Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πτώση F-16: Ο 29χρονος υποσμηναγός ενημέρωσε με το κινητό του ότι είναι σώος μέσα στη λέμβο

  Μπορεί ο υποσμηναγός του αεροσκάφους F16 Block 52+ που κατέπεσε στην Ψαθούρα να είναι μόλις 29 ετών, αλλά αντέδρασε με απίστευτη ψυχραιμί...

 

Μπορεί ο υποσμηναγός του αεροσκάφους F16 Block 52+ που κατέπεσε στην Ψαθούρα να είναι μόλις 29 ετών, αλλά αντέδρασε με απίστευτη ψυχραιμία και σωστή εκπαίδευση γεγονός που του έσωσε τη ζωή.

Αν και οι συνάδελφοι του τον είχαν δει να εκτινάσσεται από το μαχητικό F-16 και με το αλεξίπτωτο να πέφτει στη θάλασσα κανένας, δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι ο 29χρονος Υποσμηναγός Παναγιώτης Αποστολάκης ήταν σώος. Η αγωνία για την τύχη του ιπτάμενου βρισκόταν στο κόκκινο όταν χτύπησε το τηλέφωνο στην 337 Πολεμική Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα για την πτώση του F-16 στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας.

Ο Υποσμηναγός είχε καταφέρει να ανοίξει και να ανέβει στη μικρή σωσίβια λέμβο που βρισκόταν πάνω του στο κιτ επιβίωσης, όταν βρέθηκε στα παγωμένα νερά. Πάνω του είχε το κινητό του τηλέφωνο το οποίο αν και είχε βραχεί λειτουργούσε και είχε σήμα. Ο 29χρονος ιπτάμενος λειτουργώντας με απόλυτη ψυχραιμία, όπως άλλωστε είχε εκπαιδευτεί στο ΣΕΘΕ στην Καλαμάτα, κατάφερε να τηλεφωνήσει στη Μοίρα του και ενημέρωσε ότι βρίσκεται σώος πάνω στη λέμβο περιμένοντας βοήθεια.

Η αγωνία μετατράπηκε ανακούφιση, λύτρωση και σε κραυγές ενθουσιασμού, ενώ αμέσως ενημερώθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Έρευνας Διάσωσης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και φυσικά η οικογένεια του. Πλέον ήταν θέμα χρόνου η διάσωση του. Το ελικόπτερο Super Puma απογειώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή της πτώσης του μαχητικού, σε λιγότερο από 15 λεπτά, με κατεύθυνση την περιοχή σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έδωσαν τα υπόλοιπα τρία μαχητικά που πετούσαν κοντά στο μονοθέσιο F-16 που κατέπεσε στη θάλασσα.

Και ενώ ήδη η νέφωση ήταν χαμηλή και ήταν αδύνατο για τους υπόλοιπους ιπτάμενους να εντοπίσουν τον Υποσμηναγό πάνω στη σωσίβια λέμβο, το Super Puma άρχισε να «σαρώνει» την περιοχή με τα μάτια καρφωμένα στη θάλασσα καθώς επικρατούσε ήδη κυματισμός που άγγιζε το ενάμιση μέτρο. Την ίδια ώρα στην περιοχή έσπευδε ένα ακόμη ελικόπτερο τύπου S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης , η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» ενώ σε ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Η ώρα περνούσε και το Super Puma δεν μπορούσε να εντοπίσει τον ιπτάμενο με τον οποίο όμως υπήρχε συνεχώς επαφή. Τελικά, 50 λεπτά αργότερα ο 29χρονος Υποσμηναγός εντοπίστηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το αρχικό σημείο των συντεταγμένων. To πλήρωμα του ελικοπτέρου τον περισυνέλεξε καθώς ο διασώστης κατέβηκε με το συρματόσχοινο Hoist πάνω από τη λέμβο και ανέβασε τον ιπτάμενο στο Super Puma.

Ο Υποσμηναγός είχε εφαρμόσει με ακρίβεια όσα έμαθε στο σχολείο του ΣΕΘΕ και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν μιάμιση ώρα στη θάλασσα ήταν απόλυτα ψύχραιμος και με πολύ καλή ψυχολογία. Λίγη ώρα αργότερα, το Super Puma προσγειωνόταν στο Στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα όπου τον ιπτάμενο περίμεναν ανακουφισμένοι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη και οι εξετάσεις στο 251 ΓΝΑ έδειξαν ότι ο ιπτάμενος δεν είχε πάθει το παραμικρό.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: OnAlert.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.