Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΛΗΜΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ

Στη Λήμνο βρίσκεται από την Κυριακή το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄,...




Στη Λήμνο βρίσκεται από την Κυριακή το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ιεροθέου προκειμένου να συμμετάσχει, μετ΄ άλλων Αρχιερέων στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Λήμνου για την συμπλήρωση 100 χρόνων (1912-2012) από την απελευθέρωση του ακριτικού αυτού νησιού.
     Το απόγευμα τελέσθηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και συγχοροστάτησαν ο Κυριάρχης  Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος, Σύρου κ. Δωροθεος  Β΄ και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

     Το Θείο Λογο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωροθεος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στην εσωτερική ελευθερία, σαν καταστάση κατά την οποία ο άνθρωπος ενεργεί με πράξεις και επιλογές, που τις χαρακτηρίζουν η γνώση και η ευθύνη.
     Αναφέρθηκε επίσης στον πραγματικά ελεύθερο άνθρωπο, που τον διἐπει ελευθερία ήθους και υπεύθυνης επιλογής, καθώς και στην νίκη που επιτυγχάνει η εσωτερική ελευθερία μέσα από τον καθημερινό αγώνα και πάλη, προκειμένου ο άνθρωπος να διατηρήσει την αυτονομία και την αυθυπαρξία της προσωπικότητας του.
Αναφέρθηκε,  τέλος, στο ηρωικό κατόρθωμα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη,  που στις 05.01 1913 κατενίκησε και κατατρόπωσε τον εχθρικό στόλο
Επισήμανε επίσης την συμβολή του Προστάτη της Λήμνου Αγίου Σώζοντος στην διάσωση και απελευθέρωση της, κάνοντας μνεία και στην προσφορά εκ μέρους του Προκατόχου του, προ εικοσαετίας, αποτμήματος από τα ιερά Λείψανα του Αγιου, που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου.
«Σας ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε Γεροντα», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, «για την τιμητική σας πρόσκληση, με την οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε εδώ, να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα του Αγίου, να δούμε το τίμιο πρόσωπό σας και τον αρχοντικό λαό της Λήμνου και να συνεορτάσουμε μαζί του την εκατονταετηρίδα από την απελευθέρωσή του. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε έναν Ιεράρχη με θυσιαστικό φρόνημα και ιεραποστολικό ζήλο και θαυμάζουμε τα πολλά έργα που έχετε επιτελέσει κατά την διάρκεια των εικοσιπέντε ετών της καλλικάρπου Αρχιερατείας σας.»
Τέλος προέτρεψε τους παριστάμενους, τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως Υφυπουργό Εσωτερικών, τους Αρχηγούς του ΓΕΝ και του Στόλου, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο, τους Βουλευτες, την Ειδικη Γραμματἐα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, τους εκπροσώπους του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και τους πολυπληθείς Λημνἰους να προσευχηθούν, ώστε ο Θεός, διά πρεσβειών του Αγιου Σώζοντος να σώζει τη Λήμνο και τον Άη-Στράτη, τον ένδοξο στρατο, που φυλαει τις Θερμοπύλες της πατρώας γης, τους νἐους και τις νέες, που με την ευγενή και πολιτισμένη παρουσία τους είχαν πλημμυρίσει το Ναό, και την ένδοξη αλλά ταλαιπωρούμενη σήμερα πατρίδα μας από κάθε κίνδυνο, θλίψη και ανάγκη.
Μετά τον Εσπερινό, ο Υφυπουργός Υγείας και οι Αρχηγοι ΓΕΝ και Στόλου απεκάλυψαν στον προ του Δημαρχείου  χώρο την προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ενώ στην κεντρική εξέδρα η Φιλαρμονικη του Ναυτικού απέδωσε τραγούδια και ύμνους.
Προ της ενάρξεως των εκδηλώσεων, οι Σεβασμιώτατοι επισκέφθηκαν στο Γραφείο του, στο κτήριο της Ταξιαρχίας, τον Ταξίαρχο Λήμνου, ο οποίος τους υποδέχθηκε με φιλόφρονες λόγους και τους προσέφερε αναμνηστικά μετάλλια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, με τους οποίους απελευθερώθηκαν η Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

eisagios.blogspot.gr















Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.