Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΔΩ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΟΣ... ΜΥΑ/ΛΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΛΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΕΘΑ

Η ΜΥΑ/ΛΣ οδεύει από επιτυχία σε επιτυχία. Για άνω της μιας δεκαετίας οι βατραχάνθρωποι της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων και της Ομάδας Ε...





Η ΜΥΑ/ΛΣ οδεύει από επιτυχία σε επιτυχία. Για άνω της μιας δεκαετίας οι βατραχάνθρωποι της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων και της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων εκπαιδεύονταν και επιχειρούσαν προτιμώντας την αφάνεια. Η ΜΥΑ/ΛΣ προτίμησε να έχει χαμηλά το κεφάλι και να δουλεύει αδιάκοπα τα αντικείμενα ενδιαφέροντος της: VBSS, MIO, CQC, βολές από ελικόπτερα και ενέδρες. Το 2013 αποτέλεσε σημείο καμπής καθώς οι βατραχάνθρωποι αξιοποίησαν τις συγκυρίες και κατάφεραν να αξιοποιήσουν το σύνολο των διαθέσιμων εξωτερικών και εσωτερικών παράγοντων προς όφελος της Υπηρεσίας.




Η Μονάδα προμηθεύτηκε νέα υλικά, τα καλύτερα παγκοσμίως, καλύπτοντας τις επιχειρησιακές της ανάγκες και αναπτύσσοντας νέες. Αναμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο, παρέχοντας στην ΜΥΑ/ΛΣ το σύνολο των δυνατοτήτων που επιζητούσε για να αποτελέσει την πρώτη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στον σκοπό της. Προμηθεύτηκε χερσαία μέσα και συσκευές κλειστού κυκλώματος με μείγματα (rebreather). Εμκεταλλεύθηκε στο έπακρο τις συνεργασίες με Συμμαχικές Ειδικές Δυνάμεις και εντάχθηκε στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως συμμετέχει αδιάκοπα σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Η καταδίωξη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων, η διάσωση ομήρου στο Κρήτη ΙΙ, η σύλληψη του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης στην Ευρώπη από το πλοίο Noor 1, οι δεκάδες μη συναινετικές νηοψίες με ανταλλαγές πυροβολισμών στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και απο το καλοκαίρι η εκτέλεση δύο επιχειρήσεων καταδίωξης με πλωτά μέσα και ελικόπτερα Λ.Σ. με χρήση ελεύθερων σκοπευτών για ακινητοποίηση του σκάφους ενδιαφέροντος.

Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ της ΜΥΑ/ΛΣ, των Ε/Π, των ΠΑΘ και των Διευθύνσεων Ασφαλείας έχουν οδηγήσει τις Συμμαχικές Δυνάμεις στην επιλογή στρατηγικού εταίρου για περαιτέρω συνεργασία. Το γεγονός οτι το Λ.Σ. είναι πλέον ικανό να φέρει εις πέρας πολύπλοκες επιχειρήσεις, με συνδυασμό μέσων και ανταπόδωση πυρών αποδεικνύει τις στέρεες βάσεις που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια. Προφανώς υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση στο τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά το θετικό είναι πως τα εμπλεκόμενα στελέχη διαθέτουν πλέον αρκετή εμπειρία πραγματικών περιστατικών ώστε να είναι αποφασισμένοι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις και να καταρτιστεί πλάνο 5ετίας και 10ετίας.




ΕΘΝΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΥΣΗ

Η ΜΥΑ/ΛΣ απαρτίζεται, όπως είναι γνωστό, από βατραχανθρώπους της ΣΥΚ/ΠΝ και ανήκει σε σώμα ασφαλείας, έχει δηλαδή τα καλύτερα δύο κόσμων. Το προσωπικό της διέρχεται από την πιο δύσκολη αξιολόγηση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα δεν έχει τον περιορισμό των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες δεν διαθέτουν επιχειρησιακή εμπειρία. Η Μονάδα είναι χρυσή εθνική εφεδρεία ακριβώς επειδή σε περίπτωση Εθνικής κρίσης, η αξιοποίηση της δεν κλιμακώνει το περιστατικό και ταυτόχρονα τα στελέχη της αποτελούν την πιο έμπειρη επιχειρησιακά ομάδα αντρών στην χώρα. Η μακρά εμπειρία της ΜΥΑ/ΛΣ σε επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον και συγκεκριμένα σε μη συναινετικές νηοψίες δίνει στο ΓΕΕΘΑ ένα φοβερό όπλο σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Πρέπει σταδιακά και οι Ε.Δ. να επιτελέσουν το δικό τους ρόλο και να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν ρεαλιστικά τις δυνατότητες τους, προσφέροντας στην ΜΥΑ/ΛΣ τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέσα ώστε όταν αιτηθεί το Λ.Σ. ή όταν χρειαστεί η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, να είναι εφικτή η συνεργασία της Μονάδας με τα εναέρια και πλωτά μέσα του Στρατού και του Ναυτικού.

Πρέπει επιτέλους οι Ένοπλες Δυνάμεις να ρίξουν τα τείχη που έχουν χτίσει και να συνδράμουν σε κάτι πραγματικά διακλαδικό, πέραν των επιδείξεων και των παρελάσεων.


thinknews