Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γαλλική πρόταση ΣΟΚ και για ΚΟΡΒΕΤΕΣ.... Ναυπήγηση ΕΔΩ, εξόφληση σε… χρόνια

  Η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα Belh@rra βρίσκεται δεμένη στον προβλήτα της κατασκευάστριας εταιρείας και εν όρμω συνεχίζοναι οι εργασίες. Η τοποθ...

 Η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα Belh@rra βρίσκεται δεμένη στον προβλήτα της κατασκευάστριας εταιρείας και εν όρμω συνεχίζοναι οι εργασίες. Η τοποθέτηση του ιστού -που θεωρείται η κορωνίδα της γαλλικής έρευνας και τεχνολογίας- είναι το επόμενο βήμα στο «χτίσιμο» της φρεγάτας και σταδιακά θα εκκινήσουν οι δοκιμές των συστημάτων. Κάτι που δεν είναι καινούριο, αλλά σχεδόν κάθε μέρα έρχεται στις συσκέψεις του ναυτικού επιτελείου, έχει να κάνει με τις τρεις νέες πλώρες και την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για το επόμενο εξελικτικό βήμα που αφορά την ενίσχυση του στόλου.ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Τις ημέρες αυτές στο προσκήνιο ήρθε ξανά το πάγιο αίτημα από το Πολεμικό Ναυτικό για άμεσες αποφάσεις ώστε να προσπεραστούν οι δυσκολίες και να ληφθούν αποφάσεις και για το πρόγραμμα των κορβετών.
Μπορεί οι πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ & ΦΟΡΜΙΩΝ να είναι η μελλοντική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα αν κανείς κοιτάξει προς Ανατολάς, θα καταγράψει ότι η γείτονα ρίχνει στο νερό διαρκώς νέες μονάδες. Μπορεί να μην έχουν τις δυνατότητες των FDI, αλλά δίνουν αριθμητική ενίσχυση στον τουρκικό στόλο. Δεδομένο ότι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί επανήλθαν και κατέθεσαν αναθεωρημένες προτάσεις, οι αξιωματικοί του ναυτικού ασκούν τη δική τους πίεση. Και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις που έχουν σ’ ότι έχει να κάνει με τυχόν προτάσεις πλοίων που οι ίδιοι έχουν απορρίψει, είτε στο παρελθόν, είτε και τώρα.


14+ έτη χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για τις κορβέτες
Μάλιστα στο Λοριάν οι Γάλλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να επανέλθουν μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα με νέα δεδομένα. Και μάλιστα νεότερες πληροφορίες από τη Παρίσι λένε ότι οι Γάλλοι ήδη έχουν επεξεργαστεί το οικονομικό πρόγραμμα και φέρονται να καταθέτουν ακόμη πιο ελαστική πρόταση η οποία ξεπερνά τα 14 έτη αποπληρωμής για το πρόγραμμα των κορβετών.


Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στη Βρετάνη έχουν αντιληφθεί πλήρως τον γόρδιο δεσμό που έχει μπροστά της η Αθήνα, δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών μετά και το καταστρεπτικό πέρασμα της διπλής κακοκαιρίας στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου ακόμα η κυβέρνηση προσθέτει στον τρέχοντα λογαριασμό των ζημιών που άφησε ο Daniel & o Elias. Είναι δεδομένο ότι οι απαιτήσεις εκεί είναι πολλές και αρκετά δισεκατομμύρια είναι απαραίτητα ώστε να επανέλθει η πλήρης κανονικότητα στις πόλεις και τα χωριά που επλήγησαν. Και είναι προς το παρόν άγνωστο αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για τα κρίσιμα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, με πρώτα αυτά του πολεμικού ναυτικού.
Γι’ αυτό επισημαίνεται από τους Γάλλους ότι η 15ετία σε ένα πρόγραμμα απόλυτα οπισθοβαρές ή ισομερών δόσεων για έναν «πελάτη» και στρατηγικός εταίρος, ίσως να είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου γρίφου.
Όμως όταν η οικονομική συμφωνία προηγείται των υπολοίπων απαιτήσεων, ουδείς μπορεί να διαπραγματευτεί ιδιαίτερα και να μιλήσει για σύντομες- παρόμοιες με των φρεγατών FDI- παραδόσεις κορβετών. Δηλαδή οι fast track κατασκευή και παράδοση σε περίπου 32 μήνες δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη τα γαλλικά ναυπηγεία τρέχουν προγράμματα για Gowind που αφορούν άλλες χώρες. Και βεβαίως όπως έχουμε ήδη γράψει στην Hellasjournal το γαλλικό πολεμικό ναυτικό προσανατολίζεται να κατασκευάσει κορβέτες και για λογαριασμό του.Οι Γάλλοι δείχνουν Σκαραμαγκά
Στο Λοριάν πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην τελετή για την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ έδωσε το παρόν και ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Γιώργος Προκοπίου. Η Naval Group και ο κος Προκοπίου έχουν προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές και το ενδεχόμενο, αν το πολεμικό ναυτικό επιλέξει τις Gowind, όλες οι κορβέτες για τον ελληνικό στόλο να ναυπηγηθούν στο ελληνικό ναυπηγείο είναι υπαρκτό. Οι Γάλλοι της Naval Group και οι Ιταλοί της Fincantieri δεν πρόκειται να σταματήσουν τον εταιρικό ανταγωνισμό όσο η Αθήνα δεν αποφασίζει ποιος θα είναι ο τύπος της κορβέτας που θα ενισχύσει τον πολύπαθο στόλο.

Οι Γάλλοι έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής σχεδόν στα 15 χρόνια, ποντάρουν στη διαλειτουργικότητα με τις FDI, τη συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την παραχώρηση στην Ελλάδα των σχεδίων για την κατασκευή πλοίων, πιθανά ίσως και επιπέδου Belh@rra. Οι Ιταλοί της Fincantieri έχουν συμφωνήσει για την συνεργασία τους με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, προτείνουν κι αυτοί ένα μακρόχρονο πρόγραμμα αποπληρωμής και στην αναθεωρημένη τους πρόταση τον Σεπτέμβριο είχαν ανεβάσει τον αριθμό των αντιαεροπορικών πυραύλων σημείου με τους οποίους είναι εξοπλισμένες οι κορβέτες Doha.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.