Στο Ισραήλ, που αποτελεί βασικό στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, στο φόντο και της ασαφούς, όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα, εικόνα της...
Στο Ισραήλ, που αποτελεί βασικό στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, στο φόντο και της ασαφούς, όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα, εικόνα της αμερικανικής διπλωματίας, προσβλέπουν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία για το μέλλον του κρίσιμου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συναντώνται στο πλαίσιο της τακτικής τριμερούς συνεργασίας, ενώ η συνέχεια της τριμερούς συνάντησης θα γίνει στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Απριλίου.
Σε επίσημο επίπεδο, δεν έχει ανακοινωθεί ότι το ζήτημα της διασύνδεσης θα τεθεί, ωστόσο, με βάση πληροφορίες, είναι κεντρικό σημείο συζήτησης το πώς θα διαμορφωθούν τα επόμενα βήματα, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και της αποχώρησης του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της Κρήτης, που παραπέμπει σε “πάγωμα” των εργασιών για τον καθορισμό της όδευσης της διασύνδεσης.
Ήδη, ο κίνδυνος για “ντε φάκτο” αναγνώριση ρόλου “δερβέναγα” στγην Τουρκία, που έχει, εν τω μεταξύ, “εγγράψει” υποθήκες με το παράνομο, για την Ελλάδα, “Τουρκολυβικό μνημόνιο”, είναι ορατός. Νωπές άλλωστε είναι οι μνήμες από το σοβαρό περιστατικό τον Ιούλιο του 2024, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν ένα ιταλικό σκάφος έρευνας που εκτελούσε μελέτες βυθού για τη διαδρομή του καλωδίου νότια της Κάσου.
Έτσι, Αθήνα και Λευκωσία σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το ούτως ή άλλως υψιπετές, από οικονομική άποψη, σχέδιο, αναζητά την ενίσχυση της πλευράς του Τελ Αβίβ, που από την αρχή “βλέπει” το όλο σχέδιο θετικά, ως “γέφυρα” επικοινωνίας με την Ευρώπη.
Κατά τη συνάντηση όλες οι πλευρές, σε επίπεδο ρητορικής αναμένεται να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στο όλο σχέδιο αλλά και θα απευύνουν “μηνύματα” συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχής, καθώς, ειδικά η Αθήνα επιδιώκει να έχει “ανοιχτούς” διαύλους με την Άγκυρα και βέβαια κλίμα ηρεμίας.
Ενδιαφέρον θα έχουν και όσα θα πουν με “αποδέκτη” την ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωνσταντίνος Κόμπος και Γκίντεον Σαάρ για τη στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό διάδρομο υψηλής γεωπολιτικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση του έργου, ωστόσο δεν έχει προβεί σε “προσαρμογή” των σχετικών διαθέσιμων ποσών στον αναθεωρημένο, προς τα πάνω, προϋπολογισμό του έργου. Άλλωστε, η οικονομική πτυχή του έργου παράλληλα με τις εγγυήσεις ασφάλειας από ισχυρούς “παίκτες” είναι τα βασικά σημεία για την εξέλιξη του φιλόδοξου σχεδίου.
Πάντως για το έργο έχει ειδική σημασία η πρόσφατη συνέντευξη του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, Νόαμ Κατζ, στον ιστότοπο Geotrends, όπου επανέλαβε τη δέσμευση των τριών χωρών στην προώθηση της συμφωνίας. Όπως δήλωσε, «το έργο δημιουργεί πραγματική σύνδεση και, σε σύγκριση με άλλες πρωτοβουλίες, είναι πιο κοντά στην υλοποίηση».
Αυτό, ειδικά το σημείο αφήνει ελπίδες στην Αθήνα για “γεωπολιτικό” κλείδωμα της διασύνδεσης καθώς το Ισραήλ εμφανίζεται πρόθυμο να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Στη κατεύθυνση αυτή πηγές στην Αθήνα, “παραπέμπουν” και στο ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο το Ισραήλ έχει συνυπογράψει συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας και συνδεσιμότητας με την Ελλάδα.
Παράλληλα, η Αθήνα επιδιώκει και την ισχυρή στήριξη της Γαλλίας, καθώς ο γαλλικός κολοσσός Nexans έχει αναλάβει την προμήθεια των καλωδίων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού ανεκτέλεστου έργου της εταιρείας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του έργου και για τα γαλλικά συμφέροντα.
Στην προσπάθεια διάσωσης του έργου πριν λίγα 24ωρα από την βουλή και ο Πρωθυπουργός επικαλούμενος την ανακοίνωση της εταιρίας. «Είναι ένα σύνθετο project η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, με πολλές παραμέτρους και οικονομικές και γεωπολιτικές. Το project, όμως, αυτό είναι η βούλησή μας να συνεχιστεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο φόντο αναφορών και κριτικής από την Αντιπολίτευση για την αναστολή πληρωμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.