Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

O ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ... 1-11-1940: Θάνατος του Υπολο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
...
1-11-1940: Θάνατος του Υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου. Ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από την ιταλoκρατούμενη Δωδεκάνησο, επιτιθέμενος με το λόχο του κατά του υψώματος Τσούκα της Πίνδου, πέφτει ηρωικά μαχόμενος. Είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, που σκοτώνεται κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.
...
Χάλκη - Το Νησί του Διάκου. Μεταξύ των μαθητών που αντιδρούσαν στις ιταλικές διαταγές και απαγορεύσεις, ήταν και ένας νέος Χαλκήτης, ο Αλέξανδρος Διάκος, φοιτητής τότε στο Γυμνάσιο της Ρόδου. Στις 25 Μαρτίου, μια χρονιά, κατέβασε την ιταλική σημαία στο Ελληνικό Γυμνάσιο και ανύψωσε την ελληνική. Οι Ιταλοί, ενοχλημένοι που δεν μπόρεσαν να σβήσουν την ελληνική φλόγα από την καρδιά του νεαρού Χαλκήτη, τον απείλησαν με φυλάκιση και εξορία.
Ο Διάκος αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρόδο και να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων μαζί με άλλους Χαλκήτες, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να πολεμήσουν και να ελευθερώσουν τη γενέτειρά τους. Στο Διάκο δόθηκε η πρώτη ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του, όταν κηρύχθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Ο υπολοχαγός Διάκος βρισκόταν τότε στην Πίνδο και ζήτησε να σταλεί πρώτος στο μέτωπο.
...
Την ίδια μέρα η Θεσσαλονίκη βομβαρδίζεται τέσσερις φορές από ιταλικά αεροσκάφη. Επίσης την ίδια μέρα βομβαρδίζονται η Κέρκυρα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Λάρισα, η Θήβα, ο Πειραιάς, ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας, ο Ισθμός της Κορίνθου, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και η Σούδα. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών της ημέρας αυτής συμμετέχουν 169 ιταλικά αεροσκάφη.

2 σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.