας 10 ποιητικών συλλογών, ο Τζίρους προσυπέγραψε την Χάρτα '77' (από το έτος της δημοσιοποίησής της, το 1977), μια σθεναρή διαμαρτυρία για τα πεπραγμένα των τσεχοσλοβακικών κυβερνήσεων, απο το 1949 έως το 1977.

Διηύθυνε την παράνομη καλλιτεχνική οργάνωση Plastic people of the universe, εκ των πρωταγωνιστών της σύνταξης και δημοσιοποίησης της Χάρτας '77'.

Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας κ. Βάτσλαβ Χάβελ χαρακτήρισε τον Τζίρους «μακρόχρονο φίλο» εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την απώλειά του. «Συλλογίζομαι το καλλιτεχνικό έργό του, χαίρομαι που μπόρεσε να βιώσει τα καλύτερα χρόνια, χρόνια, όταν έλαβε σάρκα και οστά αυτό, στο οποίο πολιτικά επένδυσε», πρόσθεσε ο κ. Χάβελ.

«Είτε υπηρετείς τη μουσική, είτε άλλη μορφή Τέχνης, το μοναδικό πράγμα που πρέπει να καταφέρεις είναι να υπηρετείς το καλλιτεχνικό σου όραμα με έναν τρόπο καθολικά ανεξάρτητο, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει γύρω, στο προσκήνιο της εξουσίας», αποφάνθηκε σε μια συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση ο Τζίρους. «Ζήσαμε στους κόλπους μιας κοινωνίας, στην οποία οι κομμουνιστές ήλεγχαν όλο το δημόσιο βίο, επομένως κάθε δραστηριότητα, την οποία δεν ήλεγχαν αποτελούσε, γι' αυτούς, θανατηφόρα απειλή».

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.