Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

10 ΜΥΘΟΙ και μια αλήθεια για την ανατίναξη στον Γοργοπόταμο! Η Εντολή ΚΚΕ προς τον ΕΛΑΣ να μην συμμετάσχει στην επιχείρηση και να επιδιώξει την αποτυχία της!

«Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης» (σελ. 397). ΜΥΘΟΣ ΕΚΤΟΣ: Ο Βελουχιώτης βοήθησε την ομάδα Μαρίνου-Κουκ ώστε άμεσα να ενωθεί με τις ομάδες ...

«Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης» (σελ. 397).

ΜΥΘΟΣ ΕΚΤΟΣ: Ο Βελουχιώτης βοήθησε την ομάδα Μαρίνου-Κουκ ώστε άμεσα να ενωθεί με τις ομάδες Μάγιερς-Γουντχάουζ που είχαν πέσει στην Γκιώνα. 

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνον δεν τους βοήθησε να φθάσουν γρηγορότερα, αλλά μεταχειριζόμενος διάφορα «κόλπα» τους περιέφερε σε διάφορα χωριά της δυτικής Ευρυτανίας, στην αντίθετη κατεύθυνση από τη Γκιώνα, οργανώνοντας συγκεντρώσεις, ομιλίες και παρελάσεις, βάζοντας, πάντα, τους Εγγλέζους μπροστά, ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ότι οι σύμμαχοι ήταν με τον ΕΛΑΣ!!! Επί περίπου δεκαπέντε ημέρες ο Βελουχιώτης τους επιδείκνυε στα χωριά της δυτικής, νοτιο-δυτικής Ευρυτανίας (ΜΑΡΙΝΟΣ,1994,σελ. 79).
 
ΜΥΘΟΣ ΕΒΔΟΜΟΣ: Οι Έλληνες πατριώτες, κάτοικοι της περιοχής, που βοήθησαν τους Εγγλέζους σαμποτέρ από την πρώτη στιγμή, ήταν άνθρωποι του ΕΑΜ. 

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτοι άνθρωποι που συνάντησαν οι Εγγλέζοι ήταν απλοί κάτοικοι της περιοχής, που δεν είχαν καμιά σχέση με το ΕΑΜ, οι οποίοι ανιδιοτελώς προσέτρεξαν, συνάντησαν, βοήθησαν στη συγκέντρωση των εφοδίων, οδήγησαν τους Εγγλέζους σε ασφαλές λημέρι στη σπηλιά της Στρώμνης, τους τροφοδοτούσαν με τρόφιμα από το υστέρημα τους κλπ. (ΜYERS, 1975).
 
ΜΥΘΟΣ ΟΓΔΟΟΣ: Ο Άρης Βελουχιώτης φαίνεται ωσάν να πρωτοστάτησε στην επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας τους Γοργοποτάμου. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης Βελουχιώτης, για περίπου ενάμιση μήνα, δεν έδωσε καθόλου σημεία ζωής με το Αρχηγείο των Εγγλέζων στη Γκιώνα. Η πρώτη συνάντηση του Βελουχιώτη με τον Μάγιερς και τον Ζέρβα έγινε μόλις πέντε ημέρες πριν από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου «..το απόγευμα της 20ης Νοεμβρίου, όταν ήδη τα φορτωμένα με τα εφόδια μουλάρια βρισκόταν στο Μαυρολιθάρι..» έτοιμα για να φύγουν για τη γέφυρα (ΜΑΓΙΕΡΣ, 1975, σελ. 69).

ΜΥΘΟΣ ΕΝΑΤΟΣ: Ο Ναπολέων Ζέρβας αναφέρεται στην αριστερή-κομμουνιστική βιβλιογραφία περίπου ως κομπάρσος σχεδόν, ως τυχαία συμμετασχών στην επιχείρηση. 

Η αλήθεια είναι ότι όταν ο Γουντχάουζ συνάντησε τον Ζέρβα, στις 10 Νοεμβρίου, στην Ήπειρο, όπου τον είχε στείλει ο Μαγιερς, ζήτησε τη συμμετοχή 50 ανταρτών του Ζέρβα στην ανατίναξη μιας μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας. Τότε ο Ζέρβας του είπε αμέσως ότι θα διαθέσει όχι 50 αλλά 100 άνδρες και θα συμμετάσχει και ο ίδιος προσωπικά. Και αναχώρησαν την επομένη για τη Γκιώνα προκειμένου να είναι εκεί στις 17 Νοεμβρίου. Ο Ζέρβας συναντήθηκε, την επομένη ημέρα, 18 Νοεμβρίου, με τον Διοικητή της ομάδας των Εγγλέζων, σαμποτέρ Έντυ Μάγιερς, ο οποίος αφού του γνωστοποίησε το σχέδιο, του πρότεινε «..να αναλάβει τη διεύθυνση της επιχείρησης..» (ΜΑΓΙΕΡΣ, 1975, σελ. 67).

ΜΥΘΟΣ ΔΕΚΑΤΟΣ: Ο Άρης είχε το γενικό πρόσταγμα και την ευθύνη της επιχείρησης της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης Βελουχιώτης όχι μόνον δεν δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα αλλά προσπάθησε και να το καθυστερήσει. Όταν εμφανίστηκε ο Βελουχιώτης, ο Έντυ και ο Ζέρβας είχαν ήδη συζητήσει και συμφωνήσει για το ποιά γέφυρα από τις τρεις θα ανατιναχθεί, το πότε θα γίνει αυτό, καθώς και για το στρατιωτικό-τακτικό σχέδιο της επιχείρησης το οποίο είχε συζητηθεί και, όπως είπαμε, ο Έντυ ζήτησε να αναλάβει ο Ζέρβας τη διεύθυνση της επιχείρησης στις 19 Νοεμβρίου 1942. Το σχέδιο αυτό που κατ΄αρχήν εγκρίθηκε από τους δύο, όταν εμφανίστηκε και ο Βελουχιώτης, ξανασυζητήθηκε και από τους τρεις την 21η Νοεμβρίου και χωρίς σημαντικές αντιρρήσεις από τον Βελουχιώτη, πλην κάποιων χρονικών αναβολών που ζήτησε και δεν έγιναν δεκτές, εγκρίθηκε (ΜΑΓΙΕΡΣ, 1975, σελ. 7).

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ. : H συμμετοχή των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, έστω και για λόγους τακτικής όπως παραδέχθηκε και ο Βελουχιώτης, δηλαδή για να μην οικειοποιηθεί ο Ζέρβας το εγχείρημα, είναι ένα γεγονός. Οι εντολές του ΚΚΕ ήταν όχι μόνον να μη συμμετάσχει ο ΕΛΑΣ στην επιχείρηση αλλά και να δημιουργεί ο Βελουχιώτης προσκόμματα ώστε να αποτύχει. Ο Άρης Βελουχιώτης για την πρόθεση να συμμετάσχει στην Επιχείρηση του Γοργοποτάμου κλήθηκε, πριν να συναντήσει τον Μάγιερς, να συναντηθεί με επιτροπή του ΕΑΜ από τη Λαμία, στο χωριό Κολοκυθιά (ΜΑΡΙΝΟΣ, 1994, σελ. 96). Μετά την ανατίναξη κλήθηκε σε απολογία από επιτροπή του ΚΚΕ υπό τον Σιάντο, Ιωαννίδη, Τζήμα ως κατηγορούμενος για παράβαση εντολών του κόμματος και απειθαρχία αλλά και για υπερβάσεις, σκληρότητα και ειδεχθείς πράξεις εναντίον των χωρικών (ΜΥΡΙΔΑΚΗΣ, 1984).

Να όμως τι λένε για τον Γοργοπόταμο και επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που επιδίωξαν και επέτυχαν μέχρι το 1960 την επιστροφή τους στην πατρίδα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και από τη Σοβιετική Ένωση: «Ούτε και την ανατίναξιν της γεφύρας του Γοργοποτάμου από αντάρτας του Ζέρβα και Βρεταννούς σαμποτέρ ενέκρινε το Κ.Κ.Ε., παρά το γεγονός ότι υπεχρεώθη και ο Άρης Βελουχιώτης να διαθέση, εις υποστήριξιν του εγχειρήματος, μίαν από τας ομάδας του. Αντιθέτως, επετιμήθη ο Άρης δια την συμμετοχήν του εις την ανατίναξιν του Γοργοποτάμου. Μόνον όταν η Μόσχα πάλιν ανεφέρθη και εις το γεγονός αυτό, το Κ.Κ.Ε. ήρχισε καπηλευόμενον το ηρωϊκόν κατόρθωμα»: (ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, Έκδοσις Συλλόγου Επαναπατρισθέντων εκ του Παραπετάσματος, Αθήνα 1961, σελ. 11).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Βίβλος της Εθνοπροδοσίας. Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, 1961.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ) ΔΗΜ., 1978. Αντάρτης στα Βουνά της Ρούμελης.
ΚΑΛΛΙΝΟΣ, θ.Ε. – ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ, 1978. Επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα. Αρχεία Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τόμος 5, σελ. 48. ΤΟ ΒΗΜΑ.
ΜΑΡΙΝΟΣ, θ., 1994. ΑΠΟΣΤΟΛΗ HARLING. 1942. (H ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ). ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.
ΜΥΡΙΔΑΚΗΣ, Μ., 1983. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
MYERS, E.C.W., 1975. H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ. Εκδόσεις Εξάντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.