Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γαλλικοί SCALP -σαν αυτούς που θα ρίξουμε στο Βόσπορο- χτυπούν γέφυρες στην Κριμαία – τι «βγήκε στην επιφάνεια»;

   Αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από το χθεσινό χτύπημα της Ουκρανίας, με χρήση πυραύλων SCALP/Storm Shadow κατά δύ...

  


Αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από το χθεσινό χτύπημα της Ουκρανίας, με χρήση πυραύλων SCALP/Storm Shadow κατά δύο γεφυρών στην Κριμαία. Συγκεκριμένα χτυπήθηκε η γέφυρα κοντά στην κωμόπολη Chonhar, στον ομώνυμο πορθμό που χωρίζει την Κριμαία από την περιοχή της Χερσώνας. Στην περιοχή υπάρχουν δύο γέφυρες που αποκαλούνται «Chonhar», μια για αυτοκίνητα που δέχθηκε το πλήγμα και μια σιδηροδρομική πιο δυτικά, κοντά στο χωριο Syvash. Το δεύτερο χτύπημα ήταν σε μια γέφυρα στο Henichesk, πιο βόρειοανατολικά αλλά στην ίδια ευρύτερη περιοχή.



Το περιβάλλον εκεί είναι ιδιαίτερο με αβαθείς λίμνες και λιμνοθάλασσες και πολλές γέφυρες να τις διασχίζουν, όπου το τοπικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κρίσιμο για τη Ρωσία. Καθώς μέσω αυτών (όχι όμως αποκλειστικά), εφοδιάζει τις δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία, με υλικά που περνά από τον πορθμό του Κερτς ανατολικότερα.

Τα συμπεράσματα τώρα: To Κίεβο έχει με τους SCALP δυνατότητα πλήγματος μεγάλης ακριβείας, αλλά το αποτέλεσμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, που η ίδια η ουκρανική πλευρά αποδέσμευσε, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «συντριπτικό». Οι ίδιες γέφυρες έχουν ξαναχτυπηθεί πάλι με SCALP, αλλά μια μεγάλη τρύπα στο οδόστρωμα, μια υποχώρηση του, ή ένα κενό στη σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να επισκευαστεί σχετικά γρήγορα, οπότε δεν ανατρέπει ριζικά τον ρωσικό εφοδιασμό.

 

Γενικότερα, οι σύγχρονες γέφυρες (και δημόσιες υποδομές) έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια αντοχής και το μεγάλο πλάτος τους επιτρέπει την λειτουργία, ακόμη και να έχουν δεχθεί επίθεση. Το είδαμε και στα χτυπήματα στη γέφυρα του Κερτς, όπου η Ρωσία σε διάστημα εβδομάδων κατάφερε να επισκευάσει τις ζημιές, που ήταν και πολύ σοβαρότερες. Προφανώς όμως μια τέτοια κρούση μπορεί να διαταράξει για λίγες αλλά κρίσιμες μέρες την κίνηση στρατευμάτων και εφοδίων.




Τα παραπάνω έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς απόθεμα SCALP-EG έχει η Πολεμική μας Αεροπορία (το οποίο έχει ενισχυθεί και πρόσφατα). Ένα απόθεμα όμως που «παράγει» στην Ελλάδα θεωρίες περί καταστροφής των γεφυρών στο Βόσπορο, και άλλα φιλόδοξα, αλλά πρακτικά δύσκολα και αμφιλεγόμενα ως προς την στρατηγική τους αξία, καθώς υπάρχουν πιο “απτοί” στόχοι, δικού μας ενδιαφέροντος.

Δεύτερο συμπέρασμα που συνάγεται, είναι από μια δήλωση, πριν από λίγες ημέρες, ουκρανού στρατιωτικού στους Times του Λονδίνου. Όπου όπως είπε οι SCALP που έχουν παραλάβει έχουν εμβέλεια κοντά στα 500 χιλιόμετρα και όχι γύρω στα 300 όπως δηλώνονται. Το τελευταίο είναι σημαντικό καθώς ναι μεν οι SCALP έχουν πράγματι τέτοια εμβέλεια, δηλώνονται όμως στα 250+ χιλιόμετρα (και η εξαγωγική τους έκδοση είναι «κλειδωμένη» εκεί), ώστε να τηρείται η συμφωνία MTCR, γνωστή στα ελληνικά ως «Καθεστώς ελέγχου πυραυλικής τεχνολογίας». Αυτή είναι μια αυτοδέσμευση μεγάλων χωρών που παράγουν πυραυλικά όπλα (βαλλιστικά ή cruise), να περιορίζουν τη διάδοση τους, ειδικά αν ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα εμβέλεια και τα 500 κιλά πολεμικής κεφαλής. Η εθελοντική συμμετοχή στο «καθεστώς» είναι αρκετά μεγάλη καθώς περιλαμβάνει πολλές μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ινδία, Ιταλία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Τουρκία) ενώ χωρίς να μετέχουν, έχουν δεσμευθεί σχετικά η Κίνα και το Ισραήλ.


Αν λοιπόν ισχύει ο ισχυρισμός του ουκρανού αξιωματικού, τότε η Γαλλία (και η Βρετανία;) έχουν δώσει στην Ουκρανία πυραύλους cruise, σημαντικά μεγαλύτερου βεληνεκούς από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Η Ρωσία άλλωστε όταν ξεκίνησε η σχετική παραχώρηση στην Ουκρανία είχε αντιδράσει με έντονη φραστική καταδίκη, κατηγορώντας τη Δύση πως προσφέρει στο Κίεβο όπλα ικανά να πλήξουν το εσωτερικό της. Από την πλευρά των δυτικών χωρών υπήρξε σχετική άρνηση, όπως και μια «έμμεση», όπως έγινε κατανοητό υπόσχεση, πως δεν θα επιτραπεί αυτά τα όπλα να πλήξουν τη Ρωσία. Στον παρακάτω χάρτη εμφανίζονται ενδεικτικά δύο κύκλοι εμβελείας 500 χιλιομέτρων από σημεία στο εσωτερικό της Ουκρανίας (το ένα δυτικά του Ντίνπρο και το άλλο κοντά στο Χάρκοβο). Οπότε βλέπουμε, πως και με τόσο συντηρητική εκτίμηση, χωρίς δηλαδή να γίνει εξαπόλυση στη συνοριακή γραμμή, η Ουκρανία έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να πλήξει σε αρκετό βάθος τη Ρωσία.



Το τρίτο συμπέρασμα είναι αυτό, όχι όμως βασισμένο σε στοιχεία, αλλά περισσότερο ως μια λογική ερμηνεία. Πως η Ουκρανία αξιοποιεί μεν τους SCALP/Storm Shadow, αλλά μάλλον υπό καθεστώς «ελέγχου χρήσης» τους από δυτικές δυνάμεις, που προεγκρίνουν τι θα βληθεί, ώστε να μην υπάρξουν “ατυχήματα” που θα εξωθήσουν τη Ρωσία σε ακόμη πιο βίαιη αντίδραση.

Παρόλα αυτά η… ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας είναι φανερή, με τον Ζελένσκι να φωτογραφίζεται γράφοντας “Δόξα στην Ουκρανία” πάνω σε ένα πύραυλο SCALP-EG φορτωμένο σε ουκρανικό μαχητικό Su-24. Με το διακριτικό πάνω στο όπλο να συνδυάζει την ουκρανική “τρίαινα” (το εθνικό σύμβολο), με τον Πύργο του Άιφελ!



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.