Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠ' ΤΟ 55 ΩΣ ΤΟ 59... ΜΕΣΩ ΚΕΝΥΑΣ!!!

Τέσσερις Κενιάτες κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία διεκδικούν αποζημιώσεις και ηθική δικαίωση για βασανιστήρια που ...


Τέσσερις Κενιάτες κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία διεκδικούν αποζημιώσεις και ηθική δικαίωση για βασανιστήρια που υπέστησαν, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από όργανα της τότε αποικιακής διακυβέρνησης στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου πριν από πενήντα χρόνια στην Κένια. Η αγωγή έδωσε αφορμή, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών να παραδεχθεί ότι για δεκαετίες κρατούσε μυστικά 2000 κιβώτια που περιέχουν 8800 έγγραφα, τα οποία μετακινήθηκαν από 37 πρώην αποικίες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Τα εν λόγω έγγραφα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς», που επικαλέστηκε Βρετανούς ιστορικούς, με τον τίτλο «Μυστικά αποικιακά έγγραφα, ίσως ρίξουν περισσότερο αίμα στα βρετανικά χέρια», ανέφερε ότι από τα πλέον ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των Βρετανών αποικιοκρατών για κακοποιήσεις και βασανιστήρια, αφορούν την Κύπρο στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59, τη Μαλαισία και την Παλαιστίνη.

Στην υπόθεση των Κενιατών, που αναμένεται να διαρκέσει οκτώ ημέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Λονδίνο δεν έχει καμία νομική ευθύνη για όσα συνέβησαν, ζητώντας να αποσυρθεί η αγωγή. Ωστόσο, εάν δικαιωθούν οι τέσσερις, ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες αγωγές εναντίον της βρετανική κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.