Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΛΑΟΣ... ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ 300 ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΧΑΛΒΑΔΕΣ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΠΟΥ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ...

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Τυνησίας προκειμένου να εκλέξουν τον πρόεδρό τους με καθολική ψηφοφορία, για πρώτη φορά ...


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Τυνησίας προκειμένου να εκλέξουν τον πρόεδρό τους με καθολική ψηφοφορία, για πρώτη φορά μετά την επανάσταση. Πρόκειται για μια ιστορική εκλογική διαδικασία, με την οποία θα ολοκληρωθεί μια χαοτική μετάβαση που μετρά τέσσερα χρόνια.

Τα 5,3 εκατ. των ψηφοφόρων έχουν να επιλέξουν σ' αυτόν τον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι, 69 ετών, και το φαβορί της ψηφοφορίας, τον 88χρονο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, επικεφαλής του αντιισλαμιστικού κόμματος Νιντάα Τουνές που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθεί στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η οποία έχει ωστόσο περιθώριο μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου για να ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που θα είναι πρόεδρος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο νικητής θα είναι ο πρώτος αρχηγός του τυνησιακού κράτους που θα έχει εκλεγεί δημοκρατικά. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να δυσφημίσουν ο ένας στον άλλον.

Ο Μονσέφ Μαρζούκι εμφανίσθηκε ως υπερασπιστής της επανάστασης έναντι της επιστροφής των υποστηρικτών του παλιού καθεστώτος. Κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι ετοιμάζει νοθεία και, σε ένα άλλο επίπεδο, ότι ενθαρρύνει την κατανάλωση ναρκωτικών, ενώ αναφέρθηκε αρνητικά και στην ηλικία του.

Ο Καΐντ Εσέμπσι, ο οποίος έχει υπηρετήσει υπό τον πρώτο πρόεδρο της Τυνησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, όπως και υπό τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, που ανετράπη το 2011, εμφανίσθηκε ως ο μοναδικός που μπορεί να διορθώσει τις ζημιές που προκάλεσε το Ενάχντα, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία από το 2012 ως τις αρχές του 2014, και ο σύμμαχός του, ο Μαρζούκι. Χαρακτήρισε επίσης τον αντίπαλό του «εξτρεμιστή» και υποστήριξε πως τον υποστηρίζουν τζιχαντιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.